Bagaren och Kocken AB

Baked Lemon Cheesecake

                    

Nu på sommarhalvåret blir det mer populärt med citronbakverk. Så därför delar jag min favorit-cheesecake med er – Baked Lemon Cheesecake.
Den är fantastiskt god och enkel att göra. Du kommer garanterat lyckas!

 
 
Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)
Botten:
70 g smält smör
115 g hemgjorda Vaniljkakor, finmalt (eller andra vaniljkakor som du gillar)
3 tsk socker
 
Cheesecake:
900 g Philadelphiaost
285 g socker
Finrivet skal från 2 citroner
4 ägg
Juice från 2 citroner
2 dl gräddfil
ev frön från 1/2 vaniljstång (valfritt)
 
Sätt ugnen på 180˚C.
 
 

 Recept Topping

Börja med botten först:
Lägg dina vaniljkakor i en blender eller påse och krossa kakorna tills de är finmalda.
Blanda de krossade kakorna med det smälta smöret och sockret.
Spraya en rund springform med fett, du kan använda en form mellan 20 cm upp till 28 cm, tänk bara på att kakan blir högre ju mindre formen är.
Tryck kaksmulorna ordentligt ner i formen och lite upp längs kanterna (ca 1 cm).
Grädda botten i 15 minuter.
Ta ut och låt svalna helt.










Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

 

Börja med botten först:
Lägg dina vaniljkakor i en blender eller påse och krossa kakorna tills de är finmalda. 
 
Blanda de krossade kakorna med det smälta smöret och sockret.
 
Spraya en rund springform med fett, du kan använda en form mellan 20 cm upp till 28 cm,
tänk bara på att kakan blir högre ju mindre formen är.
 
Tryck kaksmulorna ordentligt ner i formen och lite upp längs kanterna (ca 1 cm).
 
Grädda botten i 15 minuter. Ta ut och låt svalna helt.






Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

 
Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

Börja sedan med cheesecake-fyllningen:

Alla ingredienserna bör vara rumstempererade.

Lägg Philadelphiaosten, socker och det rivna citronskalet i en vispskål och mixa tills det är fluffigt (cirka 3-4 minuter).
 
Jag tillsätter sedan frön från ½ vaniljstång, men det går bra utan dessa. 
Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

Stanna maskinen och tillsätt ett ägg åt gången. Blanda endast så mycket som behövs för att äggen ska blandas ner i smeten. Det är viktigt att du inte blandar för mycket här om resultatet ska bli bra.

När alla äggen blandats ner, tillsätt citronsaften och gräddfilen och blanda ordentligt med en slickepott

Häll ner blandningen i formen och grädda den i cirka 3 timmar på 100 grader.

3 timmar på 100 grader gör att ostkakan blir supergod! Plus att den håller formen och man slipper att ovansidan spricker.

Låt kakan svalna i 15 minuter. Gå runt kanten med en kniv så att kakan lossnar från formen, gör du inte detta så kan kakan spricka i mitten när du öppnar springformen

Sen behövs det Lemon Curd, receptet hittar du här. Bred ut curden över den svalnade ostkakan och ställ den kallt i minst 8 timmar.
Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)


Dagen efter när du ska servera kakan gör du marshmallowfluffet, receptet finner du här


Bred ut ett ordentligt lager med marsmallowfluff och använd t ex baksidan på en sked eller en spatel för att få lite form på den.

Jag använder sedan en 
brännare och bränner till toppen lite.
Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)


Voilà – Baked Lemon Cheesecake, min absoluta favorit när det kommer till Cheesecake.
Testa den du också, kanske blir det din favorit?

Recept av Manuela Kjeilen från bloggen Passion for baking