Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Höstiga grytor och soppor

Nu är hösten verkligen här. Minusgraderna smyger sig på och halsdukarna åker fram - då gäller det att hålla sig varm!
Vi låter mästerkocken Emilia Nilsson inspirera till rustika gryträtter och en svampsoppa i höstens tecken. Längst ner på
sidan hittar du i vanlig ordning alla recept!

DILLKÖTT

I en Crock-Pot kan du laga en smidig köttgryta på det köttslag du föredrar! Emilia kör
sin gryta i 8 timmar tills köttet är riktigt mört och härligt. Grytan serveras med nykokt
potatis, hyvlade betor och färska örter.

Receptet hittar du längre ner på sidan!

KRÄMIG KANTARELLSOPPA

Denna soppa är en härlig blandning av gula kantareller, trattkantareller, rödgul trumpetsvamp,
vitt vin, palsternacka och grädde. Den serveras med ett krispigt vitlöksbröd.

Receptet hittar du längre ner på sidan!

NORRLÄNDSK SKAVGRYTA

Denna skavgryta värmer gott i höstkylan. Det är en riktig klassiker där skavet bryns
tillsammans med lök, vitlök och gula kantareller. Grytan serveras sedan med nykokt
potatis, lingon och hackad persilja.

Receptet hittar du längre ner på sidan!

PSST!

Du vet väl att du kan göra varma soppor direkt i mixerkannan med en höghastighetsblender?

RECEPT

Dillkött

med kokt potatis och hyvlade betor

Du behöver

6 portioner

  • 900 g griskind i tärningar á 3 cm (fungerar lika bra med nötkött, vilt gärna bog, bringa eller grytbitar)
  • Vatten så att det täcker köttet
  • Stjälkar av dill, av ett knippe
  • 0,5 tsk dillfrö
  • 2 morötter, i slantar
  • 1 purjolök, i slantar
  • 10 vitpepparkorn
  • Salt
  • 3 dl grädde
  • 4 msk maisena + 4 msk vatten
  • 3 msk ättika
  • 3 msk socker
  • Färsk hackad dill och persilja ett knippe
  • Nymald svartpeppar

Servera med: Kokt potatis, polkabeta och rödbeta.

Gör så här

  1. Lägg köttet i grytan, häll på vatten så att det precis täcker köttet, addera dillstjälkar, dillfrö, morotsslantar, hackad purjolök, vitpepparkorn och salt.
  2. Sätt igång Crockpoten i 10 timmar på låg så att köttet är mört, detta beror på vilket kött du använder.
  3. Plocka upp dillstjälkarna och häll i grädde och maizena uppblandat i lite vatten.
  4. Ställ in crockpoten på hög och låt såsen komma upp i värme igen så att den reds, eller koka upp i en kastrull så att grytan reds.
  5. Avsluta med hackad dill och persilja och smaka av med salt, peppar, ättika, socker.
  6. Servera med kokt potatis och lite hyvlade betor, jag använder färsk polkabeta och rödbeta.

Norrländsk skavgryta

med kokt potatis, lingon och persilja

Du behöver

6 portioner

  • 1 kg tunt skivat nötkött, bogstek (fungerar lika bra med vilt)
  • Olja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 150 g gula kantareller
  • 2 krm cayennpeppar
  • 2 tsk dijonsenap
  • 5 dl grädde
  • 2 tsk mörk soja
  • 1 kycklingbuljong, eller köttbuljong
  • 2 msk maizena + 2 msk vatten

Till servering: Lingon, kokt potatis och hackad persilja.

Gör så här

  1. Värm en gryta, addera olja och stek köttet så att de får yta, addera finhackad gul lök och vitlök stek så att löken blir mjuk, addera även gula kantareller.
  2. Salta och peppra. Krydda med cayennepeppar, dijonsenap. Addera grädden, soja, buljongtärning, lår den stå och puttra ca 30 min.
  3. Red av med maizena blandat i vatten.
  4. Servera med lingon, kokt potatis och hackad persilja.

Krämig Kantarellsoppa

med krispigt vitlöksbröd

Du behöver

6 portioner

  • 300 g gula kantareller, trattkantareller och rödgul trumpetsvamp (förvälld svamp)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 3 msk smör
  • 0,75 palsternacka ( ca 100 gr)
  • 1 dl vitt vin
  • 5 msk sherry
  • 8 dl grönsaksbuljong (eller hönsbuljong)
  • 4 dl grädde

Vitlöksbröd

  • 1 baguette, delad på längden
  • 1 litet knippe persilja, finahackd
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 50 gr smör
  • 1 tsk havssalt
  • 6 msk olivolja

Till servering: Några kantareller, olivolja, krondill och hackad gräslök.

Gör så här

  1. Värm en kastrull, låt svampen koka torr. Addera olja och låt svampen stekas lite lätt gyllene, salta, addera en klick smör. Addera löken och vitlöken och låt den stekas mjuk. Riv en palsternacka och addera det till svampen.
  2. Häll i vinet och sherryn, låt det koka in i svampen.
  3. Häll på varm buljong och grädde och låt soppan koka ca 10 min.
  4. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.

Vitlöksbröd

  1. Blanda ihop smöret, persiljan, hackade vitlöken och saltet och bred de på brödet. Toppa med olivolja. Grädda i en 225 grader varm ugn i ca 7 min eller tills brödet fått fin färg.

Servera med några kantareller, olivolja, krondill och hackad gräslök.

Grytbröd!

Det går alldeles utmärkt att baka bröd i din gjutjärnsgryta. Brödet blir oerhört gott med en mycket smakrik, knaprig skorpa på toppen. Testa!

Prova att göra egen buljong!

Rosta 2 kg kött- eller kycklingben i 180° i 30 min. Om du har kycklingben över från en tillagad kyckling så kan du använda dem och behöver inte rosta dem. Lägg de rostade benen i en stor gryta och tillsätt 4 l vatten och 1 msk äppelcidervinäger. Låt stå i 20 min. Tillsätt en hackad gul lök, två tärnade morötter, två skivade selleristjälkar och två lagerblad. Koka upp och låt småkoka under lock på mycket svag värme i 12–24 timmar. Skumma buljongen var femte timme. Låt buljongen svalna och sila den. Låt den kallna helt och frys in den om den inte ska användas direkt.

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken