På med förklädet - det är dags för julbak!

 
Varm choklad, pepparkaksgubbar, polkagriskäppar och lussekatter - julen är äntligen här och vi älskar att det är dags att stöka ner i köket med julbak.

Här har vi samlat allt som du kan tänkas behöva till julbaket. Oavsett om du ska baka lussekatter eller göra julgodis hittar du produkter som bjuder på extra köksglädje i jul!
 
 

Baktillbehör & redskap

Köksmaskiner till julstöket

Baka i jul

Pepparkakor - ett måste i jul!

Ingen jul utan pepparkakor! Festliga pepparkakshus i härliga färger fångar känslan av jul hemma och det är något som hela familjen kan vara med att göra. Det är bara fantasin som sätter gränser när ni bygger ihop ett pepparkakshus - och bäst av allt? När julen är över är det dags att äta upp alla pepparkakor med den goda glasyren. 
 

Chokladtemperering

Impmetoden: Finhacka chokladen. Värm halva mängden till 48-50° för mörkchoklad, 45° för mjölkchoklad och vit choklad. Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 27-28° för mörk choklad, 25-27° för mjölkchoklad och 25-29° för vit choklad. Värm därefter upp den till 31-32° för mörk choklad, 30° för mjölkchoklad och 29° för vit choklad. Valrhonachoklad ska smältas till högre temperatur för att säkra att allt kakaosmör har smält (Mörk choklad 55-58°, mjölkchoklad 48-49° och vit choklad 48-50°).

Tablering: Värm upp chokladen till rätt temperatur. Häll ut 3/4 på en marmorskiva. Stryk fram och tillbaka tills chokladen börjar stelna. Skrapa upp och blanda med den resterande chokladen. Värm under omröring till rätt temperatur. Mörk choklad: 48-50° och Valrhona mörkchoklad 55-58°, kyl till 27-28° och värm sedan till 31-32°. Mjölkchoklad: 45° och Valrhona mjölkchoklad 48-50°, kyl till 25-29° och värm sedan till 30°. Vit choklad: 40° och Valrhona vit choklad 48-50°, kyl till 25-29° och värm sedan till 29°
 

Bjud på eget julgodis

Hemmalagat julgodis är det bästa - kola, knäck, fudge, rocky road och ischoklad! Julgodis är ju ett måste både innan, under och efter jul. En rolig variant av julgodiset är att göra ätbara julklappar som du kan ge bort, till exempel en ask handgjorda praliner.

När du gör eget julgodis är det viktigt att du har rätt redskap till hjälp. En termometer för att temperera chokladen rätt, elvisp till en luftig maräng, bunkar, skålar och mått. Ja, listan kan göras lång och självklart hittar du allt hos oss!
 

Till alla lakritsälskare...

 

Lakritskarameller med flingsalt

Ingredienser:

Lite olja till formen
60 gram smör
125 gram rörsocker
1 ½ dl vispgrädde
½ dl salt lakritssirap
½ tsk flingsalt
 
Antal:
ca 20 st
 
 
Gör så här:
1. Lägg bakplåtspapper i en form (10x15 cm) och pensla det med olja.

2. Koka upp smör, socker, grädde och lakritssirap i en kastrull. Koka på medelvärme under omröring tills temperaturen är 122-124 grader.

3. Häll karamellmassan i formen. Låt den svalna lite och sedan stå i kyl ett par timmar.

4. Vänd upp karamellen på skärbräda och skär i bitar. Strö på flingsalt och servera. Karamellerna som blir över förvara du sedan i kylen!