Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Att matkvittot blivit dyrare har knappast gått någon obemärkt förbi. Stirrandes på kvittots sista rad rynkar vi pannan och frågar oss ”men jag har ju inte handlat något…” Ja, vad ska man egentligen göra för att få matbudgeten att gå ihop? På den här sidan hittar du recept och tips som spar både tid och pengar. Härliga Dietistens val gästspelar och sprider som vanligt pepp i köket och bjussar på goda recept och tips som spar både tid och pengar.

Ett annat hett ämne just nu är matlådan, genom att ta med den till lunchen sparar du tusenlappar (upp till 15 000 kr per år!). I Matlådeguiden överblickar du enkelt för- och nackdelar med de olika alternativen och hittar just dina favoriter. Dietistens val slår även hål på myten – Nej, mat förlorar inte näring när du värmer i micron. Å hur länge klarar sig olika råvaror i frysen? Många frågor och lika många svar finner du här. Missa heller inte recepten längst ned som ”Värmande gryta - perfekt att frysa in” samt ”Snabb pastagratäng som barnen älskar”. Trevlig läsning!

MATLÅDEGUIDE

Här följer en kort förklaring om de olika materialen och några tips på vägen när du ska välja. 

Glas 

Glas är ett fantastiskt och funktionellt material. Att det är härdat för med sig många fördelar. Med samma kantin kan du först tillaga en maträtt i ugn, sedan frysa och till sist plocka ut för att även värma i mikro. Glas är ett giftfritt material, vilket ligger i tiden att välja. Sett ur ett livscykelperspektiv är glas mycket bra. Du kan återbruka och återvinna det nästintill ett oändligt antal många gånger. Däremot är det något skörare än både metall och plast och klarar inte hårda stötar bra.

SE ALLA MATLÅDOR I GLAS

Metall 

Ett klassiskt lunchlådematerial som funnits på marknaden under decennier är metall. På senare tid har det fått ett uppsving igen. Dels för den underbara retorkänslan som den medför, dels (och kanske främst) på grund av att flera av oss plastbantar våra hem. Metall är slitstarkt och enkelt att diska. Det är även ett relativt lätt material vilket gör att det passar ypperligt att ta med till exempel på utflykten. Däremot går en matlåda av metall inte att använda i micron, vilket är mindre uppskattat en hektisk dag när tiden är knappa. 

SE ALLA MATLÅDOR I METALL

Plast 

Plast har under de senaste åren varit ett omdebatterat ämne. Givetvis finns det, som med andra materialen, både för- och nackdelar. Dock har plastdiskussionen, främst kretsat kring det negativa. I sammanhanget är det viktigt att prata om engångsanvändning eller single use. När en vara används flitigt innan den återvinns är bättre ur ett hållbarhetsperspektiv än den som bara används en enstaka gång innan den slängs/återvinns. Fördelarna med plast är det är ett tåligt material som såväl kan förvars i kyl och frys som användas i mikro. Inom branschen ställs det högre krav på användningen av kemikalier i produktionen än tidigare. Plastsammansättningen är, generellt sätt, numera mycket bättre och speciellt när det kommer till den plast som har kontakt med mat. Vidare är plast lätt att transportera och slitstarkt. Däremot slits en plastmatlåda naturligt av mycket användning och efter ett par år är den uttjänt och behöver återvinnas.  

SE ALLA MATLÅDOR I PLAST

KLEAN KANTEEN

Klean Kanteen, grundat 2004, är ett varumärke som producerar högkvalitativa och hållbara vattenflaskor,
matburkar och muggar i rostfritt stål. Klean Kanteens produkter tillverkas av säkra och giftfria material som
är fria från skadliga kemikalier såsom BPA och ftalater. Varumärket har ett stort engagemang för hållbara
tillverkningsmetoder och miljörelaterade frågor, vilket gör det till ett populärt val för medvetna konsumenter
som vill minska sin miljöpåverkan.

PYREX

Pyrex är framförallt kända för sina värmetåliga glasprodukter. Varumärket grundades 1915 och har
sedan dess blivit synonymt med tåliga produkter som används såväl hemma som i professionella kök.
Pyrex-produkter är kända för sin motståndskraft mot termisk chock, vilket gör dem idealiska för bakning,
matlagning och förvaring av mat.
Det här är glasprodukter som förblir en stapelvara i många kök runt om
i världen.
 

ZWILLING - FRESH & SAVE

Zwilling's Fresh & Save är en serie vakuumförpackningar, påsar och tillbehör som är utformade för att
hålla maten fräsch länge. Genom vakuumteknik tar Fresh & Save bort luften ur behållaren och förseglar
på så vis färskheten i maten. Det här leder till längre hållbarhet och mindre matsvinn. Produkterna är till-
verka
de av högkvalitativa och BPA-fria material. Lagra ett brett utbud av livsmedel, allt från färska frukter
och grönsaker till tillagade måltider och rester. Serien inkluderar också olika tillbehör, såsom pumpar och
adaptrar, för att göra vakuumförseglingsprocessen enkel och bekväm. Med
Fresh & Save erbjuder Zwilling
en hållbar och praktisk lösning för
matlagring och bevarande av mat, vilket betyder mindre svinn och mer
pengar i plånboken.
 

SVINNSMARTA TIPS

Så engagerar du barnen

Att låta barnen vara med och handla och se vad maten kostar kan vara nyttiga lärdomar. Lär barnen att ta lagom stora portioner (ta hellre fler gånger) och undvik på så vis att slänga mat. Då förstår de att slängd mat är pengar som hade kunnat läggas på något roligare.

Mixa mera

Ordet mixer för ofta tankarna till smoothies, visserligen är det ett utmärkt sätt att ta tillvara på frukt och grönt som börjat se hängig ut. Men en mixer hjälper dig med så mycket mer! Med en mixer kan du göra en kall sås på överbliven sallad och vinäger, purea barnmat och frysa in eller gör som proffsen – fluffa upp såsen. Mixern öppnar verkligen upp för att ta hand om matrester och göra något nytt - tänk soppor, såser, smoothies, mjöl på t.ex. havre och mandel eller varför inte göra egen vegetabilisk mjölk?
Tips! Välj en mixer som klarar både kalla och varma vätskor

Långkok med en Slow Cooker

– samma energiåtgång som en glödlampa!

Långkok kan du göra på låg värme på spisen eller i en slow cooker. Det sistnämnda använder bara lite mer energi än en glödlampa. Ett långkok tar å ena sidan flera timmar att bli klart men å andra sidan går det åt mycket lite energi eftersom tillagningen sker på låg värme. Med många slow cookers kan du ställa in tillagningstid och låta den göra matlagningen åt dig medan du är på jobbet eller spenderar tid med nära och kära. Om du vill skynda på tillagningen dela då råvarorna i mindre bitar.  

När du ändå är igång – gör storkok, det här är mat som passar utmärkt att frysa in! Maten tinas sedan med fördel långsamt i kylen över natten innan den ska ätas. Om du vill tina mat i ugn använd formar av glas eller keramik och använd fläkt då är mest energieffektivt och ger bäst värmefördelning. Ytterligare ett knep att ta till är att stänga av värmen i ugnen cirka 10 minuter innan tillagningen är klar, temperaturen är tillräcklig ändå.  

Frysa in - så länge håller maten  

När vi fryser in mat håller den mycket längre. Det är ett jättebra knep för att bevara mat som vi inte kan göra åt direkt eller som vi helt enkelt vill ta fram vid ett senare tillfälle. Hur länge maten håller sig i frysen är bra att hålla koll på för det skiljer sig ordentligt åt mellan råvarorna. En påse bär klarar sig längre än den allmänna rekommendationen10-12 månader, men den tappar i smak och kvalitet därefter. Däremot härsknar feta köttbitar allteftersom att de får ligga för länge i frysen. Använd dina sinnen – lukten kommer att säga dig om din råvara passerat sitt bäst-före-datum eller inte.  

Tips! Det här är en fingervisning – glöm inte att lukta på maten när du plockar fram den för att avgöra om den är ätbar eller inte. En riktmärke är att ju fetare råvaran är desto kortare hållbarhet.

LÄS VIDARE

7 tips för en nyttigare och billigare veckohandling

 

  1. Planera lagom: Inventera vad du har hemma och skriv en veckomatsedel men håll ett par måltider öppna, detta för att väl i butiken kunna handla varor som är på kampanj eller möjliggöra för att ta till vara på rester som uppstår. Nu kör vi, vi lovar, investera en kvart i planering så slipper du den eviga frågan ”Vad blir det till middag?” och på köpet spar du många kvartar under veckan!
  2. Välj mer tåliga grönsaker: Så som exempelvis kål, lök, blomkål, rotfrukter. Ofta billigare jämfört med salladsgrönsaker och dessutom håller de längre vilket minskar svinnet, win win. Här hittar du recept på en god veckosallad.
  3. Mumsiga matlådor: För att skapa ekonomiskt utrymme är matlådor toppen! Du kan tjäna ca 15000 kr per år på att ta med matlåda. Ett hälsotips är att toppa matlådan med frysta grönsaker. De är lika nyttiga som färska, håller maten kyld och värms sen samtidigt som du värmer maten.
  4. Gör egen granola: Sno inspiration från din favoritgranola i butiken. Rör ihop havreblandningen på några minuter, rosta i ugnen i en halvtimme, och vips så har du en granola för ca 1/3 av priset.
  5. Bubbla till det: Att regelbundet dricka läsk och bubbelvatten blir kostsamt. Dessutom en onödig klimatpåverkan. Gör istället eget smaksatt vatten. Testa nya kombinationer som grape och mynta eller fänkål, chili och citron. Har du en kolsyremaskin kan du bubbla till det själv!
  6. Mer gröna proteiner: Att dra ner på konsumtionen av rött kött är bra för både hälsa, klimat och plånbok. Baljväxter är billiga och innehåller mycket näring. Baljväxterna finns i varierande prisklasser och format (färdigkokta, okokta, färs eller färdiga biffar), så hitta vilken nivå som passar dig.
  7. Preppa vardagen: Vårt kanske viktigaste trick för att få till hälsosam och god vardagsmat är att, håll i dig, laga lite extra när du ändå är igång. Det kan ätas som det är senare i veckan, frysas in eller vara grund i en annan rätt som du lagar några dagar senare. Just konceptet att laga extra och skapa en ny rätt senare i veckan är en favorit, vad sägs om ett storkok på auberginetagine med aprikos och mynta som senare i veckan blir en auberginelasagne eller en ratatouille med tahinikräm och timjan som senare i veckan blir en fiskgryta med citronaioli, vill du testa hittar du recepten här.

MATLÅDEQUIZ

Fun facts om matlådan! Vem har flest rätt hemma? Svaren hittar du längst ner på sidan.

1. Maten förlorar mycket näring när man mikrar den?

a. Ja, om man värmer den mer än 2 min
b. Nej, att värma maten i mikron är skonsamt
c. Bara de vattenlösliga vitaminerna minskar

 

2. Om man värmt en matlåda men sen inte äter upp den, kan man spara den?

a. Ja, om den däremellan har sparats i kylen och doftar och ser bra ut
b. Nej, kasta
c. Ja, om du äter den kall nästa gång

 

3. Frysta grönskar passar perfekt i matlådan, bara att slänga i och tillagas när maten värms på jobbet. Men hur är det nu, är frysta grönsaker lika näringsrika som färska?

a. Ja
b. Nej
c. Ja, på sommartid

6 TIPS FÖR ATT PIFFA MATLÅDAN

  • Separera fasta råvaror och vätska i två matlådor. Det gör att råvarorna håller sig fasta och fina längre. När du sedan, dagen efter, lägger ihop dem och värmer har du smak och upplevelse av nylagat igen.
  • Gör ett fröströssel och ta med i liten burk att strö över soppa, sallad och gryta. rosta exempelvis solros- och pumpafrön och strö sen på maten efter att den värmts. 
  • Lägg frysta grönsaker direkt på maten i matlådan när du går till jobbet. Maten håller sig kall- och du får extra grönt på köpet. Frysta ärtor är perfekta!
  • Rädda rester som kanske känns lite trista med en ny piffig sås. Chipotlepasta med majonnäs är gott till mycket!
  • Gör en krispig sidesallad av rivna morötter, rödkål eller vitkål, alltså grönsaker som håller sig fina i en låda. Kanske passar du på att riva sallad för en hel vecka och ta med i en egen burk. Du kan variera smaksättningen med citron, chili, pepparrot eller vad du gillar.
  • Gör en god vinägrettdressing och piffa upp pastasalladen med!

RECEPT

Snabb Pastagratäng som barnen älskar!

Vardagsräddaren nummer ett, där det mesta ofta finns hemma. Variera gärna grönsakerna med det
du har. För mildare (läs mer barnvänlig) variant tar du en tomatsås med basilika, det finns inte en unge
som inte gillat det här!

Du behöver

Tid ca 40 min (varav 25 min i ugn)
4 portioner

  • 1 zucchini
  • 1 röd paprika
  • 250 g pasta, gärna stora fusilli
  • 1 dl torkade röda linser
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 burkar arrabbiatasås (à 420 g)
  • 2 dl crème fraiche, 15 % fett
  • 1 fetaost (150 g)

Psst! Egen arrabbiatasås gör du enkelt så här: Skala och hacka 1 gul lök. Skala och finhacka 2 klyftor vitlök. Hacka 1 röd chili. Fräs lök, vitlök, chili och 3 msk tomatpuré i en kastrull med olja. Tillsätt 1 msk balsamvinäger, 1 msk honung, 1 msk torkad oregano, 0,5 tsk salt samt 500 g finkrossade tomater och låt koka under lock ca 30 minuter.  

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela zucchinin i mindre bitar. Kärna ur och dela paprikan i mindre bitar. Lägg båda i en stor ugnsform.
  2. Häll på pasta, linser och solrosfrön. Blanda med arrabbiatasås, crème fraiche och 1 dl vatten.
  3. Tillaga i ugnen ca 25 minuter. Känn på pastan med en sticka så att den är mjuk. Toppa med fetaosten.
  4. Servera gärna med en grön sallad.

Auberginetagine med aprikos och mynta

En favoritgryta – mustig, söt och syrlig i ett. Gör dubbel sats på en gång så har du basen klar till en
smakrik lasagne senare i veckan. Eller frys in, det är en dröm att ha en gryta klar i frysen.

Du behöver

Tid: ca 35 min
4 portioner

  • 2 auberginer
  • 1 gul lök
  • 7 cm ingefära
  • 1 paket saffran (0,5 g)
  • 1,5 tsk rökt paprikapulver
  • 1 msk ras el hanout
  • 1 citron, finrivet skal och juice
  • 500 g krossade tomater
  • 100 g torkade aprikoser
  • 3 dl kokta stora vita bönor, (1 tetra à 380 g, sköljda)

Att ha hemma

  • Rapsolja
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1 msk honung
  • Salt

Till servering

  • 1 dl myntablad
  • 1 dl persilja
  • 3 msk rostade sesamfrön
  • ev inlagd citron

Passande tillbehör: Kvarngryn, fullkornsbulgur, kokt potatis eller bröd.

Gör så här

  1. Dela auberginerna i mindre bitar och stek i en stor gryta med olja på hög värme tills de får färg.
  2. Skala och hacka lök och ingefära och tillsätt i grytan med saffran, paprikapulver och ras el hanout.
  3. Tillsätt fond, citronjuice, tomater, honung och 5 dl vatten.
  4. Klipp ner aprikoserna och låt taginen koka under lock ca 15 minuter. Rör ner bönorna i grytan och smaka av med salt.
  5. Hacka mynta och persilja grovt, blanda med citronskal och sesamfrön. Strö blandningen över taginen och servera med önskat tillbehör, gärna inlagd citron.

Tips! Har du en gjutjärnsgryta, använd den! Maten kan få upp till fyra gånger högre järnvärde än om du använder ett annat kärl. Bäst blir effekten om maten innehåller något syrligt som i taginen, både tomat och citron.

Kryddig morotslasagne

Middagsfixet tar 10 minuter och middagen är dessutom perfekt för matlådan. Testa gärna att göra lasagnen
direkt i matlådor av glas – vips är matlådan klar, minimalt med disk dessutom!

Dubbel sats morotssås med soltorkade tomater

Tid ca 40 min
4–6 portioner x 2

Obs! Ta en riktigt stor kastrull för det blir en väldig volym på 2 kilo morötter. Obs igen: att riva 2 kilo morötter skulle vi kunna säga blir dagens träning. Det här är för övrigt en riktig klassiker hos oss. Vi har dubblat receptet – du lägger undan hälften och har med minimal extra insats basen klar till en smarrig morotslasagne senare i veckan.

  • 3 gula lökar
  • 1 burk soltorkade tomater (à ca 200g)
  • 2 kg morötter
  • 1,2 kg krossade tomater
  • 4 dl crème fraiche, 15 % fett

Att ha hemma: 4 klyftor vitlök, 3 msk tomatpuré, 0,5 dl grönsaksfond, 2 msk balsamvinäger, 1 msk torkad oregano,
1 msk torkad timjan, salt och peppar

Serveringsförslag: nykokt bönpasta, riven lagrad ost och färsk persilja

Tips! Tycker du mer om vanlig pasta – ta det och så tillsätter du 1,5 dl torkade röda linser och ca 1,5 dl extra vatten i såsen.
Vi har gärna 1–2 tsk chiliflakes i morotssåsen men har vi yngre matgäster vid bordet så blir det mest fridfullt om vi tar det vid sidan om.

Morotslasagne (senare i veckan)

Tid ca 35 min (varav 25 min i ugn)
4 portioner

  • 1 sats morotssås (på 1 kg morötter)
  • 10–12 torkade lasagne- plattor
  • 500 g cottage cheese
  • ca 100 g färsk spenat 1 tsk chiliflakes (om du inte hade det i morotssåsen)
  • 1 fetaost (150 g)

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Häll olja från de soltorkade tomaterna i en stor kastrull och stek lök och vitlök på låg värme tills löken blir glansig och mjuk.
  2. Riv under tiden morötterna grovt.
  3. Tillsätt tomatpurén i kastrullen, klipp ner de soltorkade tomaterna och låt fräsa med löken.
  4. Häll i morötter, krossade tomater, grönsaksfond, balsamvin- äger, oregano, timjan och 4 dl vatten. Rör om och låt koka under lock ca 20 minuter. Rör om några gånger under tiden.
  5. Vänd ner crème fraichen och smaka av med salt och peppar. Lägg undan hälften av morotssåsen till lasagne senare i veckan.
  6. Servera förslagsvis med bönpasta, riven ost, extra svart- peppar och persilja.

Morotslasagne

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Bred morotssås i botten på en ugnsform. Lägg på ett lager lasagneplattor, ett lager morotssås, cottage cheese och spenat.
  3. Strö över chiliflakes och lägg sedan på ett till lager lasagneplattor, morotssås, cottage cheese, spenat och chiliflakes.
  4. Upprepa eventuellt en runda till beroende på ugns- formens mått. Avsluta med morotssås och toppa med smulad fetaost.
  5. Grädda lasagnen i mitten av ugnen tills lasagneplattorna är mjuka och osten fått fin färg, ca 25 minuter.

Rätt svar på matlådequiz: 1b, 2a, 3a

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken