Baka en ljuvlig bröllopstårta

7 March 2017 Shireen Selfelt
 

Härliga Shireen Selfelt vann Hela Sverige Bakar 2016! Här är hennes recept och tips för att lyckas med den här typen av tårta:

1. Förberedelse: Det går utmärkt att göra botten och fyllningarna flera dagar / veckor innan och frysa in. Dagen innan du ska servera servera, häller du över glacen och samma dag garnerar du.  

2. Dubbla formar: Investera i dubbla springformar och tårtringar av den storleken du ska göra bröllopstårtan i för att underlätta arbetet.

3. Annorlunda smaker: En bröllopstårta ska vara det godaste man äter på ett bröllop, välj annorlunda smaker och utseende som alla gäster kommer komma ihåg.

 
KitchenAid Artisan KSM150PSEBY Boys...
Tramontina Palett 15 cm Vit
Städter Tårtring Ställbar Dia 18cm ...
 
Mängd: 1 tårta, ca 12–14  bitar
Tid: Minst 2-3 dagar
Ugn: 175 grader
Går att förbereda

GÖR SÅ HÄR:

DAG 1 

Passionsfrukts- och mangopannacotta:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten
2. Koka upp passionspuré, mangopuré, socker, grädde och citronskal i en kastrull på medelvärme. Ta av kastrullen från värmen och rör ner gelatinbladen.
3. Klä en rund springform, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper. Häll pannacottan i formen och banka den mot arbetsbänken och dra runt en gaffel i pannacottan för att få bort alla luftbubblor. 
4. Ställ i frysen över natten.

Kokosbotten:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Klä en rund springform, 20 cm i diameter med bakplåtspapper.
3. Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Vispa ner smöret.
4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och blanda sedan ner det i äggblandningen.  
5. Rör ner kokosen och häll smeten i springformen och platta till med en slickepott.
6. Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter tills botten är fint gyllenbrun. Kontrollera med en provsticka mot slutet av gräddningstiden, den ska vara torr när du tar upp den. Låt svalna helt innan du tar ut kakan ur formen. Slå in den i plast och ställ i frysen.

Mirror glaze:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter.
2. Hetta upp vatten och glykos till 103 grader i en kastrull.
3. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Häll glykosblandningen över och rör slätt. Rör ner den kondenserade mjölken.
4. Smält försiktigt gelatinbladen i en kastrull och rör sedan ner i chokladblandningen. Blanda ner titandioxiden och mixa slätt med en stavmixer. Täck bunken med lock eller plastfilm och låt stå i kylskåp över natten. Glazen håller 2–3 veckor i kylskåp. 
DAG 2

Vit chokladmousse:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Vispa äggulorna pösiga i en bunke. 
3. Koka upp socker och vatten i en kastrull tills temperaturen når 121 grader och häll sedan sockerlagen över äggen i en tunn stråle under konstant vispning. Vispa tills blandningen svalnar till rumstemperatur, i cirka 10 minuter. 
4. Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna till 40 grader. 
5. Vispa grädden halvfast och ställ i kylskåp. 
6. Krama ur gelatinbladen och smält försiktigt i en liten kastrull. Häll ner gelatinet i bunken med äggblandningen och vispa ordentligt. Vispa ner den varma chokladen. 
7. Vänd försiktigt ner grädden med en slickepott. Häll den färdiga moussen i en spritspåse. 

Montering:
8. Lägg en tårtbricka, 24 cm i diameter, på en stor bit aluminiumfolie och ställ en 24 cm tårtring på den.
9. Ta ut pannacottan och kokosbotten från frysen. Lägg kokosbotten ovanpå pannacottan i springformen och vänd sedan ut dem i mitten av tårtbrickan så att kokosbotten hamnar underst. Vik upp aluminiumfolien runt kanterna. 
10. Spritsa i den vita chokladmoussen så att den fyller utrymmet mellan tårtan och tårtringen. Täck med plastfolie och ställ i frysen över natten. 

DAG 3 
 
1. Häll mirror glazen i en kastrull och värm försiktigt på låg värme tills den smälter helt. Ta av från plattan och häll över i en liten bunke. Låt stå i rumstemperatur tills temperaturen går ner till 32–35 (Är din glaze för varm smälter moussen när du häller den ovanpå, är den för kall rinner den för trögt.)
2. Ta ut tårtan från frysen och bränn på utsidan av tårtringen med en gasolbrännare. Lyft försiktigt upp den och lägg tårtan på ett galler eller en mindre springform. 
3. Häll glazen försiktig över hela tårtan och låt den rinna ner längs sidorna. Låt stå i kylskåp i minst sex timmar före servering. 
4. Dekorera tårtan efter önskemål.


 
 
Hett just nu