Publicerad:


5 Nyttiga Smoothies

11 August 2015

Bagaren och Kocken tipsar om 5 supernyttiga och supergoda smoothies som är enkla att göra och som kan uppskattas av såväl stora som små. 

Recepten går att göra med en helt vanlig blender eller mixer från till exempel Smeg, KitchenAid, Oster, Wilfa, Dualit eller Cuisinart. Bra och snygga mixrar och blenders men som kanske kräver att man lägger i ingredienserna i olika skeden eller att man rör om med till exempel en gaffel mellan omgångarna(för Guds skull inte medan mixern går). Vill man däremot få ut maximalt av alla näringsämnena och få silkeslena smoothies på cirka 30 sekunder så är det en high speed blender man ska ha. De två ledande märkena inom high speed blenders är Blendtec och Vitamix. Båda märkena är amerikanska och i USA är Blendtec och Vitamix lite som Pepsi och Coca Cola, det vill säga en smaksak. Båda två gör onekligen fantastiska maskiner och när man väl har testat en så är det svårt att sedan nöja sig med en "vanlig" blender.

Mangodoftande Smoothie med Kål och Chiafrön

Kål är en vanlig ingrediens i nyttiga smoothies, helt enkelt för att den är så fantastiskt nyttig för oss. Kål kan motverka flera sorters cancer och innehåller mycket antioxidanter. Denna smoothien innehåller även chiafrön som även det är bra för det mesta. Chiafrön innehåller både mycket Omega 3 och proteiner.

kål och mangosmoothie

Ingredienser

2 dl Mandelmjölk

2 Mangofrukter, skalade och skivade

2 dl Kål

1 Banan

2 msk Chiafrön

3 ½ dl Is

¼ tesked Stevia eller valfritt sötningsmedel

Açaí-Smoothie

En smaskig smoothie med den kanske trendigaste superingrediensen av dem alla just nu – Açaí! Detta superbär växer vilt i Amazonas och är rikt på polyfenoler vilket verkar antiinflammatoriskt, och minskar risken för cancer, hjärt- och kärlsjukdomar. Açaí kan främst köpas på nätet men det dröjer nog inte länge innan det finns i varenda mataffär.

Acai-smoothie

Ingredienser

2 dl Granatäpplejuice

1 dl Fettsnål vaniljyoghurt

2 dl Frysta blåbär

1 dl Is

1 dl Frusna açaíbär

Omega 3-Smoothie

Man måste inte äta fisk för att få i sig Omega-3. Denna supergoda smoothie är fylld med nyttiga omega 3-fetter.

Omega 3 kan minska risken för hjärt och kärlsjukdom. I denna smoothien är det framförallt linfrön som står för Omega 3-fetterna.

Omega 3-smoothie

Ingredienser

1 dl Äpplejuice

1 Banan

1 dl Blåbär

2 ½ dl Färska hallon

2 ½ dl Frysta jordgubbar

1 msk Linfrön

2 ½ dl Is

 

Nätmelon-Smoothie

En riktig sommar-smoothie! Ett glas står för 130% av det rekommenderade dagliga intaget av A-vitamin och 86% av C-vitamin.

Melonsmoothie

Ingredienser

3 ½ dl Vatten

5 dl tärnad Nätmelon

2 ½ dl Fryst ananas

½ Banan

2 Morötter, skivade

1 Tomat

1 Matsked Agavenektar(alternativt honung)

 

Blå Fiberbomb

En fyllig och smakfull vegan-smoothie. Täcker 20% av det rekommenderade dagliga fiberintaget. En perfekt start på dagen!

Fiber-smoothie

Ingredienser

2 ½ dl osötad Mandelmjölk

12   Banan

½ dl Havregryn

2 msk Mandlar

½ tsk Stevia

2 ½ dl Frysta Blåbär