Bagaren och Kocken AB

Brownie & Oreo Ice Cream Cake

                    
Ett otroligt gott recept på en glasstårta som passar perfekt att bjuda på till helgen. Tårtan består av en god browniebotten med Oreoglass, toppad med hemmagjord karamellsås. what’s not to love?
 
Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

Browniebotten:
  240 gram mörk choklad (70% kakao)
120 gram smör
4 ägg, rumstempererade
350 gram socker
60 gram mjöl
20 gram kakao
1/4 tsk salt
100 gram hackad choklad (70 % kakao), kan uteslutas
Oreo ice cream:
1 burk söt kondenserad mjölk
 5 dl vispgrädde
1 paket med Oreos, krossat eller uppdelat i mindre bitar
 
Topping:
karamellsås, du hittar receptet här
 
Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

Börja med att laga browniebotten.

Ta fram ägg och en rund form, c:a 26-28 cm i diameter.
 
Smält choklad och smör över ett vattenbad. 

Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)
 

Lägg ägg och socker i en annan skål och vispa dem lätt tillsammans för hand.
Häll ner den sammanvispade ägg- och sockerblandningen i chokladblandningen och rör försiktigt ihop. Rör inte mer än nödvändigt utan bara tills att du ser att det blandats.

Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

Sikta i mjöl och kakao, och vänd det försiktigt ner i smeten. Vänd så lite som möjligt, enbart tills de torra ingredienserna blandats in i smeten.

Tillsätt eventuellt hackad choklad om du önskar det.

Häll över smeten i formen och baka på 175˚C i c:a 30 minuter, inte längre. Låt svalna helt.

Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

Medan browniebotten svalnar kan du göra glassen. Håll den kondenserade mjölken i en vispskål.

Häll även i grädden. 
Vispa blandningen luftig, ca 4-5 minuter.

Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

Häll i krossade Oreos och blanda ihop ordentligt.
Häll glassblandningen över browniebotten och sätt formeni frysen i minst 5 timmar.

Karamellsås

225 g socker
65 ml vatten
85 ml vispgrädde (*250 ml för en mer rinnig sås)
1 tsk vaniljextrakt
70 g osaltat smör
Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

Häll vatten och socker i en kastrull, låt den stå på spisen på medelvärme och rör om tills du ser att sockret har lösts upp.
 
Skruva sedan upp värmen till högsta. Nu behöver du inte röra om mer.
 
Ta kastrullen från plattan när du ser att blandningen fått en fin karamellfärg.
 
Tillsätt vispgrädde, Tänk på att det kan skvätta och bubbla upp när du häller i grädden. (*Tillsätt 250 ml istället för 85 ml vispgrädde om du önskar en mer rinnig sås.)
 
Tillsätt vaniljextrakt, och därefter smör. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och rör om tills smöret har smält helt och blandningen inte längre bubblar upp.
 
Låt karamellsåsen svalna lite innan du håller upp den i ett glas.
Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)