Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Populära produkter
Assistent Original Ocean Blue AKM 6230 OB Ankarsrum Assistent Original Ocean Blue AKM 6230 OB 5 990 kr
Zen Knivset 3-delar - Kockkniv, Allkniv, Skalkniv Yaxell Zen Knivset 3-delar - Kockkniv, Allkniv, Skalkniv 3 699 kr
Stekpanna Kolstål Lyonnaise Mineral B Dia 28 cm De Buyer Stekpanna Kolstål Lyonnaise Mineral B Dia 28 cm 553 kr
Ascent A2300i Slate Vitamix Ascent A2300i Slate 6 495 kr
Margrethe Skålset med 2l+3l samt lock Vit Rosti Mepal Margrethe Skålset med 2l+3l samt lock Vit 420 kr
Stekpanna Gjutjärn 28 cm Stålhandtag Skeppshult Stekpanna Gjutjärn 28 cm Stålhandtag 562 kr
Brödrost Classic 2 Skivor Charcoal + Brödvärmargaller Dualit Brödrost Classic 2 Skivor Charcoal + Brödvärmargaller 3 195 kr
Mini Matberedare 5KFC3516EER 0,95 LEmpire Röd KitchenAid Mini Matberedare 5KFC3516EER 0,95 LEmpire Röd 1 195 kr
Artisan Stand Mixer 4,8 L Heritage Limited Edition KitchenAid Artisan Stand Mixer 4,8 L Heritage Limited Edition 7 599 kr
Paella

Paella

Där Medelhavet sakta börjar sluta sig mot Gibraltarsundet, på den spanska östkusten, ligger staden och provinsen Valencia. Det är här ifrån den spanska nationalrätten Paella har sina rötter.

Paella är på många sätt en perfekt spegling av den spanska kulturen, och dess historia. Spanien var en del av romarriket under flera århundraden. Språket, religionen och matkulturen har sina rötter från Romarriket. Under medeltiden, efter Roms fall, invaderades Spanien av Morer från Nordafrika.

Morerna var araber och styrde Spanien, eller al-Andalus som de kallade det, mer eller mindre i 800 år. Oundvikligen har deras styre satt sina spår i den Spanska kulturen och inte minst i den spanska matkulturen.

Det var också morerna som gjorde det möjligt för ris att få fäste i Spanien. De hade kunskapen om avancerade vattningssystem som skapade bra förutsättningar för att odla ris. Kunskap som inte tidigare funnits i Spanien. Ris blev en populär råvara som gärna tillagades vid stora fester. Att laga grytor med ris och fisk blev så småningom väldigt populärt i och runt Valencia. Bland annat fanns det på 1700-talet fiskare från Valencia som lagade vattensork tillsammans med ris. Mer och mer började det experimenteras med vad som gick att laga tillsammans med ris.

När fiskarna började laga risgrytorna i öppna pannor istället för i stängda grytor föddes det som vi idag skulle kalla paella. Ingredienserna varierade kraftigt, precis som det gör idag, men en traditionell ursprunglig paella från Valencia innehöll sniglar, kyckling, olika sorters bönor, kronärtskocka, anka, tomater, rosmarin, paprika, saffran, vitlök, vatten, salt, olivolja, kanin och självklart ris. Än idag är en äkta Paella Valenciana tillagad med samma ingredienser. Annars är det ganska fritt vad en paella kan innehålla. Allt från alla sorters kött, grönsaker eller skaldjur kan finnas med. Nästan den enda konstanten är ris.

Ordet paella är ett katalanskt och valencianskt ord som kommer från det gamla franska ordet paelle som betyder panna. Paella har sin grund i pannan det tillagas i, både i namnets ursprung och i uppkomsten av rätten. I den spansktalande världen används ordet paellera för paellapanna men i Valencia är paella ordet för både pannan och rätten. Ungefär som om man hade tagit bort ordet pytt i rätten pytt i panna.

En traditionell paellapanna är gjord i kolstål och är en stor bred panna med upphöjda kanter. Storleken kan variera stort men vanliga mått är någonstans mellan 50 och 100 cm. Traditionellt sett placeras pannan på en ställning med ben över en öppen eld, men det är både enklare och vanligare att använda en gasolbrännare idag.

Under den valencianska karnevalen, Las Fallas dukas det upp mängder av paellapannor längs med gatorna och luften fylls med fantastiska dofter av saffran. Las Fallas är en högtid som firas specifikt i Valencia till minnet av helgonet Sankt Josef, med en stor parad med stora tygfigurer som drar fram längs gatorna i Valencia. Efteråt eldas figurerna upp och det dukas upp till fest, självklart med paella.

På Las Fallas och andra valencianska högtider har det blivit en tradition att göra så stora paellapannor som möjligt. Rekordet innehas av Juan Carlos Galbis och åts enligt honom själv av över 100 000 människor.

Vill man verkligen ta del av den spanska kulturen, ur både ett historiskt och nutida perspektiv, bör man definitivt äta paella. Oavsett om man åker till Valencia och äter en äkta paella på Las Fallas eller om man lagar den utomhus till familj och vänner i sommarsverige, så tar man del av den spanska matkulturen som såväl romare och morer varit med och format.

Recept på en enkel paella

4 portioner

1 liter + 3 dl vatten

2 msk kycklingfond

½ kg blåmusslor med skal

3 msk olivolja

4 kycklingben (ca 500 g)

salt och peppar

1 hackad gul lök

3 hackade vitlöksklyftor

3 dl rundkornigt ris

0,5 g saffran

1 skivad paprika

300 g räkor med skal

150 g sockerärtor

Följande ingredienser är endast förslag, testa gärna med egna förslag på grönsaker eller kött.

Blanda vatten och fond i en tillbringare till en buljong.

Tvätta av musslorna så att grus och sand förvinner. Släng öppna musslor som inte stänger sig när du knackar på dem. De är förmodligen döda.

Hetta upp oljan i paellapannan. Stek på kycklingbenen runt om cirka 5 minuter, krydda med salt och peppar. Fräs lök och vitlök någon minut i pannan. Ha i paellariset och saffran samt buljongen som ska täcka riset. Fyll på med buljong, smaka av hur mycket som behövs och ha i lite åt gången. I med paprikan när riset nästan är färdigt.

Lägg i musslorna och häll på ungefär 3 deciliter buljong. Rör varsamt om tills musslorna öppnat sig, vilket kan dröja några minuter. Kasta åter igen bort dem som inte har öppnat sig.

Provsmaka med salt och peppar och lägg i räkor och sockerärtor. Det kan behövas mer eller mindre buljong.

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Behöver du hjälp?
Du kan alltid nå oss genom att ringa fram till klockan 16:00, men kom ihåg att du kan även skicka oss ett email genom att klicka på länken nedan.
031-25 22 22