Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Utomhusmatlagning när den är som bäst!

Big Green Egg är originalet som har skapat minnen hos människor sedan starten 1974.

Big Green Egg är för dig som vill kombinera livskvalitet och optimal smak tillsammans med valmöjligheter.
Kamadogrillen är mångsidig och kan användas som "vanlig" grill, stenugn och BBQ-grill. Den öppnar upp för alla
tänkbara tillagningsmöjligheter som slow cooking, röka, ånga, steka, baka och såklart - att grilla! 

Dessutom är det livslång garanti - en garanti för att njuta sig igenom livet. 

 

Havskräftor med ramlökssmör

Bjud på grillade havskräftor med örtdoftande ramlökssmör. Servera gärna med några droppar av grillad citron och ett gott bröd som suger upp varje droppe av den underbara skyn och smöret.

Du behöver

  • 10 havskräftor
  • 15 blad ramslök
  • 120 gram smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 2 tsk citronskal
  • 1 tsk citronsaft

Gör så här

  1. Ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Man kan ev. mikra det mjukt dock utan att det smälter.
  2. Skölj och finhacka ramslöken.
  3. Lägg i en skål med smöret.
  4. Skölj och riv skal av citron samt dela och pressa ur lite av saften.
  5. Blanda ramslök, citronskal, citronsaft och salt med det mjuka smöret. Smaka av smöret med salt.
  6. Lägg smöret på plastfilm eller smörpapper. 
  7. Forma och rulla ihop till en rulle ca 3,5 cm diameter. Vrid ihop ändarna.
  8. Lägg i kylen att stelna i minst en halvtimme, men helst några timmar så smöret verkligen får ta smak av ramslöken.
  9. Pensla på ramlökssmöret på de halverade havskräftorna innan de går på grillen. 
  10. Grilla 5-7 minuter beroende på hur stora kräftorna är. 

Nötig dessertpizza

Pizza funkar till alla tillfällen, stora som små, även som för-, huvud- eller efterrätt. Det bästa är att du kan lägga på det du eller dina gäster tycker om. 

Här kommer ett gudomligt recept på pizza med pistagekräm, vispad ricotta, jordgubbar och hackade pistagenötter. 

Du behöver
Pizzadeg

  • 12 g jäst (ca 1/4 paket)
  • 1,5 dl vatten, rumsvarmt
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 4 dl vetemjöl

Topping

  • Pistagekräm (gör egen eller från valfritt märke)
  • Ricotta
  • Grädde
  • Jordgubbar
  • Pistagenötter

Gör så här

  1. Pizzadeg: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet. Rör tills jästen har lösts upp.
  2. Tillsätt olivolja, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt mer mjöl vid behov.
  3. Täck med en bakduk och låt jäsa i rumstemperatur ca 1 tim eller i kylskåp ca 8 tim eller över natten.
  4. Under tiden som degen jäser - vispa upp ricotta med en skvätt grädde till en fluffig konsistens. 
  5. Jobba ut degen till en rund form och smeta ut pistagekrämen.
  6. Baka den i din Big Green Egg tills den har fått fluffiga kanter och har fått en gyllene färg. 
  7. Ta ut den och toppa med vispad ricotta, jordgubbar i skivor och hackade pistagenötter. 

Oändliga möjligheter - röka

Det finns ingen gräns eller råvaror som inte går att röka, det är bara att låta din fantasi ta över och börja utforska. Kött och fisk är
utomordentligt att röka på din Big Green Egg, så även räkor, potatis eller varför inte en hel brieost som serveras med honung och valnötter?

Vill du lära dig mer om hur du röker på din Big Green Egg – läs vår rökguide

 

RÖKGUIDE

Oändliga möjligheter - baka

Brödbakning går att variera i det oändliga, tack vare användningen av olika mjöl, fyllningar och toppingar.
Denna Focaccia, som du bakar i Big Green Egg, innehåller oliver, tomater och grillad paprika och får en perfekt krispig yta med mjuk insida. 
Servera brödet med charkuterier, färskost, tapenade eller någon annan topping.

Vill du lära dig mer om hur du bakar på din Big Green Egg – läs vår bakguide

 

BAKGUIDE

Varför du ska välja Big Green Egg

Att kalla Big Green Egg fenomenalt hållbar är ingen överdrift. Den keramiska tekniken är delvis utvecklad av NASA och kommer med livstidsgaranti. Produktionen är ISO-certifierad och sker enligt de strängaste kvalitetskraven. Det här är en grill som kan gå i arv mellan generationer.  
 
Tack vare keramiken i EGGet reflekteras värmen, varpå ett mycket fördelaktigt luftflöde uppstår – resultatet blir jämt tillagde och extra möra rätter och ingredienser. Ytterligare en fördel med din Big Green Egg kamadogrill är att den är mycket isolerande. Den påverkas inte av väderomständigheter – även långt under nollan. Du kan helt enkelt reglera och bibehålla den temperatur du önskar på allt från 70 till 350 °C.  
 
Året om, oavsett väder är du redo med din Kamadogrill. Big Green Egg är en investering för livet

Sex snabba fördelar med Big Green Egg

  • Kommer med livstidsgaranti
  • Mångsidig: grilla, röka, ånga, koka, steka & baka
  • Blir inte varm på utsidan – ingen som bränner sig!
  • Isolerande teknik – du bestämmer temperaturen mellan 70 och 350 °C
  • Ekonomisk - grillkolen räcker längre
  • Enkel rengöring – tack vare kamadogrillens uppbyggnad genereras mindre aska

Kom igång med ditt EGG

Det är enkelt att montera och använda Big Green Egg. Här kommer några enkla steg-för-steg-guider
hur du på bästa sätt kommer igång och får ut så mycket så möjligt av din kamadogrill.

Lär dig allt om Big Green Egg i denna videosamling på Youtube.

Första användningen

Använd ditt EGG för första gången

Här följer några tips och trix för att du enkelt ska komma igång med din kamadogrill från Big Green Egg. Om du har några frågor är du varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig! 

Eggspander Kit

Montera för optimal tillagning

Videon visar hur du ska montera dina olika Big Green Egg tillbehör för att tillaga dina rätter och råvaror på bästa sätt. En Kamadogrill är en otrolig grill och ugn och du kan variera tillagningsmetoderna som du önskar – grilla, steka, slow cooking, röka, ånga, koka samt baka.

Tända & Släcka

Hållbar konstruktion

Tillverkad av högkvalitativ keramik, är Big Green Egg byggd för att hålla och tåla extrem värme samt temperaturvariationer. Den välisolerade designen gör att du kan använda den året runt, vilket gör den till en pålitlig och hållbar investering för långsiktig njutning av matlagning och grillning.

Reglera temperaturen

Exakt temperaturkontroll

Med Big Green Egg får du fullständig kontroll över temperaturen tack vare det justerbara luftflödet och den termiska egenskapen hos keramiken. Detta innebär att du kan laga mat med precision och uppnå perfekta resultat varje gång. Vare sig det är långsam rökning vid låg temperatur eller en snabbare grillning vid hög värme, så kan du anpassa inställningarna för att möta dina behov.

LÄR DIG SKILLNADEN - DIREKT & INDIREKT VÄRME

Grilla med direkt värme

Otrolig mångsidighet

Big Green Egg-grillen är en mästare på att ge en bred variation av maträtter enastående smak. Den kan grilla, röka, baka, steka och till och med fungera som en ugn. Oavsett om det är saftiga köttbitar, krispiga grönsaker, läckra pizzor eller delikata desserter du är ute efter, kommer Big Green Egg att leverera fantastiska resultat varje gång.

Grilla med indirekt värme

Exceptionell smak och saftighet

Big Green Egg-grillen behåller och låser in fukten i maten, vilket ger en otroligt saftig och smakrik upplevelse. Den keramiska konstruktionen och det effektiva luftflödet skapar en optimal miljö för att bevara smakerna och saftigheten i dina maträtter. Resultatet är enastående smakupplevelser som får dina smaklökar att jubla.

 Tillagningstekniker

Tekniker när du ska komma igång

Videon visar några olika tillagningstekniker som kan vara bra att känna till när du ska börja använda ditt Egg. 

Jonas ”Steakhouse burger”

Till skillnad från en tunn och knaprig smashburgare handlar en klassisk steakhouse burger, som man får dem
på ställen som Minetta tavern och Peter Luger ni New York, nästan bara om köttet. Det ska vara tjockt, det ska
det ska vara hängmörat och det ska naturligtvis vara kolgrillat. För bästa resultat kan du antingen be din slaktare
att grovmala hängmörad entrecote med lika mycket högrev eller göra det själv. Och för att lyckas använder du
naturligtvis Big Green Eggs convEGGtor basket.

/Jonas Cramby, kokboksförfattare

Jonas ”Steakhouse burger” på EGGet

Ingredienser (per burgare)

  • ca 80-90 gram hängmörad entrecote, grovmald
  • ca 80-90 gram högrev, grovmald
  • ca 1 dl karamelliserad lök, se nedan
  • ca 3 msk brynt smör
  • 2 skivor amerikansk hamburgerost
  • 1 hamburgerbröd, gärna Martin’s eller annan potato bun
  • salt och nymald svartpeppar

Karamelliserad lök

  • 3 gula lökar, finskivade
  • 2 schalottenlökar, finskivade
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 4 vitlöksklyftor, finskivade
  • 2 msk vatten
  • salt och nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Börja med att förbereda din karamelliserade lök. Stek lök och schalottenlök i olja i panna eller kastrull på medelvärme tills de börjar mjukna. Sänk värmen och tillsätt vitlök, vatten, vinäger och lite salt. Låt karamellisera på låg, låg värme cirka 50 minuter. Rör runt då och då. När löken är mjuk, brun och krämig ställer du den åt sidan och låter svalna. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer rödvinsvinäger.  
  2. Innan du börjar grilla kan du även förbereda det brynta smöret genom att smälta och låta det få färg på medelvärme – ta bort från värmen precis när det slutat fräsa – samt förbereda din färs. Maler du själv, varva väl kylda bitar av hängmörad entrecote med högrev och mal så grovt som möjligt.  
  3. Gör iordning din Big green egg för grillning med direktvärme. Sätt ner din convEGGtor basket upp och ner så att grillgallret hamnar nära den glödande kolen. Placera din Half moon convEGGtor en våning upp, det är där du ska värma bröd och lök. När det blivit dags att grilla, tar du fram allt du behöver. Forma färsen till en burgarpuck cirka en centimeter större än brödet. Till skillnad från en smashburgare vill du ha en stor, tjock puck med höga kanter. Grilla direkt över glöden ca 5-6 minuter eller tills köttet att en härlig yta och är någonstans mellan medium och well done. Vänd då och då.  Salta och peppra rejält. 
  4. Värm samtidigt upp brödet på din Half moon convEGGtor. Skeda på rejält med lök på pucken, häll över brynt smör och försegla med två skivor hamburgerost. Stäng locket på din Big Green Egg till osten smält och lägg sedan på köttet på brödet och hugg in. 

RÖKA

Big Green Egg passar alldeles utmärkt för att röka mat och olika goda råvaror.

 

För bästa resultat, rekommenderar vi att du använder en convEGGtor när du röker. På så vis skyddas rätten mot värmen från den glödande grillkolen. Med convEGGtor håller du istället en önskad låg temperatur, vilket är önsvärt för rökning, som du sedan håller stabil under lång tid med rEGGulator som är placerad högst upp- och luftspjället som sitter längst ned på ditt EGG. Ska du röka med en rökplanka? Då behöver du inte använda convEGGtor.

Gör så här

  1. Ska du röka med en rökplanka? Blötlägg den i förväg c.a en timma. Träblock, wood chunks, behöver du inte blötlägga. Träflis, wood chips, kan du blötlägga men det är inget måste.
  2. Fyll Big Green Egg med grillkol och tänd dem. Obs! använd inte tändvätska utan en grillstartare eller med hjälp av tändkuber.
  3. Justera temperaturen till mellan 100 och 150 °C. Varmrökning görs oftast på lägre temperaturer, mellan 60 och 110 °C. Men tänk på att temperaturen i EGGet kommer att sjunka ungefär 40°C när convEGGtor placeras.
  4. Strö Wood Chips på- eller lägg Wood Chunks mellan de glödande grillkolen. Placera convEGGtor med fötterna uppåt i EGGet och lägg ett grillgaller ovanpå.
  5. Lägg ingrediensen eller rätten som du vill röka på gallret och stäng locket. Temperaturen kommer nu att sjunka något. Vänta tills du ser vad temperaturen landar på och justera därefter om nödvändigt.
  6. Maten eller råvaran är färdigrökt beroende på tjocklek och tillagningstid. Det finns många bra tabeller med röktider för olika råvaror på nätet som du kan söka upp. Men mycket handlar det också om att exprimentera - somliga föredrar en mer intensiv rökton med andra vill ha en mildare.

BAKA

Med Big Green Egg skapar du fantastiska bakverk och det utomhus. Det är den jämna värmen, stabila om du så
vill, samt den goda temperaturkontrollen som möjliggör de utsökta pizzorna med krispig botten och saftigt bröd med
luftigt innanmäte.

Snabbguide: Baka bröd på Big Green Egg

  1. Förbered grillen: Placera en ConvEGGtor för indirekt värme och förvärm grillen till den önskade temperaturen enligt ditt utvalda brödrecept.
  2. Förbered bröddegen: Blanda ingredienserna för ditt bröd och forma degen enligt receptets anvisningar. Låt degen jäsa enligt instruktionerna.
  3. Baka brödet: Placera brödet på en pizzasten eller i en bakform och placera den sedan på grillgallret. Stäng locket och baka brödet enligt receptets instruktioner tills det är gyllenbrunt och alldeles-alldeles underbart.

Kom ihåg att övervaka, anpassa tider och temperaturer baserat på ditt recept och Big Green Egg-modell.

Snabbguide: Baka pizza på Big Green Egg

  1. Förbered grillen: Placera ConvEGGtor för indirekt värme och förvärma grillen till hög temperatur (ca 300-350°C). Placera en pizzasten på grillgallret för att ge en jämn och varm yta.
  2. Förbered pizzadegen: Kavla ut degen på en yta som är lätt mjölad. Tillsätt valfria toppings och överför pizzan försiktigt till en pizzaspade eller bakpapper för enkel placering på den heta pizzastenen.
  3. Grilla pizzan: Öppna grilllocket och skjut in pizzan på pizzastenen. Grilla i cirka 5-7 minuter – då är bottnen perfekt och osten bubblande och gyllene.

GRILLTILLBEHÖREN SOM UNDERLÄTTAR MATLAGNINGEN MED BIG GREEN EGG

ConvEGGtor (finns i flera storlekar)

ConvEGGtor placeras enkelt i grillen för att skapa indirekt värme och möjliggöra långsamgrillning, rökning och bakning. Den ger jämn temperaturkontroll och minskar flare-ups. ConvEGGtor är ett oumbärligt tillbehör för perfekta resultat och mångsidig matlagning på Big Green Egg.

Träkol 9 kg

För bästa smak och för att hålla önskad temperatur är det viktigt att använda kvalitetskol när du grillar. Kolen från Big Green Egg är ekologiska, håller hög kvalitet och är en optimal blandning av utvalt hårdträ: hickory och ek. Påsen innehåller 9 kilo kol och träkolbitarna är stora, vilket gör att de brinner längre samt ger mindre aska. 

Fire Bowl kolbehållare (finns i flera storlekar)

Med en Fire Bowl från Big Green Egg är det lätt att tömma din kamado på kol och aska efter användning. Fire Bowl är en kolbehållare i rostfritt stål som kan lyftas upp med praktiska handtag och skakas fri från aska och smidigt tömmas på kol. 

Runt grillgaller i gjutjärn

Det runda grillgallret, i gjutjärn, är designat för snabb uppvärmning. Gallret sätter karakteristiska ränder på maten och värms upp på nolltid till mycket höga temperaturer. Grilla grönsaker, biffar eller lax och njut av både smak och utseende efter att ha grillat med gallret - för extra mycket attityd. Big Green Eggs grillgaller är anpassade efter vilken storlek på grillen som du har, du hittar alla storlekar i sortimentet.

Halvvändbar grillplatta (finns i flera storlekar)

Ett riktigt smart grilltillbehör! Grillplattans design, halvmåneformad och vändbar, gör att den kan kombineras med andra tillbehör. Du kan använda den tillsammans med pizzastenen i samma form, eller ytterligare en grillplatta så att du kan laga mat på en platt och en räfflad sida samtidigt. Grillplattans räfflade sida passar perfekt till kött och ger maten en härlig yta och ser till att fettet rinner undan. Den platta sidan är bra för grönsaker eller när du vill steka ägg på grillen.

VISSTE DU ATT...

Om Big Green Egg

Big Green Egg är ett företag med en ursprungsidé som kan spåras närmre 3000 år tillbaka i tiden. Idén härstammar från Ostasien där en stor del av maten tillagades på runda vedeldade lerugnar vilket senare spred sig till Japan och fick namnet ”kamado” vilket betyder “ugn” på japanska. Från Japan kom kamadon att tas till USA av stationerade amerikaner som plockade med den hem som souvenir på grund av den fantastiska matupplevelse kamadon erbjöd. Sedan 1974 då Big Green Egg slog upp sina portar i USA har de arbetat med att vidare fullända denna gamla teknik för att på så sätt uppnå maximalt resultat för matlagning och upplevelse. Detta har gjort att de exempelvis använder sig av en specialkeramik utvecklad av NASA.

Keramik utvecklad av NASA

Keramiken reflekterar värmen i EGGet, då skapas ett luftflöde som gör maten extra mör. Big Green Eggs keramik är delvis utvecklad av NASA och produktionsprocessen sker i Nordamerika enligt riktigt stränga kvalitetskrav. Därför är det också av väldigt hög kvalitet. Det har extremt isolerande egenskaper och står emot extrema temperaturer och temperaturväxlingar. Den kan hettas upp åtminstone 100 000 gånger utan att det försämrar kvalitén vilket gör att ditt EGG förmodligen kommer hålla hela ditt liv!

Den goda luftcirkulationen har ännu en fördel: eftersom den varma luften stannar i EGGet, är EGGet ekonomiskt att använda. Grillkolen räcker längre och genererar mindre aska. EGGet är inte bara hållbart; det består även av hållbara material.

Livsgaranti

Big Green Egg erbjuder en begränsad livslång garanti på materialet och konstruktionen av EGGets alla keramiska delar. På andra delar erbjuder de en begränsad garanti. För att kunna bruka garantin krävs det att du registrerar ditt EGG https://www.biggreenegg.eu/se/instruktioner-och-service/registrera gärna så snart som möjligt efter köp. Ett tips är även att spara kvittot då det kan komma att behövas framöver (gäller även för tillbehör, dock behöver du inte registrera dessa).

Med ett Big Green Egg är det endast fantasin som sätter gränserna. Du kan utöver att grilla även ånga, steka, röka och woka din mat. Grillen är även perfekt för slow cooking vilket kommer till hands när du vill tillaga exempelvis skaldjur, fisk eller större köttbitar. Den går även att omvandla till en ugn genom den keramiska convEGGtor.

FAQ - VANLIGA FRÅGOR OM BIG GREEN EGG

Var tillverkas Big Green Egg?

Alla komponenter är tillverkade i Nordamerika. Vilket gör Big Green Egg till den enda helt och hållet amerikanska kamadogrillen. Överhuvudtaget produceras Big Green Egg med en stor medvetenhet och noggrannhet där varje del kontrolleras genom hela processen.

Hur bör jag tända mitt Big Green Egg?

Först och främst ska du inte använda tändvätska för att tända grillen. Tändvätska kan dels vara hälsoskadligt, med kan även skada grillen. Använd istället tändkuber eller en grillstartare. När det gäller kol fungerar både vanlig grillkol och briketter i en Big Green Egg.

Var kan jag placera Big Green Egg?

Tänk på att hålla avstånd till material som lätt tar eld och placera in egget i lutning. Annars är EGGet tåligt mot det flesta väder!

Hur styr jag temperaturen i min Big Green Egg?

Två huvudsakliga faktorer styr temperaturen i grillen. Dels är det luftflödet och dels är det kolen. Luftflödet går att kalibrera ganska exakt både uppe på, och under grillen. Hur mycket kol man använder och hur kvaliteten på kolen är styr vilken värme man kan nå. Ju mer kol desto varmare temperaturer kan man uppnå. 

Hur rengör jag mitt Big Green Egg?

Överbliven aska bör tömmas regelbundet för att luften ska kunna strömma igenom grillen ordentligt. Annars kan det vara bra att ta ut de inre delarna och borsta av dem någon gång per år. Mer underhåll än så kräver egentligen inte Big Green Egg. Det du däremot bör undvika är att använda kemikalier för att rengöra grillen.

Varför är det fördelaktigt att  köpa Big Green Egg med ett komplettpaket?

Om du köper grillen utan ett tillbehörspak ingår det till exempel  inte något underrede - vilken underlättar placering av grillen. Dessutom ingår sidobord som förvandlar grillen till ett mindre utekök.

biggreenegg-logo.png

Big Green Egg

Big Green Egg tillverkar unika kolgrillar i olika storlekar. Allt som oftast i stora storlekar på äkta amerikanskt manér. Den typ av kolgrillar som Big Green Egg tillverkar kommer dock inte ursprungligen från USA utan från Japan och Kina där man har använt de så kallade Kamadogrillarna i ungefär 3000 år.
 
På 70-talet började Big Green Egg göra kamadogrillar i USA och succen blev enorm. Den helt unika gröna designen gjorde att folk snabbt fick upp ögonen för Big Green Egg-grillarna och den omutbara kvaliteten gjorde att folk tog den till sina hjärtan. Det är först på senare år som Big Green Egg har tagit sig in i svenska trädgårdar men intresset för de speciella grillarna växer ständigt. På Bagaren och Kocken hittar du ett stort sortiment av grillar från Big Green Egg online till bra priser och med smidiga leveranser. 
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken