Rätt val för den optimala grillupplevelsen

4 March 2016 Av: Bagaren och Kocken
 

Kol, gasol eller el – vad är för- och nackdelarna med olika sorters grillar? Här får du svaren.
 
Princess Elektrisk BBQ Grill
Weber Master-Touch GBS SS 57 cm Sva...
Landmann Piccolino Kolgrill Turkos
 

Kolgrill

En vanlig kolgrill fungerar ungefär på samma sätt som en ugn, och gör att man kan grilla stora köttbitar och hela kycklingar.
 
Fördelar:
+ Ger en god, klassisk grillupplevelse.
+ Lättare att underhålla än en gasolgrill.
+ Kräver ingen gasoltub.
 
Landmann Kolgrill Fyrkantig
Köp

Elgrill

Bland riktiga grillfantaster har elgrillen ofta ett rykte om att den inte ger «den riktige rökiga grillupplevelsen». Men en elgrill är ett utmärkt val om man vill undvika grillrök. 
 
Fördelar:
+ Nästan ingen grillrök.
+ Du slipper att köpa kol, briketter och gasbehållare.
+ Enkelt underhåll.
+ Kräver liten plats.

Princess Elektrisk Top Bordsgrill
Köp

Gasolgrill

Nästan som ett utekök i miniformat. Kräver lite större utrymme jämfört med el- och kolgrillar.
 
Fördelar:
+ En gasolgrill blir snabbt varm och det är enkelt att reglera värmen.
+ Man behöver inte köpa grillkol och briketter.
+ Ingen tändvätska behövs. Tändvätska är inte så miljövänligt och maten kan ta smak av den. 
 
Weber Q 3200 Gassgrill
Köp

Så lyckas du vid grillen!

- Det bästa sättet att lära sig grilla på är att grilla. Prova dig fram och lär av dina misstag/framgångar!
- Vänta tills grillen är riktigt varm innan du lägger på det du vill grilla. Det tar ca 30 minuter för briketter och 20 minuter för kol att uppnå perfekt temperatur. 
- Låt köttet vila både före och efter grillning. Alla smaker kommer bättre fram om köttet har rumstemperatur när man lägger det på grillen och om det får vila en stund efter grillningen.
- Grillgallret skall vara rent och riktigt varmt så maten inte fastnar. Olja gärna in det rena gallret med en neutral matolja.
- Skrapa av marinaden innan du lägger maten på grillen så att den inte droppar ner i glöden och fattar eld.
- Lägg inte för mycket på grillen samtidigt, risken är att något hinner kallna innan man skall äta om man t.ex. grillar squash, korv och kött samtidigt. 
- Tunna köttbitar grillas snabbt på den varmaste delen av grillen, större bitar kräver mindre värme och längre tid för att bli riktigt bra.
- Satsa på goda, kalla tillbehör som tsatsiki eller salsa. En örtolja som man snabbt mixar i en blender eller med en stavmixer smakar underbart! 
- Förbered tillbehör och ingredienser. Glaze eller kryddsmör håller sig i veckor i kylen.
- Rengör grillgallret när det fortfarande är varmt med en stålborste. 
- Köp en bra grilltermometer, gärna en digital så du slipper chansa på om köttet är klart.