Matkreatören och kokboksförfattaren Jimmy Guo slog igenom i Sveriges Mästerkock 2022 med sina asiatiska smaker och spännande smakkombinationer. I höst är han aktuell med boken “Mitt kinesiska skafferi” som handlar om det kinesiska köket som ligger honom varmt om hjärtat. Tisdagen den 23 augusti håller Jimmy i en livesändning på vår instagram där han lagar två recept från sin kommande kokbok med fördjupning i hur man bäst använder en wok.
Recepten till de maträtter Jimmy kommer tillaga under livesändningen hittar du längre ner på sidan!
Följ oss på instagram för att inte missa det!
Trots den nästan absurda mängden chili så är denna ikoniska rätt från Chongqing inte alls så stark som
den ser ut. Här används den torkade chilin främst för att ge oljan en ljuvligt rostad arom och den tillför faktiskt
bara väldigt lite hetta. Därför rekommenderas att man använder chili av typen er jing tiao eller facing heaven.
Hettan får man istället genom att krydda på med thai chiliflakes, där väljer man såklart själv hur mycket man
tar. Även här gå det att göra rätten vegetarisk genom att helt enkelt byta ut kycklingen mot blomkål.
Antal: 4 portioner
Tillagningstid: 45 min
Kyckling
Kryddblandning
Wok
Pāi huángguā
Utan att överdriva kan jag säga att nio av tio kinesiska måltider jag lagar inkluderar någon variation av
denna gurksallad. Den är snabb och enkel men även fruktansvärt god. Den krispiga gurkan är ett fantastiskt
komplement till feta, salta och kryddstarka rätter och den serveras bäst kylskåpskall. När du väl fått in
grundtekniken är möjligheterna till variation oändliga. Prova gärna att variera med andra typer av
vinäger, färska örter eller krispiga toppings.
4 portioner, som sidorätt
Till servering