En bra kökskniv ska, precis som när en svala jagar insekter, vara bestämd, målinriktad, snabb och kraftfull. Dessutom ska de vara riktigt vassa, antingen i näbben som i svalornas fall, eller i eggen som i knivarnas fall.
Den japanska knivtillverkaren Tamahagane har tagit fram en knivserie med namnet San Tsubame. Tsubame betyder just svala på japanska och knivarna har samma precision och bestämdhet som en svala på jakt. Knivarna har en tusenårig japansk knivtradition i ryggen och de lyckas verkligen förvalta det arvet. Knivarna är fantastiska att arbeta med och är otroligt vassa. Knivarna består av VG5-stål i kärnan och det lite mjukare stålet SUS410 i det yttre skalet. Slipningen på Tsubume-knivarna är det som verkligen ger knivarna deras utpräglade utseende. Knivarna är endast slipade på den nedre delen av bladet och den hamrade övre delen är oförändrad. De svarta handtagen är tillverkade i materialet Mikarta som består av linne och specialplast som tillsammans bildar det hårda och vattentåliga materialet.