Bagaren och Kocken AB

Vanilla Fudge

                    

 
                                                                                                                                      Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)
  • Ingen jul utan fudge…  Denna varianten smakar massor av vanilj och är ganska söt, men i juletider ska man väl äta lite extra sötsaker. 
    Den är också super att ge bort i julklapp, det är många som uppskattar att få hemmagjord vaniljfudge.
     
    Vanilla fudge:
     
    675 g extra fint vitt socker*
    100 g smör
    2 msk corn syrup
    250 ml färdigvispad grädde
    1 dl kondenserad söt mjölk
    2st vaniljstänger
    50 g vit choklad
     
    *Jag använder extra fint vitt socker då detta smälter lättare och risken för att fudgen blir grynig är mindre. Har du inte extra fint socker går det bra att använda vanligt socker, tänk bara på att röra om extra mycket.
     
    Lägg alla ingredienserna, förutom den vita chokladen, i en kastrull. Värm under svag värme tills sockret har lösts upp, cirka 10-15 minuter.
     
     
 

Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

Skruva upp värmen till högsta och koka karamellen tills den får en fin, gyllene färg. Rör kontirnueligt. Karamellen ska nå 120 C på sockertermometern.

Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

Ta av kastrullen från spisen och häll över fudgen ien mixerskål. Vispa den på låg hastighet i ett par minuter.

Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

Efter 2 minuter tillsätter du ca 50 g vit choklad, vispa igen tills du når önskad konsistens.

Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

Häll över fudgen i en liten långpanna täckt med bakplåtspapper och pressa ner fudgen i formen.
Låt den svalna lite och täck med plastfolie, ställ den sedan ett par timmar i kylskåp.
Skär upp i bitar och njut!
 
Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)

Vanilj-fudge kan förvaras i flera veckor i ett glas eller låda i kylskåpet.
Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)
Foto: Manuela Kjeilen (Passionforbaking.com)