Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Höstiga grytor och soppor

Nu är hösten verkligen här. Minusgraderna smyger sig på och halsdukarna åker fram - då gäller det att hålla sig varm!
Här har vi samlat lite recept på värmande grytor och soppor, samt produkterna som hjälper dig skapa dem!

 

Grytbröd!

Det går alldeles utmärkt att baka bröd i din gjutjärnsgryta. Brödet blir oerhört gott med en mycket smakrik, knaprig skorpa på toppen. Testa!

Prova att göra egen buljong!

Rosta 2 kg kött- eller kycklingben i 180° i 30 min. Om du har kycklingben över från en tillagad kyckling så kan du använda dem och behöver inte rosta dem. Lägg de rostade benen i en stor gryta och tillsätt 4 l vatten och 1 msk äppelcidervinäger. Låt stå i 20 min. Tillsätt en hackad gul lök, två tärnade morötter, två skivade selleristjälkar och två lagerblad. Koka upp och låt småkoka under lock på mycket svag värme i 12–24 timmar. Skumma buljongen var femte timme. Låt buljongen svalna och sila den. Låt den kallna helt och frys in den om den inte ska användas direkt.

RECEPT

Lamm- och kikärtssoppa

6–8 portioner

Du behöver

  • 2 msk olivolja
  • 500 g lammkött
  • 1 gul lök, hackad
  • 3 vitlöksklyftor, krossade
  • 1 tsk kummin
  • 1/2 tsk torkad koriander
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 1/2 l kycklingbuljong
  • 3 morötter, i tärningar
  • 500 g krossade tomater
  • 2 lagerblad
  • 1 burk kikärter
  • 1 burk matvete
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • mynta, hackad

Servera med

  • Naturell yoghurt
  • mynta

Gör så här

  1. Skär köttet i bitar och bryn i omgångar i olja i stekpanna. Lägg över i en gryta.
  2. Sänk värmen och fräs löken i stekpannan i 5 min. Tillsätt krossad vitlök och kryddorna och fräs ett par min till. Tillsätt lite av buljongen och koka upp. Häll sedan ner i grytan.
  3. Tillsätt morötter, krossade tomater, lagerblad och resten av buljongen. Koka under lock i 1 1/2 timme.
  4. Tillsätt kikärter och matvete och koka i 30 min tills köttet är riktigt mört. Tillsätt mer buljong om soppan känns tjock. Låt soppan kallna och ta bort fettet.
  5. Koka upp soppan och tillsätt citronsaft och mynta och smaka av. Servera med yoghurt och extra mynta.

Sötpotatissoppa med rucola

4–6 portioner

Du behöver

  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • 1 stjälk stjälkselleri, hackad
  • 500 g sötpotatis, skalad i tärningar
  • 1–3 krm chiliflakes
  • 1 1/2 l kycklingbuljong
  • 1 dl crème fraiche
  • 60 g rucola
  • Basilika, strimlad

Gör så här

  1. Hetta upp smör och olja i en gryta. När smöret smält, lägg i löken och fräs på svag värme i 10 min. Tillsätt vitlök och selleri och fräs i 5 min till.
  2. Tillsätt sötpotatis, chiliflakes och hälften av buljongen. Koka upp och småkoka under lock i 20 min eller tills potatisen är mjuk.
  3. Mixa soppan slät och tillsätt resten av buljongen. Tillsätt mer buljong eller mindre beroende på hur tjock soppa som önskas.
  4. Tillsätt crème fraiche och koka upp och smaka av. Toppa med rucola och basilika.

Pumpasoppa med curry och jordnötter

4 portioner

Du behöver

  • ca 1 1/2 kg butternutpumpa
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Solrosolja
  • 3 tsk curry
  • 1 l vatten
  • 3 msk grönsaksfond
  • 2 1/2 dl mellangrädde
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk sambal oelek
  • Flingsalt

Servera med

  • Turkisk yoghurt
  • Torrostade jordnötter
  • Pumpakärnor
  • Färsk mynta och koriander

Gör så här

  1. Skala och skär pumpan i bitar. Det ska bli ca 800 g rent pumpakött. Skala och hacka löken och vitlöken.
  2. Fräs pumpa, lök och vitlök i en gryta med olja. Låt curryn fräsa med mot slutet. Häll på vatten och fond, och koka pumpan mjuk under lock, ca 15 minuter.
  3. Mixa soppan slät tillsammans med grädde, citronsaft och sambal oelek. Koka ihop några minuter och smaka av med salt.
  4. Toppa soppan med yoghurt, grovhackade jordnötter, pumpakärnor och hackade örter.
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Behöver du hjälp?
Du kan alltid nå oss genom att ringa fram till klockan 16:00, men kom ihåg att du kan även skicka oss ett email genom att klicka på länken nedan.
031-25 22 22