Johan och Nyström Sumatra Gayo Mountain FTO Hela Bönor 250 g

Johan och Nyström Sumatra Gayo Mountain FTO Hela Bönor 250 gJohan och Nyström Sumatra Gayo Mountain FTO Hela Bönor 250 gJohan och Nyström Sumatra Gayo Mountain FTO Hela Bönor 250 g
  • Johan och Nyström Sumatra Gayo Mountain FTO Hela Bönor 250 g
  • Johan och Nyström Sumatra Gayo Mountain FTO Hela Bönor 250 g
  • Johan och Nyström Sumatra Gayo Mountain FTO Hela Bönor 250 g
Denna produkt har tyvärr utgått.
 

Johan och Nyström Sumatra Gayo Mountain FTO Hela Bönor 250 g

Sumatra Gayo Mountain kommer från Aceh-provinsen på Sumatras allra nordligaste spets. Allt kaffe odlas helt utan kemikalier. Kaffet växer på upp till 2000 meters höjd.

Efter plockning av de mogna bären så skalas fruktköttet av. Detta görs direkt av bonden på en maskin som ofta är byggd av metallbitar och cykeldelar. Därefter fermenteras kaffet över natten i vävda plastsäckar innan det dagen efter börjar torkas i solen.

Processen ovan ger ett kaffe som kombinerar det bästa från ett tvättat Gayo-kaffe och en traditionell Sumatra Lingtung eller Mandheling. Det ger ett kaffe med mustiga aromer av kryddor och färska fikon. Påfallande fylligt för att vara single origin, men mycket välbalanserat med en mild återhållsam mjukhet i avslutningen.

Kaffet kommer från kooperativet Permata Gayo. För tillfället har kooperativet 394 medlemmar med 567 som står i kö för att komma med. Kooperativet startade 2005 med 50 medlemmar efter att många kaffebönder återvände till regionen efter år av inbördeskrig. 2007 fick kooperativet ekologisk certifiering, och 2008 blev de rättvisemärkta. Arealen är ca. 700 hektar av dubbelcertifierat kaffe.

 

FAKTA:

Ursprung: Indonesien
Region: Aceh
Producent: Permata Gayo Cooperative
Altitud: 1300 meter
Varietet: Caturra, Ateng, Jember Typica
Process: Pulped Natural. Kaffet plockas för hand av den enskilde bonden på små familjejordbruk. Därefter skalas kaffet med en handpulper innan det läggs i plastsäckar – med 35-40% fuktighetshalt. Kaffet skalas sedan innan det torkas i solen till 13% fuktighet. Kaffet vilar sedan några veckor innan det skeppas.

Odla kaffe i Aceh.

Den etniska mixen hos kaffeodlarna i Aceh är cirka 40 % ursprunglig Gayo, 20 % från Acehkusten och 40 % från Java (som kom för många generationer sedan för att jobba på de holländska kaffeplantagen).

De flesta bönderna odlar främst kaffe, med andra grödor vid sidan av (främst olika grönsaker). Klimatet är regnigt och fuktigt följt av en kort torkperiod.

Kaffet skördas 6-8 månader per år, från Oktober till Juni. De flesta är heltidsbönder, men många har kaffeträd som en sidoinkomst och odlar kaffet lågintensivt. 1000-1500 träd odlas per hektar. De mesta kaffet växer under lätt skugga.

Betyg och recensioner

Inga recensioner.

Populära produkter just nu!

Fler av samma varumärke