Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Populära produkter
Kuro Santokukniv (18 cm) Satake Kuro Santokukniv (18 cm) 999 kr
Assistent Original Ocean Blue AKM 6230 OB Ankarsrum Assistent Original Ocean Blue AKM 6230 OB 5 990 kr
Zen Knivset 3-delar - Kockkniv, Allkniv, Skalkniv Yaxell Zen Knivset 3-delar - Kockkniv, Allkniv, Skalkniv 2 790 kr
Stekpanna Kolstål Lyonnaise Mineral B Dia 28 cm De Buyer Stekpanna Kolstål Lyonnaise Mineral B Dia 28 cm 599 kr
Ascent A2300i Slate Vitamix Ascent A2300i Slate 5 984 kr
Margrethe Skålset med 2l+3l samt lock Vit Rosti Mepal Margrethe Skålset med 2l+3l samt lock Vit 467 kr
Proffsbrännare med grillfunktion Flame Master Satake Proffsbrännare med grillfunktion Flame Master 799 kr
Stekpanna Gjutjärn 28 cm Stålhandtag Skeppshult Stekpanna Gjutjärn 28 cm Stålhandtag 588 kr
DuraCeramic 5.0L - Vit Crock-Pot DuraCeramic 5.0L - Vit 1 396 kr
Brödrost Classic 2 Skivor Charcoal + Brödvärmargaller Dualit Brödrost Classic 2 Skivor Charcoal + Brödvärmargaller 3 195 kr
Gör dina egna fyllda choklader

Gör dina egna fyllda choklader

Vi går julen till mötes, och om det är något vi älskar i juletider, så är det att göra våran egen konfekt. Vi får möjlighet att göra den sort vi gillar mest - de kan vara allt för få när vi köper färdigt. Men vi får också möjlighet att mysa med våra närmaste. Både att göra juldekorationer och julgodis, är i många hem en familjetradition för både barn och vuxna. Även om det inte är allt julgodis, som blir lika fint när man gör det själv, så smakar det fantastiskt, och man vet att det är gjort med kärlek.

Det kan kännas som en stor process att göra fylld choklad, men när det är sagt, kommer du säkert att tycka om det. Ett bra ställe att börja är att se till att ha rätt redskap.

Först behöver du en bra chokladform. Den kända konditorn Mette Blomsterberg, har utveklat sina egna former. Dessa har till och med ett mönster så att de det blir lite finare. Du kan bland annat få en form med liner och en med en ros. I formerna från Blomsterbergs är det plats för 21 stycken.

Temperaturen är avgörande när du ska göra fylld choklad, eftersom du måste behärska tempereringen till perfektion. Därför bör du skaffa dig en termometer som inte avviker med för många grader. Vi säljer en enkel med precis termometer från GEFU, som snabbt visar temperaturen. Den är liten behaglig - lätt att hantera. Alternativt är det också möjligt att få en unik lasertermometer från Blomsterbergs.

För att det hela ska lyckas är det också viktigt att ha en god choklad. Det finns många olika bud om vilken choklad man ska använde och det beror på om man vill ha mörk-, ljus- eller mjölkchoklad. Valrhona Jivara 40% är en av de mest fantastiska mjölkchokladerna. Den vita chokladen kan vara Valrhona Inovire 35% och den mörka chokladen kan med fördel vara Valrhona Carïbe 66%.

Extra bra redskap att ha till hands, kan vara en kraftig spritspåse och palettkniv. Spritspåsar är bra när du ska fylla chokladen, och paletten kan du använda när du ska ta bort överskottet av choklad.

Slutligen ska du självklart pryda dina fyllda choklader. Man äter med ögonen, och lite extra pynt kan både hjälpa det visuella eller ett unikt smakintrycj. Du kan ex. dekorera med puder eller frystorkade bär, där Mill & Mortar är experter på området. Det finns ett hav av olika produkter som du kan ha på dina choklader. Du kan se hela urvalet i katergorin Tårtprydnad (LÄNK TILL KATEPYNT), men vårat bud till din julchoklad kan vara ett fint guld- elelr silverpuder.

När du har ordning på utrustningen så är det bara att kaste sig över recepten på fylld choklad. Här är vårt bud på perfekt fylld choklad.


Fylld choklad recept

Föslag till FYLLNING

200 gram fondant
25 gram klarat smör
25 gram pastöriserade öggulor
150 gram vit eller ljus smält choklad

Börja med att röra ihop fondant och ägggulor. Därefter rörs det klarade smöret i massan. Till sist tillsätts smält choklad. Denna massa kan därefter tillsättas med smak efter eget önskemål. Den kan vara med lakrits från Johan Bülow, kaffe, blåbärspuder eller kanske sirap. Alternativt kan du fylla dina choklader med marmelad eller chokladkräm från Nicolad Vahé.

Tempererad CHOKLAD

Äkta choklad (ex. Valrhona 200 gram).

Haka all choklad. Hälften av chokladen smältes till max 45 grader över ett vattenbad. Därefter ska du tillsätta resteranda choklad lite i taget. Temperaturen ska röres ned på 32 grader, kolla med din termometer (varierat allt efter vilken choklad du arbetar med - se nederst).

När du nått rätt temperatur, ska du ha din chokladform redo. Fyll upp formen och banka på den, så att det inte uppstår luftbubblor. Se till att hälla ut chokladen igen och banka gärna igen för att vara säker på att det kommer ut så mycket choklad som möjligt det gör att skalet blir tunt. Avlsuta med att låta det stelna.

Sen är det dags för fyllningen. Vi rekommenderar atuu du använder en spritspåse. Du stänger igen chokladen igen sen med ett lager tempererad choklad. Därefter skrapar du formen helt ren med en palett.

Låt nu chokladen stelna på kylning i ca. 10 minuter. Du borde nu kunna välta ut chokladbitarna ur formen - här är ögonblicket där du ser om du har mästrat tempereringen. Om man inte får ut chokladen så fpr man göra om.

Arbetstemperatur
Vit choklad: 29 grader
Mjölkchoklad: 30 grader
Mörk choklad: 32 grader

Chokladen får inte svänga för mycket.