Duka upp & heja fram Sverige

 
Fotbollsfest, sommar och grill - kan det bli bättre? Här har vi samlat sommarens nyckelspelare när det kommer till att duka upp till fotbollsfest på hemmaplan, tre goda grillrecept som inte stjäl för mycket TV-tid och en liten guide hur du väljer rätt ölglas.
 

Rätt öl i rätt glas

Ale

Ordet Ale är besläktat med ordet öl men avser öl som blivit överjästa. Överjäsning innebär inte att ölet jäser för länge utan att jästen flyter upp till ytan och lägger sig. Detta gör att jästen ger mer smak till ölet än om jästen ligger på botten. Olika typer av ale är porter, stout, IPA och veteöl. När det gäller porter och stout så rostas en del av malten innan bryggning vilket ger en väldigt mörk färg och en väldigt besk smak.
 

Indian Pale Ale

Indian Pale Ale som det egentligen heter har kommit starkt de senaste åren, även i Sverige. En IPA är söt och har ofta en tydlig humlesmak och stark beska. Ölet uppstod när England under 1700-talet handlade mycket med Indien. Den långa resan med båt krävde ett öl som hade längre hållbarhet. För att nå det tillsatte man mer humle och mer malt vilket skapade IPAns speciella smak.
 
IPA kan drickas i en kupa men gör sig allra bästa i ett speciellt IPA-glas. Precis som det glas det tyska företaget Spiegelau har tagit fram. IPA-glaset ser rätt speciellt ut i formen. Den nedre halvan av glaset är smalt och den övre halvan går ut i ett brett glas vilket får det att se ut lite som ett vinglas med en uppsvullen stjälk. IPA-glaset tar fram det bästa ur ölet i form av citrusaromer och sötma. Skumkronan blir även den optimal i ett sådant IPA-glas.
 
Temperaturen som en IPA bör serveras vid varierar med tanke på hur mörk, ljus, besk eller söt ölet är. Som riktlinje kan man försöka hålla ljusare IPA-sorter vid en temperatur mellan 8-12°C och mörkare IPA-sorter mellan 10-16°C. Med en mörkare IPA kan det alltså vara en bra idé att försöka värma ölen lite med händerna innan man dricker den. En kupa kan därför vara ett bra val vid en mörkare IPA.
 

Lager

Begreppet lageröl omfattar öl som jäser under lång tid och med en låg temperatur. Till skillnad från Ale-sorter är Lageröl underjästa vilket betyder att jästen lägger sig i botten under jäsning. Lageröl är den öl som dricks mest i världen, framförallt i form av ljus pilsner men lager kan även vara mörkare. Den ljusa pilsnern är antagligen det första som dyker upp i huvudet när folk tänker på öl. Begreppet ”en kall öl” avser sällan någonting annat än en kall pilsner. De mörka lagerölen kallas även för bayersk lager från den tyska regionen Bayern. I Danmark avser lager bara den mörkare Bayern-lagern vilket kanske kan göra begreppet lager något förvirrande mellan olika ölproducenter. Mörk och ljus lager är antagligen de begrepp som är enklast att förstå, även mellan landsgränser.
 
En pilsner drick bäst i ett högt och smalt glas som ger ölet den majestätiska skumkrona som det förtjänar. Om glaset sedan är på en liten fot eller helt rakt är mer en smaksak. En ljus lager ska serveras kall mellan 8-12°C.
 

Veteöl

Eller Weissbier som de säger i Tyskland där veteölen härstammar från. När man kollar på bilder på folk med lederhausen från Oktoberfesten i München är det inte helt sällsynt att man kan skymta ett enormt glas, som förmodligen innehåller weissbier. Veteölen är ofta grumligare än en vanlig ljus lager men kan även vara mörkare eller klarare.
 
Det unika med veteöl är såklart att den innehåller vete. De flesta andra ölsorter innehåller endast kornmalt medan veteöl även innehåller delar av vetemalt.  Vetemaltet ger ölet en mildare och ofta fruktigare smak än andra ölsorter. Det finns även många olika sorters veteöl och det brukar delas upp i belgisk och tysk veteöl. I Belgien är det till skillnad från i Tyskland tillåtet att krydda öl, vilket har lett till veteöl som kryddats med koriander eller pomerans.
 
Eftersom veteöl kommer i så många olika utföranden blir valet av rätt glas inte alltid helt självklart. Nära till hands när det gäller en ljus veteöl, ligger det öltältsdoftande stora glaset. Det traditionella veteölglaset är avlångt och går från smalt i botten till brett i öppningen. Allt för att smaken ska kunna upplevas med både näsa och mun. Generellt sett bör veteöl serveras ganska kallt, med en temperatur på ungefär 8°C. Kylskåpskallt med andra ord.

Härliga recept för grillen

 
Grillade primörer med peppar och parmesan
4 portioner
 
Ingredienser
1 knippe morötter med blast
1 knippe grön sparris
1 knippe salladslök
2 msk olivolja
50 g parmesanost
1 ask ärtskott eller färska
Örter efter smak
Peppar
 
Gör så här:
1. Ansa grönsakerna. Vänd dem i olja och grilla dem tills de fått fin färg.
 
2. Servera med riven parmesanost, ärtskott och peppar.
 
 
 
Kycklingspett med het chilimarmelad
4 portioner

Ingredienser
500 g kycklingfilé
3 msk soja
3 msk honung
1 msk sesamolja
1 1/2 msk äppelcidervinäger
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
6 träspett
1 lime
 
Chilimarmelad
1 rödlök
5–10 röda chilipeppar (det ska
bli 50 g rensad chili)
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
2 dl äppelcidervinäger
250 g syltsocker
 
Gör så här:
1. Strimla kycklingen. Blanda soja, honung, sesamolja, vinäger, pressad vitlök och ingefära. Lägg ner kycklingen i marinaden och marinera i 30 min. Blötlägg träspetten under tiden.

2. Ta upp kycklingen från marinaden och trä upp på spetten. Grilla ca 3 min per sida tills köttet är klart. Krydda med salt och peppar.

Chilimarmelad
1. Skala och hacka löken. Dela chilin och skrapa ur kärnorna. Hacka chilin fint. Mixa samman lök, chili, vitlök och ingefära.

2. Koka upp vinäger och syltsocker i en gryta. Tillsätt chiliblandningen och koka i 15 min. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker.

3. Låt marmeladen svalna tills den tjocknar och häll upp den på flaska eller burk. Servera kycklingspetten med limeklyftor och chilimarmelad.
 
 
 
Asiatisk lax på grillen
4 portioner

Ingredienser
1 laxfilé med skinn
utan ben, ca 800 g
2 msk olivolja
Saften av 1 lime
1 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor
1 knippe grön sparris
1 knippe rädisor
1 kruka koriander
1–2 msk svarta sesamfrö

Servera med
600 g färskpotatis
Färska örtkryddor
Lite olivolja
 
Gör så här:
1. Blanda olja, limesaft, ingefära och hackad vitlök.

2. Lägg laxen med skinnsidan ner i en folieform eller på ett fat och häll på oljan. Krydda med salt och peppar och grilla i 25 min tills köttet delar sig.

3. Bryt av nedersta biten på sparrisen och förväll den i 2 min. Spola den i kallt vatten och skär den i bitar.

4. Skiva rädisorna. Lägg sparris, rädisor och koriander på laxen. Strö över sesamfrö och servera med potatis som har vänts i olja och örter.