Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Snart är det dags att börja laga lite julmat! Vi har samlat ett gäng hjälpsamma köksprodukter så att
du kan planera och förbereda dig i köket för all härlig matlagning! 

LIVESÄNDNING MED TEMA JULMINGEL

Livesändning på instagram den 14:e december

Har du en förkärlek till naturens smaker? Vad sägs då om att bjuda på en drink med Äpple, gran och örter på nyårsminglet? På torsdagen den 14:e hälsar vi på hos Det Vilda Skafferiet och kör en livesändning med tema Julmingel! Gustav bjuder på bland annat härliga Jul-Spritz, och Simon tillagar Eldad enrisrökt fjällröding och avslutar med en härlig Saffransglass med rostad pepparkaksmaräng och slånbärssirap. Det Vilda Skafferiet bjuder på grymma tips kring både tilltugg och drinkar för julminglet - så sätt en påminnelse direkt för detta vill man inte missa! Kl 18:00 den 14:e december!

SE RECEPTEN

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

Ris a la malta med apelsin

6-8 port

Ingredienser

  • 3,5 dl grötris
  • 7 dl vatten
  • 50 smör
  • 1 krm salt
  • 7-8 dl mjölk ( standardmjölk)
  • ½ dl strösocker
  • 2 hela kanelstång
  • 5 dl vispgrädde, vispad
  • 2 tsk vaniljsocker

Till servering

  • 3 st apelsiner
  • 2 dl vatten
  • 1 msk socker

Gör så här

  1. Mät upp ris, vatten, smör och salt i en stor kastrull.
  2. Låt koka på medelhög värme under lock i ca 10-15 minuter eller tills vätska har absorberats helt.
  3. Tillsätt kanelstången och häll i mjölk. Koka upp först, sänk sedan värmen och låt småputtra under omrörning i ca 30-35 minuter. Känner du att riset inte är klart fortsätt att koka på lågt värmen tills gröten sväller. Tillsätt eventuellt mer mjölk om gröten känns för tjock.
  4. Låt sedan gröten svalna helt.
  5. Skrubba apelsinerna i ljummet vatten ordentligt.
  6. Skala apelsinerna med potatisskalare eller med kniv (försök att inte få med den den vita delen). Skär i tunna strimlor. Koka upp apelsinskalet i en kastrull i ca 2 minuter. Häll av vatten, låt svalna.
  7. Skär bort allt det vita från apelsinerna. Skär upp fruktköttet i klyftorna.
  8. Pressa resten av apelsinen i en kastrull och tillsätt socker. Låt koka upp till den absorbera. Tillsätt den kokta apelsinskalet och rör om. Låt sedan svalna.
  9. Vispa upp grädden med vaniljsocker lite lätt. Vänd ner grädden i risgrynsgröten. Lägg upp på en serveringsfat. Toppa med apelsinskal och apelsinklyftor.

Följ med när Emilia griljerar julskinkan på grillen!

Hon visar oss hur hon går tillväga på sin Kamado Sumo. Hon gör sin glace med julmust och serverar
julskinkan i ett mjukt tunnbröd med hemgjord 
senap och krispig kålsallad.

FLER RECEPT

Jansson med jordärtskockor, glaserad julskinka eller snabbstekt kål med het yoghurt?
Recepten hittar du längst ner på sidan.

RECEPT

Jansson med jordärtskockor

Du behöver

  • 2 stora gula lökar
  • Smör
  • 600 g potatis av mjölig sort
  • 500 g jordärtskockor
  • 1 burk ansjovisfiléer
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk ströbröd

Ugn 200°

Gör så här

  1. Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i smör utan att den tar färg.
  2. Skala potatis och jordärtskockor och strimla tunt. Tänk på att jordärtskockorna har något längre tillagningstid, så skär dem lite tunnare än potatisen.
  3. Varva potatis, jordärtskockor, lök och ansjovis i en ugnsfast form.
  4. Droppa över lite ansjovisspad och häll på grädden. Strö över ströbröd och klicka på 2 msk smör.
  5. Grädda mitt i ugnen cirka 50 minuter. Både potatis och jordärtskockor ska vara mjuka och gratängen ha fin färg.

Glaserad julskinka

Du behöver

  • 1 julskinka, 2 1/2–3 kg (gärna rökt)
  • 1 lök
  • 5–6 nejlikor
  • 6–8 svartpepparkorn
  • 1 tsk hel koriander
  • 2 lagerblad
  • 3–4 persiljekvistar
  • 1 dl dijonsenap
  • 2 dl farinsocker

Ugn 225°

Gör så här

  1. Lägg skinkan i en stor gryta.
  2. Skala löken och stick in nejlikorna i den. Lägg löken, pepparkornen och koriandern i grytan tillsammans med lagerbladen och persiljekvistarna.
  3. Häll i kallt vatten så det täcker skinkan.
  4. Koka upp skinkan utan lock. Skumma av med en hålslev. Sänk värmen när vattnet kokar och lägg på locket.
  5. Låt skinkan koka på svag värme ca 1 1/2 timme. Stäng sedan av plattan och låt skinkan dra i spadet ca 30 minuter. Skär ett rutmönster i svålen med en vass kniv.
  6. Glasering: Värm ugnen till 225°. Klappa skinkan torr med hushållspapper och lägg den sedan i en ugnsfast form.
  7. Pensla skinkan med senapen runt om och strö över farinsocker. Klappa fast det runt om hela skinkan.
  8. Ställ in skinkan mitt i ugnen och glasera den gyllenbrun och knaprig ca 10 minuter.
  9. Ta ut skinkan och låt den vila i 10 minuter innan du skär den i tunna skivor.

Snabbstekt kål med het yoghurt

Du behöver:

4 portioner

  • 400 g brysselkål
  • 400 g grönkål
  • 50 g pinjekärnor
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja

HET YOGHURT

  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 msk chiliflingor
  • 4 msk olivolja
  • 1 ekologisk apelsin

Gör så här:

  1. Skär bort rotfästena på brysselkålen och lossa bladen. Skölj grönkålen och avlägsna stjälken. Hacka bladen i mindre bitar.
  2. Skala och finhacka vitlöken. Värm upp oljan i en stekpanna. Fräs vitlöken och pinjekärnorna några minuter. Tillsätt rosenkålsbladen och den hackade grönkålen. Fräs blandningen ca 3–4 minuter så kålen mjuknar lite.
  3. Blanda yoghurt, chiliflingor, olivolja och apelsinsaft. Smaka av med salt och peppar. Servera kålblandningen med den heta yoghurten.

Gräddvåfflor med julöl

Du behöver

4 portioner

  • 3 ägg
  • 2 dl mjöl
  • 1 dl julöl eller vatten
  • 1 urskrapad vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
  • 50 g smält smör
  • 3 msk socker
  • 1/4 tsk salt
  • 1 dl grädde
  • 20 g smält smör till gräddningen

Tillbehör

  • Äppelmos eller sylt
  • Florsocker

Gör så här

  1. Separera äggen i gulor och vitor. Rör ut vetemjölet i vätskan och tillsätt vanilj, äggulor, smör, socker och salt. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vispa grädden. Vänd ner äggviteskummet och den vispade grädden.
  2. Pensla den heta laggen med smält smör. Använd ca 1 dl smet till varje våffla och grädda dem gyllenbruna. Servera våfflorna med de föreslagna tillbehören.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken