Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Populära produkter
Assistent Original Ocean Blue AKM 6230 OB Ankarsrum Assistent Original Ocean Blue AKM 6230 OB 5 990 kr
Zen Knivset 3-delar - Kockkniv, Allkniv, Skalkniv Yaxell Zen Knivset 3-delar - Kockkniv, Allkniv, Skalkniv 3 699 kr
Stekpanna Kolstål Lyonnaise Mineral B Dia 28 cm De Buyer Stekpanna Kolstål Lyonnaise Mineral B Dia 28 cm 553 kr
Ascent A2300i Slate Vitamix Ascent A2300i Slate 6 495 kr
Margrethe Skålset med 2l+3l samt lock Vit Rosti Mepal Margrethe Skålset med 2l+3l samt lock Vit 420 kr
Stekpanna Gjutjärn 28 cm Stålhandtag Skeppshult Stekpanna Gjutjärn 28 cm Stålhandtag 562 kr
Brödrost Classic 2 Skivor Charcoal + Brödvärmargaller Dualit Brödrost Classic 2 Skivor Charcoal + Brödvärmargaller 3 195 kr
Mini Matberedare 5KFC3516EER 0,95 LEmpire Röd KitchenAid Mini Matberedare 5KFC3516EER 0,95 LEmpire Röd 1 195 kr
Artisan Stand Mixer 4,8 L Heritage Limited Edition KitchenAid Artisan Stand Mixer 4,8 L Heritage Limited Edition 7 599 kr
Knivskola – dessa behöver du i köket

Knivskola – dessa behöver du i köket

Allt du behöver veta om köksknivarna!

Vilka knivar behöver man egentligen i ett hushåll? Ska man välja keramik eller stål? Och hur sköter man kniven? Magnus Sundqvist, produktchef på generalagenturen Sundqvist, reder ut begreppen.

Europeisk eller japansk. Keramik eller stål. Långt eller kort blad. Det finns en del att ta ställning till för den som ska köpa kniv.

Magnus Sundqvist, produktchef på J.A. Sundqvist AB, har som namnet indikerar vuxit upp i familjeföretaget som startade sin verksamhet med att handla med jaktknivar 1963. Idag är J.A. Sundqvist AB generalagent för flera starka kniv-varumärken – som Global, Kai och Yaxell. Och knivar kan han prata hur länge som helst om.

De är en sådan viktig del av köket. Vad du än ska tillaga så du nästan inte undan från att använda kniv.

I ett vanligt hushåll behövs fyra knivar, enligt Magnus.

Det är de som brukar ingå i ett knivset. Set är bra både för att de oftast är billigare än när man köper knivar en och en, och för att man får de knivar som behövs som bas därhemma.

Här är hans guide till ett bra knivköp.

Knivarna som är bra att ha hemma:

Kockkniv

Global G-2 kockkniv

Den fungerar till det mesta – dela, hacka, skära – och brukar vara den första kniven man köper till hushållet. Bladet är 20–25 cm långt för att man till exempel ska kunna dela ett huvud isbergssallad. Bladet är också högre längre ner mot handtaget för att man ska slipa slå knogarna i skärbrädan när man hackar. Kan användas till både kött och grönsaker. Den bör också vara smidig nog att inte upplevas som klumpig när man arbetar med mindre råvaror, såsom vitlök.

Allkniv

En kniv med cirka 12 cm långt blad som är lättare att hantera när man ska hacka/strimla grönsaker. Funkar också bra till putsning köttbitar, med mera. Även här är bladet högre längst ner mot bladet.

Skalkniv

Liten kniv med 8-12 cm långt blad, ofta pilformat. Används – som namnet indikerar – till att skala lök, frukt med mera. Men är också bra till att öppna plastförpackningar med eller att peta bort ”ögon” på potatisar med. Det finns även krokformade varianter som fungerar extra bra till grönsaker med runda former.

Brödkniv

Har ett rejält långt, tandat blad som till exempel är bra att ha när man ska dela ett stort vitkålshuvud på mitten och vill slippa göra en massa omtag för komma igenom. Det tandade bladet behövs också för att ta sig igenom hårda brödytor utan att mosa brödet på kuppen.

Filékniv

Egentligen överkurs, eftersom allt fler köper färdigfiléat i affären, men är man matlagningsintresserad är kniven bra att ha. Knivbladet är långt, smalt och lätt böjligt för att man ska kunna följa skinnet på till exempel fisken och separera det från köttet. En filékniv fungerar också utmärkt till att putsa kött eller om man ska stycka fågel.

 

När det gäller handtag rekommenderar Magnus Sundqvist att man känner sig fram.

Olika former på handtaget passar förstås olika händer olika bra. Men generellt kan man säga ska det vara balans mellan handtag och blad så att bladet inte känns framtungt, och så ska handtaget ligga bra i handen.
Det får gärna vara gjort av stål.

– Trähandtag är vackra men kräver lite mer skötsel och kan torka och spricka efter ett tag, så vill man ha något slittåligt är stål eller ett kompositmatreal som pakkawood eller micarta att rekommendera.

Rätt material till bladet

Stål

Kvaliteten på stål kan variera väldigt mycket. De knivar som betecknas som rostfria innehåller en liten andel kol, samt krom som ökar rostskyddet – men bladen är relativt mjuka. Hårdare knivblad innehåller en större andel kol och rostar därmed lättare – men håller skärpan mycket längre. Går att slipa flera gånger om. HRC är ett mått som anger stålets hårdhet. Det står inte alltid på förpackningen men bör ligga kring 58-59 om man vill ha en bra kniv. Ofta hör priset tyvärr ihop med hårdheten.

– Jag brukar ställa frågan: ’Hur länge ska du ha kniven?’. Vill man att den ska hålla en livstid kan det vara värt att lägga kring tusenlappen på en kniv, säger Magnus Sundqvist.

Keramik

Keramiska knivar håller skärpan länge och är väldigt vassa och hårda. Det sistnämnda gör också att de är känsliga för stötar. Tappar du en keramisk kniv i golvet går den sannolikt sönder. Går ofta att diska i diskmaskin, men inte att slipa med en vanlig knivslip (det krävs en diamantslip).

Plast

Bladet är mjukt och fungerar bra till att skära upp mjuka kakor och liknande med – men fungerar inte till så mycket annat.

Så underhåller du knivarna:

Diska för hand

Maskindiskmedel är frätande och förödande för knivbladets skärpa. Diska därför kniven för hand efter att du använt den och torka direkt med kökshandduk för att förebygga rost.

Förvara rätt

Knivarna bör inte ligga och skramla runt lösa i en kökslåda, det gör dem snabbt slöa. Häng upp på magnetlist, sätt i knivblock eller lägg i särskild knivlåda.

Slipa

En vass kniv är en säker kniv. Risken att man slinter är mycket större om kniven är slö, säger Magnus Sundqvist.

För att se om kniven är slö ska du hålla den med knivspetsen mot dig och titta på själva eggen. Ser den ut som ett U är det dags att slipa. Man börjar i övre kanten av U:et och slipar på båda sidor till det bildats ett V. Ska man vara riktigt petig bör vinkeln mellan spetsarna på

V:et vara cirka 25 grader. Men det är inte rocket science, bara man har rätt slipdon, säger Magnus Sundqvist.

Ett annat enkelt knep att kolla skärpa är att skära lite i tomat, så fort det är minsta lilla svårt att komma igenom skalet så är det dags för slip.

Man kan till exempel använda sig av en klassisk slipsten med olika grovlekar, ungefär som en nagelfil där man först formar nageln med den grovkorniga sidan och sedan finputsar med den finkorniga. Det finns också slipar med olika hjul – grov, medel, fin – som man drar kniven i.

Skär på rätt underlag

En självklarhet, kan tyckas, men undvik att skära direkt på diskbänken! Skärbrädor av trä eller plast är bäst, både när det gäller att skona kniven och av hygieniska skäl. Skär aldrig på de skärbrädor av marmor som är så populära just nu – de passar bättre till servering.

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Behöver du hjälp?
Du kan alltid nå oss genom att ringa fram till klockan 16:00, men kom ihåg att du kan även skicka oss ett email genom att klicka på länken nedan.
031-25 22 22