Almond & Daim Ice-Cream Cake

Jag har ätit många tårtor i mitt liv, men när folk frågar vad min favorittårta är, så är det denna glasstårta med mandelbotten och läcker Daimglass med lite kaffesmak, som dyker upp först i mitt huvud. Det är den bästa tårtan jag vet sedan barndomen och den kan aldrig gå fel. Hemma är det den kakan jag alltid blir ombedd att göra till födelsedagar eller andra speciella dagar. 

Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

Mandelbotten
375 g malda mandla
6 äggvitor
 200 g florsocker
1/4 tsk cream of tartar eller 1 tsk citronsaft
1 tsk vaniljextrakt
Sätt ugnen på 175 ˚C.Vispa äggvitan och cream of tartar, i en minut på medelhastighet. Tillsätt florsockret, lite åt gången. Vispa tills det blir en fin maräng, tillsätt 1 tsk vaniljextrakt. Vänd ner de malda mandlarna i marängröran. Häll smeten i en 28 cm stor rund form och baka i ca 25-30 minuter. Låt tårtan vila och svalna helt innan du häller på glassen.

Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)
Daimglass
4 äggulor
2 ägg
250 g florsocker
1 tsk. starkt kaffe
1 tsk vaniljextrakt
5 dl vispad vispgrädde
150-200 g Daim

Börja med att finmala Daimgodis.Vispa äggulor tillsammans med florsockret, kaffet och vaniljen tills det blir en len äggtoddy. Vänd ner den vispade grädden med en slickepott. Häll i daimgodiset men spara lite till toppingen. Vänd ner det försiktigt. Häll det över botten i formen. Strö över daimkross.Sätt den i frysen i minst 5-8 timmar eller över natten.

Har jag sagt att detta är min favoritglass?  Hoppas det blir din också!


 

Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)