Bagaren och Kocken AB

Pumpasoppa

Recept

Passa på att använda pumpa i maten nu när den är i säsong. Denna krämiga soppa är riktigt fräsch med de syrliga äpplena, ingefära och lime. Soppan är busenkel att göra, och du behöver inte tänka på så mycket – förutom två saker. Koka pumpan riktigt mjuk ( dvs stressa inte för mycket med att få den klar), och mixa soppan länge (ska vara helt slät). 
 
Pumpasoppa 4 portioner

Köksmaskin:


Blendtec

Ingredienser:
 
1 kg pumpa (20 kr), jag använde butternut-pumpa
2 syrliga äpplen, t ex Granny Smith (7 kr)
1 gul lök (1 kr)
2 vitlöksklyftor
1 lime (4 kr)
1 grönsaksbuljongtärning 
3 cm ingefära (1 kr) 
olja att steka i 
1 liter vatten
Pumpakärnor, ca 1-2 dl ( 5 kr)

Gör så här:
 
Ta bort det hårda skalet på pumpan och dela köttet i mindre bitar. Kärnorna ska ej med.
Hacka den gula löken. Skala äpplena och skär i bitar.
Finhacka vitlöken.
Hetta upp olja i en kastrull. Fräs lök och vitlök blank. Lägg i pumpaköttet och äpplena. Låt fräsa på medelvärme ( obs, får ej brännas) i ett par minuter. Rör om.
Slå på vattnet. Låt koka upp, lägg i buljongtärning och låt sedan koka under lock i ca 30 minuter. När allt är mjukt är det klart. Riv ingefära och riv skalet av limen och lägg i.
Mixa till helt slät med blender eller stavmixer. Jag använder en Blendtec, och mixar i minst 1 minut- resultatet blir helt p e r f e k t.  Häll tillbaka i grytan och låt sjuda. Späd ev med mer vatten för önskad konsistens.
Hetta upp en stekpanna och rosta pumpakärnorna till de får färg.
Servera till soppan!
 

Recept och bilder av Hanna Olvenmark från bloggen undertian.com