5 goda höstgrytor

 
Nu är hösten här och inget passar bättre än varma, goda höstgrytor. Här har vi samlat allt du behöver och våra fem favoritrecept i höst som definitivt kommer leta sig fram på matbordet flera gånger i höst. Prova själva!
 
 

INDISK KIKÄRTSGRYTA MED STING

4 port ris eller annat gryn
ca 600 g fläskkarré
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 förp kikärter (à 380 g)
1 msk olja
Salt och peppar
1 citron
1/2 kruka persilja
65 g babyspenat
2 tsk curry
1 förp kokosmjölk (à 400 ml)
1 msk tomatpuré
45 MINUTER
4 PORTIONER
1 Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

2 Skär karrén i tärningar.

3 Skala lök och vitlök och skiva tunt. Dela, kärna ur och tärna paprikan. Skölj kikärterna i kallt vatten och låt dem rinna av.

4 Fräs karrén i hälften av oljan i en stekpanna. Tillsätt curry och fräs ytterligare 2–3 minuter. Lägg över i en gryta.
 
5 Fräs lök, vitlök och paprika mjukt i resten av oljan. Lägg över i grytan tillsammans med kikärter, koksmjölk och tomatpuré. Koka upp under omrörning och låt sjuda ca 10 minuter.
 
6 Smaka av grytan med salt, peppar och citronsaft.
 
7 Hacka persiljan och rör ner den och spenaten i grytan.
 
 

Fiskgryta med musslor

400 g torskfilé, sej eller hoki
300 g laxfilé
1/2 purjolök
1/2 gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 1/2 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2 1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran (à 0,5 g)
300 g räkor med skal
1 burk musslor (à 150 g)
1 1/2 tsk tomatpuré
 45 MINUTER
🍴 4 PORTIONER
1 Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken.

2 Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken och purjolöken ett par minuter tills de blivit glansiga och genomskinliga. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund.

3 Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.

4 Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.

5 Skala räkorna. Tillsätt dem och de avrunna musslorna.
 

Hakshuka med svamp

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250 g kastanjechampinjoner
2 förp kokta linser (à 380 g)
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
2 förp finkrossade tomater (à 390 g)
1 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
Salt
Peppar
4 ägg
150 g fetaost
1 kruka persilja
 45 MINUTER
🍴 4 PORTIONER
1 Skala och hacka lök och vitlök. Ansa och skär champinjonerna i skivor.

2 Häll linserna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.

3 Fräs lök, vitlök och champinjoner i olivoljan i en låg vid panna eller gryta och krydda med spiskummin.

4 Rör ner tomatkross, buljong och linser i grytan och sjud 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

5 Gör fyra gropar i grytan och knäck ett ägg i varje, sjud under lock tills äggen är klara ca 10 minuter.

6 Smula fetaosten och hacka persiljan grovt. Toppa shakshukan med fetaost och persilja.
 

Chili con Carne

1 gul lök
1 msk olja
ca 500 g nötfärs
1 krm chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk köttbuljongtärning
380 g vita bönor i tomatsås
500 g krossade tomater
Salt
Peppar
 45 MINUTER
🍴 4 PORTIONER
1 Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

2 Chili con carne: Skala och hacka löken.

3 Fräs löken i oljan i en stekpanna. Tillsätt färsen och bryn tills det fått fin färg.

4 Blanda ner kryddor, buljongtärning, bönor och tomatkross. Sjud några minuter. Smaka av med salt och peppar om det behövs.
 

Snabba gulaschen

4 port ris eller annat gryn
1 vitlöksklyfta
2 gula paprikor
1 dl hackad gul lök
1 msk olja
1 tsk hel kummin
2 msk tomatpuré
390 g finkrossade tomater
2 1/2 dl kycklingbuljong
ca 500 g blandfärs
salt och peppar
1/2 kruka persilja
⏱ 30 MINUTER
🍴 4 PORTIONER
1 Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

2 Skala vitlöken. Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar.

3 Bryn den gula löken och paprikan i hälften av oljan i en gryta tillsammans med mortlad kummin några minuter tills grönsakerna börjar få färg.

4 Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt tomatkross och buljong och låt det koka upp.

5 Bryn färsen i resten av oljan i en stekpanna, lägg över den i grytan. Låt koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Hacka persiljan. Servera gulaschen med riset och strö på persilja.
 

Valnötsbröd i gryta

6g jäst
350g vatten
9g salt
12g kruskakli
1dl valnötskärnor
450 g vetemjöl special
1 Smula jästen i en bunke och vispa ut den i vattnet. Låt gärna allt stå några minuter så att jästen verkligen löser upp sig.

2 Rör i salt, kli och valnötter. Rör i mjölet lite slarvigt, det ska bara precis blanda sig med de andra ingredienserna. Plasta in degen med plastfolie eller stoppa in hela degbunken i en ren plastpåse och jäs i 4–6 timmar eller över natten, dock inte mer än 10 timmar.

3 Sätt in en gjutjärnsgryta med lock i kall ugn och värm sedan ugnen till högsta värme. Använd en slickepott och lossa degen runt om från degbunken. Vik den en eller två gånger över sig själv, i bunken, för att få lite form på brödet. Var dock rädd om de fina bubblorna som bildats!

4 Skrapa sedan ner degen i den upphettade grytan och sätt på locket. Grädda i 5 minuter, sänk sedan värmen till 225° och grädda i ytterligare 30 minuter. Ta sedan av locket och grädda i 20 minuter till – brödet ska alltså gräddas i totalt 55 minuter.

5 Ta ut brödet, stjälp ut det på ett galler och låt det svalna utan bakduk. Valnötsbrödet går utmärkt att frysa.
 

Utvalda favoriter