Skäm bort din käraste!

 
Bubblig kärlek och lyckorus. Alla hjärtans dag är årets mest romantiska dag, ett perfekt tillfälle att visa lite extra uppskattning. Oavsett om du vill skämma bort din livskamrat, världens bästa vän eller den finaste familjen hittar du något hos oss.

Här har vi samlat fina presenter, tips på en romantisk dukning och härliga recept. Slå in med extra kärlek och dagen kommer att bli perfekt

Utvalda favoriter

En romantisk dukning

God mat och en romantisk dukning gör Alla hjärtans dag till en upplevelse. Till frukostbordet, till sängs eller till middagen - det finns alltid anledning att duka romantiskt på denna mysiga dag. Gör hjärtan av linneservetter, blanda tidlöst vitt med röda rosor och ta fram ditt finporslin. Ibland spelar det inte så stor roll om det matchar eller inte, det kan vara just det som gör charmen i din dukning.

Hos oss hittar du massor av favoriter till det dukade bordet. Blanda lite nytt med lite gammalt, välj vinglas efter druva och gör det där lilla extra som gör dagen värd att minnas.
 

Kärlek över hela världen

Alla hjärtans dag firas över hela världen. I Frankrike skickar man kärleksbrev till varandra - en tradition som har sina rötter långt tillbaka till 1400-talet då hertig av Orleans sägs ha
skrivit det första valentinkortet då han skrev under sin kärleksdikt med "Din Valentin". Vill du hellre fira med fest? Då är Brasilien något för dig med stora karnevaler i kärlekens namn.
I Tyskland har Alla hjärtans dag-firandet inte blivit riktigt lika kommersiellt som i andra delar av världen, idag visar många andra uppskattning med hjärtformad choklad
och blommor men vill verkligen visa sin kärlek ska man ge någon en gris! Något som står för lycka och åtrå och ges ofta som en liten figur eller som choklad.

Men något vi har gemensamt med hela världen är att fira med god mat. Och eftersom vi älskar mat och matlagning har vi samlat tre härliga recept från världens olika hörn att prova på.
Skäm bort din käraste, laga tillsammans med familjen eller överraska din bästa vän med en trerätters meny med inspiration från hela världen.

 
Alla hjärtans dag firas över hela världen. I Frankrike skickar man kärleksbrev till varandra - en tradition som har sina rötter långt tillbaka till 1400-talet då hertig av Orleans sägs ha
skrivit det första valentinkortet då han skrev under sin kärleksdikt med "Din Valentin". Vill du hellre fira med fest? Då är Brasilien något för dig med stora karnevaler i kärlekens namn.
I Tyskland har Alla hjärtans dag-firandet inte blivit riktigt lika kommersiellt som i andra delar av världen, idag visar många andra uppskattning med hjärtformad choklad
och blommor men vill verkligen visa sin kärlek ska man ge någon en gris! Något som står för lycka och åtrå och ges ofta som en liten figur eller som choklad.

Men något vi har gemensamt med hela världen är att fira med god mat. Och eftersom vi älskar mat och matlagning har vi samlat tre härliga recept från världens olika hörn att prova på.
Skäm bort din käraste, laga tillsammans med familjen eller överraska din bästa vän med en trerätters meny med inspiration från hela världen.
 
 
Vietnamesiska vårrullar
Har du inte provat vietnamesiska vårrullar tidigare, så är det hög tid nu - en spännande och snygg förrätt!

4 portioner
 
Ca 300 g flankstek, tillagat enligt
receptet här bredvid
4 msk soja
1/2 romansallad
1/2 gurka
1 röd paprika
10 rädisor
12 stora ark rispapper, ca 150 g
1/2 kruka koriander
100 g groddar
3 msk hackade jordnötter
 
Servera gärna med
Limeklyftor, grovhackade jordnötter,
soja och sweet chilisås
 
Gör så här:
1. Strimla köttet. Droppa över soja. Strimla salladen. Skär gurkan i små tärningar. Strimla paprikan tunt. Hacka rädisorna fint. Doppa rispappren, ett i taget, i kallt vatten tills de är blöta.
 
2. Lägg rispappret på en skärbräda. Fördela koriander, sallad, gurka, paprika, rädisor, groddar, jordnötter och kött på rispappren. Rulla ihop det hårt. Skär varje rulle i två bitar precis innan servering.
 
3. Servera rullarna med soja, grovt hackade jordnötter och sweet chilisås.
 
 
 
Grekisk lammfärsbiff i panna
Dröm er bort till medelhavet med lammfärs och fetaost. Servera i pannan precis som på strandrestaurangerna i Grekland.

4 portioner
 
500 g lammfärs
1 tsk salt
1 krm nymald peppar
1 1/2 msk potatismjöl
1 dl mjölk
1 vitlöksklyfta
1 citron, rivet skal
Smör till stekning
150 g fetaost
1 rödlök
1 dl kalamataoliver
Färsk oregano
 
Tomatsås
500 g passerade tomater
3 tsk flytande honung
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk sambal oelek
2 msk kalvfond
1 msk torkad oregano
 
Gör så här:
1. Sås: Blanda passerade tomater, honung, pressad vitlök, sambal oelek, fond och oregano.
 
2. Blanda färs, salt, peppar, potatismjöl, mjölk, pressad vitlök och citronskal.
 
3. Bryn smöret i en stor stekpanna. Platta ut färsen direkt i pannan till en stor biff och stek, ca 4 minuter. Dela färsen i fyra delar och vänd dem och stek ca 4 minuter till.
 
4. Häll tomatsåsen runt biffen och låt småkoka utan lock, ca 4 minuter. Strö över smulad fetaost, klyftad lök, oliver och oreganoblad.
 
 
 
Babka med färskost och blåbär
Ett judiskt vetebröd med ursprung i Östeuropa. Tradionellt bakverk som nästan alltid serveras vid högtider.

2 brödformar
Ugn 200°
 
600 g vetemjöl
150 g strösocker
25 g jäst
1 ägg
3 dl mjölk
150 g färskost
60 g smör
 
Fyllning
100 g färskost, rumsvarm
3–4 dl blåbärssylt
 
Gör så här:
1. Lägg mjöl och socker i skålen till en köksmaskin med degkrokar. Smula i jästen och tillsätt ägget. Kör maskinen på låg hastighet och tillsätt mjölken medan maskinen går. Öka hastigheten gradvis och arbeta degen på hög hastighet i 10 minuter. Sänk hastigheten och tillsätt färskost och smöret i bitar. Arbeta till en smidig och elastisk deg. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 1 1/2 timme.
 
2. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en avlång platta 80x30 cm. Bred på färskost och bred sylt ovanpå. Rulla ihop från långsidan och dela i fyra bitar. Tvinna ihop två och två och lägg i en brödform täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 20 minuter.
 
3. Grädda i 30–40 minuter. Täck med folie om de blir mörka. Låt svalna i formen, gärna över natten så att kakan sätter sig.