Publicerad:


Fyra frukostbröd med känsla för det rustika

15 October 2015 Recept av: Caroline Hofberg. Foto: Ove Lindfors.

Just nu är det en rustik känsla alla eftersträvar - vare sig det gäller bröd, kök eller inredning. Frukost är det viktigaste målet på dagen och det är viktigt att man äter nyttigt och rätt. Dessa fyra bröd är utmärkta för att starta dagen på ett hälsosamt och gott sätt. Vi har valt fyra recept som ger frukosten den rätta känslan.

Ostbröd i kruka

Recept för 6 stycken:

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten   
  • 1 msk rapsolja   
  • 1 tsk salt  
  • 2 tsk honung  
  • 2 msk hackad färsk rosmarin
  • 2 dl riven lagrad ost
  • 2 dl fint rågmjöl
  • 3–4 dl vetemjöl
  • 1 dl pumpakärnor

Topping: Pumpakärnor och flingsalt

Ugn: 225°

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37º och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, honung, rosmarin, ost och rågmjöl. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, till en smidig deg. Tillsätt pumpakärnorna mot slutet. Låt jäsa under duk, ca 40 minuter. 
  2. Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Dela degen i 6 bitar. Forma bitarna till runda bullar. Lägg bullarna i blötlagda krukor med bakplåtspapper, eller på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk, ca 30 minuter.
  3. Pensla bröden med vatten och strö på pumpakärnor och flingsalt. Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter.

 

Nötbröd med tranbär

Recept för 1 bröd:

  • 2 dl dinkelflingor
  • 5 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 dl krossade linfrön
  • 1 dl russin
  • 1 dl hela hasselnötter
  • 1 dl torkade tranbär
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 4 dl naturell yoghurt
  • 3 msk flytande honung

Ugn: 200°

Gör så här:

  1. Blanda dinkelflingor, dinkelmjöl, linfrön, russin, nötter, tranbär, bikarbonat och salt i en bunke. Blanda i yoghurt och honung.
  2. Klicka ner smeten i en smord, avlång bakform som rymmer 1 1/2 liter. Eller klä formen med bakplåtspapper.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Känn med en provsticka att brödet är genomgräddat.
  4. Låt brödet vila en stund i formen. Stjälp upp brödet och låt det kallna under bakduk.

 

Rallarbröd

Recept för 24 stycken:

  • 25 g jäst
  • 25 g smör
  • 5 dl mörkt öl eller porter
  • 2 tsk farinsocker eller mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 1 msk kumminfrön
  • Ca 9 dl rågsiktsmjöl

Ugn: 225°

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt ölet och värm till 37º. Rör ut jästen i degvätskan.
  2. Tillsätt farinsocker, salt, stötta i kumminfrön och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk, ca 45 minuter.
  3. Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela degen i 24 bitar. Rulla bitarna till bollar och kavla ut bollarna till runda kakor som är 10 cm i diameter. Lägg över på plåtar med bakplåtspapper. Gör ett rutmönster med en sporre eller nagga dem med en gaffel. Låt bröden jäsa under duk, ca 30 minuter.
  4. Grädda mitt i ugnen, ca 12 minuter. Låt kallna på galler under duk.

 

Havrebaguetter med linfrö

Recept för 4 stycken:

  • 25 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk flytande honung
  • 6 dl vatten
  • 2 1/2 dl fiberhavregryn
  • 1 dl krossat linfrö
  • 2 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • Ca 7 dl siktat dinkelmjöl

Ugn: 250°/150º

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke och blanda i salt och honung. Värm vattnet till 37º och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt havregryn, linfrön och mjöl, och arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Låt jäsa ca 2 timmar under duk.
  2. Häll ut degen på mjölat bord, men knåda den inte. Skär degen i 4 delar.  Forma och dra ut degbitarna till långa smala baguetter.
  3. Lyft över bröden på en plåt med bakplåtspapper. Vrid baguetterna som en spiral och pudra över lite mjöl. Nu behöver degen inte jäsa mer.
  4. Grädda mitt i ugnenpå 250º, ca 15 minuter. Sänk värmen till 150º och grädda ytterligare ca 10 minuter. Låt kallna på galler utan duk.

Lycka till och hoppas det smakar!