Publicerad:


Så startade Bagaren och Kocken

7 October 2015

Bagaren och Kocken är historien om en önskan som uppfylldes – och förvandlades till en framgångssaga.

Allt började våren 2004. Hanna Kihlberg hade i flera år önskat sig en KitchenAid, men hennes man Ulf tyckte 6 000 kronor var mycket pengar att lägga på en köksmaskin.

Samma vår upptäckte Ulf dock att samma maskin bara kostade 3000 kronor i Tyskland. Ulf såg inte bara chansen att köpa en snygg köksmaskin till sig själv och sin fru, han såg en affärsmöjlighet. Hur kunde det vara möjligt att prisskillnaden mellan Tyskland och Sverige var så stor? Den efterlängtade röda KitchenAid-maskinen inhandlades till Hanna, men samtidigt beställde Ulf två extra maskiner som sedan såldes på Blocket för 4000 kronor styck.

Sporrad av framgången köpte paret in fler maskiner och sålde på Blocket. Julen 2004 var hela källaren i villan i Kålltorp, Göteborg, fylld till bredden med köksmaskiner som hade privatimporterats från Tyskland. Var och varannan morgon åkte Ulf förbi bussgodsterminalen och skickade maskiner till kunder runt om i Sverige, innan han åkte till jobbet.

Till slut nåddes en punkt då verksamheten hade blivit för stor för att skötas under privata former, och företaget Bagaren och Kocken föddes. Ulf kom på namnet och såg en logga med en tjock kock och en tjock bagare som står och håller om varandra framför sig. Men Hannas bror David, som jobbar med webb- och printdesign, tog fram den nuvarande loggan som ser ut som en gammal emaljskylt. Den gav ett retrointryck som var helt i linje med hur Hanna och Ulf ville att Bagaren och Kocken skulle uppfattas.

Bagaren och Kockens första hemsida

Bagaren och Kockens allra första hemsida. 

Till en början skötte Hanna och Ulf webbshopen vid sidan om sina vanliga arbeten. Hanna sålde barnkläder och Ulf arbetade med att sälja stål till svensk verkstadsindustri. Många kunder kom hem till paret på kvällar och helger för att hämta det de hade beställt. Det fick Hanna och Ulf att fundera på att öppna en butik där kunderna kunde hämta upp sina varor. Hanna började studera till butiksledare och i juni 2007 slog butiken Bagaren och Kocken upp sina portar.

Ulf tänkte först butiken som ett utlämningsställe men Hannas känsla för stil och skyltning gjorde att butiken blev mycket mer än så. 2008 skrev en av Sveriges största inredningstidningar, Residence, att Bagaren och Kockens butik i Göteborg var en av landets mest spännande butiker. 2009 blev den nominerad till Årets Svenska Butik av Svensk Handel. Många bloggare skrev också positivt om webbutiken och butiken vilket ytterligare lyfte varumärket.

Butiken

Nu började verksamheten ta fart ordentligt. Butiken öppnade klockan 11.00  för att paret skulle hinna packa webbshopens beställningar innan. När det kom en order i webbshopen från Benny Andersson i Abba blev både Hanna och Ulf väldigt stolta och kunde inte låta bli att skriva ”Thank you for the music” på leveranssedeln. Hoppas att han uppskattade det…

Idag jobbar 30 personer på Bagaren och Kocken för att göra alla kunder nöjda. Vår historia började med en önskan och arbetet med att uppfylla den, och än idag kretsar vår verksamhet kring just det: Att uppfylla människors önskningar.

Vi jobbar även hårt med att hela tiden utöka vårt stora sortiment med nya, spännande produkter. Det som en gång började med en enda produkt har idag utvecklats till ett sortiment med över 12 000 produkter. Men vi jobbar fortfarande efter devisen att bara sälja produkter som vi själva tycker om. Som ett kvitto på att ni kunder uppskattar det vi gör har vi blivit utsedda till Årets e-handlare av prisjämförelsesajten Pricerunner två år i rad.

I juni 2014 fick Bagaren och Kocken nya delägare i form av den stora mediekoncernen Egmont. Tillsammans med Egmont kommer Bagaren och Kocken fortsätta att utvecklas till att bli den självklara mötespunkten för bak- och matlagningsintresserade människor.

Den första gemensamma babyn är Bagaren och Kocken Tidningen som kommer att säljas som ett vanligt magasin i butikerna, fullt med inspirerande läsning om matlagning, bakning och design för köket.

De första tio åren har varit spännande och vi räknar med att de kommande åren kommer att präglas av samma känsla. Bagaren och Kockens utveckling fortsätter att gå i rasande fart.