Bagaren och Kocken AB

Lemon Meringue Pie

                    

 
Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)
  • Pajbotten:
    150 gram osaltat smör
    1/4 tsk salt
    100 gram florsocker
    1 stort ägg
    250 gram mjöl
    1 tsk vaniljsocker eller vaniljextrakt
     
    Lemon custard (till en 20 cm pajform, dubblera receptet om du gör en 28 cm stor paj)
    finrivet skal från 2 citroner
    130 ml juice från cirka 3-4 citroner
    150 gram socker
    3 stora ägg
    2 gelatinblad (dr.Oetker)
    150 gram osaltat smör
    Frosting
     
    Vanilla bean frosting
    7 äggvitor
    5 dl socker
    1 vaniljstång eller vaniljextrakt
    ev. några droppar konditorfärg


 


Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

Pajbotten

Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

Blanda ihop alla ingredienserna till botten i en köksmaskin eller blanda för hand. Använd helst kallt smör och jobba inte för mycket med degen.
Packa in degen i plastfolie och sätt den kallt i minst 1 timme.
Kavla sedan ut degen ganska tunt.
Tryck ner den ordentligt i pajformen. Stick med en gaffel i botten.

 

Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

Lägg över bakpaper och fyll med t ex paj-stenar eller torkade bönor. 
Baka på 190 grader i cirka 20 minuter, efter 20 minuter ta bort stenarna och baka i 10 minuter till.

Låt svalna helt.

Lemon Custard

Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

Häll socker, citronskal, citronjuice och ägg i en kastrull, värm på låg värme medan du hela tiden rör om.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i några minuter. När röran börjar tjockna så klämmer du vattnet ur gelatinbladen och tillsätter dem i röran.
Rör om ordentligt så de löses upp helt, häll röran därför i en blender (eller använd en stavmixer).
Låt svalna i några minuter innan du tillsätter smör. Kör sedan blendern i några minuter så röran blir helt smooth.

 

Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)
Detta är så gott!
Häll röran i den svalnade pajformen och sätt kallt i några timmar.

Vanilla Bean Frosting

Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

Lägg alla ingredienserna i en stor skål.
Koka upp vatten i en kastrull. Sätt skålen över det kokande vattnet.
Vispa förhand i c:a 4 minuter, eller tills sockret är upplöst.
Häll röran i en vispskål och vispa i c:a 7 minuter tills skålen inte längre känns varm.
önskar du en fin pastellfärg, kan du tillsätta en droppe eller två med konditorfärg och vispa vidare i c:a 1 minut.

Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

Jag gick runt från mitten ända ut till kanten med en spritspåse med en stor öppen stjärntyll.
Sen gjorde jag några rosor med en 1 mm tyll på några ställen.

Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

Sen gick jag över med en brännare för å få till den kända Lemon pie meringue-looken.

Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

Smaken är himmelskt god!
Hoppas du blev frestad till att laga denna pajen!

Om du inte äter något med gelatin i så gör den istället med lemon curd,  du får inget styvt lock men smaken är minst lika god.

Recept av Manuela Kjeilen från bloggen Passion for baking