Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Livesändning på instagram 23/8!

Matkreatören och kokboksförfattaren Jimmy Guo slog igenom i Sveriges Mästerkock 2022 med sina asiatiska smaker och spännande smakkombinationer. I höst är han aktuell med boken “Mitt kinesiska skafferi” som handlar om det kinesiska köket som ligger honom varmt om hjärtat. Tisdagen den 23 augusti håller Jimmy i en livesändning på vår instagram där han lagar två recept från sin kommande kokbok med fördjupning i hur man bäst använder en wok.

Recepten till de maträtter Jimmy kommer tillaga under livesändningen hittar du längre ner på sidan!

Följ oss på instagram för att inte missa det!
 

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

RECEPT

Chongqing chicken

Trots den nästan absurda mängden chili så är denna ikoniska rätt från Chongqing inte alls så stark som
den ser ut. Här används den torkade chilin främst för att ge oljan en ljuvligt rostad arom och den tillför faktiskt
bara väldigt lite hetta. Därför rekommenderas att man använder chili av typen er jing tiao eller facing heaven.
Hettan får man istället genom att krydda på med thai chiliflakes, där väljer man såklart själv hur mycket man
tar. Även här gå det att göra rätten vegetarisk genom att helt enkelt byta ut kycklingen mot blomkål.

 

Du behöver:

Antal: 4 portioner

Tillagningstid: 45 min 

Kyckling

  • 400 g kycklinglårfilé
  • 1 msk ljus kinesisk soja
  • 1 msk shaoxingvin
  • 1 tsk kycklingpulver
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 3 dl potatismjöl
  • Olja till fritering

Kryddblandning

  • 2 tsk sichuanpeppar
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk MSG

Wok

  • 3 dl torkad hel chili
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 st salladslökar
  • 1 bunt färsk koriander
  • 1 msk sichuanpeppar
  • 5 cm ingefära
  • 0,5 dl rostade jordnötter
  • 1 msk rostade sesamfrön.

Gör så här:

  1. Skär kycklingen i 3 cm stora bitar. Marinera med soja, shaoxingvin, kycklingpulver, salt, vitpeppar och uppvispat ägg. Låt stå medan du förbereder övriga ingredienser.
  2. Hetta upp en wok på medelhög värme. Rosta sichuanpeppar och fänkålsfrön tills det doftar gott och börjar ryka. Häll över kryddorna i en mortel, tillsätt flingsalt, valfri mängd thai chili flakes, socker och MSG. Mal till ett fint pulver och ställ åt sidan. 
  3. Klipp den torkade chilin i 2 cm stora bitar och skaka ur kärnorna så gott det går. Släng kärnorna och ställ chilin åt sidan. Hacka vitlöken, skär ingefäran i tändstickstunna strimlor. Skilj på den gröna och vita delen på salladslöken. Hacka den vita och skär den gröna i 5 cm långa bitar. Hacka koriandern grovt. Ställ allt åt sidan. 
  4. Hetta upp en wok med ca 5 cm olja till 180 grader. 
  5. Panera kycklingen i potatismjölet. Arbeta i 2-3 omgångar, lägg ner bitarna en och en i oljan och fritera i 3-4 minuter tills de blir gyllenbruna och frasiga. Rör om försiktigt då och då med en hålslev. Låt rinna av på galler eller hushållspapper. 
  6. När all kyckling är friterad, stäng av värmen och häll av oljan i en kastrull. Torka ur woken.
  7. Häll tillbaka 5 msk utav frityroljan. Sätt på medelvärme och tillsätt sichuanpepparn, vitlöken, ingefäran och den vita delen av salladslöken. Woka i ett par minuter tills de börjar dofta gott.
  8. Tillsätt den torkade chilin. Rör om konstant tills chilin doftar gott och börjar mörkna i färgen. Var försiktig med att inte låta den brännas och sänk värmen vid behov.
  9. Tillsätt kycklingen, hela jordnötter och kryddblandningen i woken och vänd runt.
  10. Stäng av värmen och vänd till sist ned sesamfröna, den gröna delen av salladslöken och koriandern. Servera.

Krossad gurksallad

Pāi huángguā

Utan att överdriva kan jag säga att nio av tio kinesiska måltider jag lagar inkluderar någon variation av
denna gurksallad. Den är snabb och enkel men även fruktansvärt god. Den krispiga gurkan är ett fantastiskt
komplement till feta, salta och kryddstarka rätter och den serveras bäst kylskåpskall. När du väl fått in
grundtekniken är möjligheterna till variation oändliga. Prova gärna att variera med andra typer av
vinäger, färska örter eller krispiga toppings.

Du behöver:

4 portioner, som sidorätt

  • 2 st gurkor
  • 1 tsk flingsalt 1 tsk
  • 4 msk chinkiangvinäger  
  • 1/2 tsk MSG
  • 1 msk socker
  • 1 msk ljus kinesisk soja
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk sesamolja 1 msk eller 2 msk chiliolja

Till servering

  • 1 msk rostade sesamfrön

 Gör så här:

  1. Dela gurkorna på längden och gröp ur kärnorna med en tesked.
  2. Lägg gurkorna med snittytan nedåt och krossa lätt med något tungt.
  3. Skär den krossade gurkan i munstora bitar, salta och låt rinna av i en sil eller durkslag i 15-45 minuter, gärna i kylskåpet. 
  4. Rör ihop dressingen genom att blanda chinkiangvinäger, MSG, socker, ljus soja, fint riven vitlök och sesamolja.
  5. Häll av överflödig vätska från gurkan. Lägg gurkan i skål och häll över dressingen. Garnera med sesamfrön eller jordnötter.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken