Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

 

Hos oss hittar du allt för att brygga den perfekta koppen kaffe. Espressomaskiner, kaffebryggare, kaffekvarnar, mjölkskummare och mycket mer. Vi har omsorgsfullt valt ut ett brett sortiment av produkter med extra hög kvalitet, så att du alltid känner dig trygg och nöjd med ditt köp hos oss på Bagaren och Kocken. Vi vet också att kaffe kan vara en hel vetenskap och att det finns många vägar som leder till den perfekta koppen kaffe. Kanske föredrar du vanligt bryggkaffe från Moccamaster? Eller har du fastnat för trenden cold brew? Vi har guider och tips som hjälper dig på traven till den bästa koppen kaffe.

 

VÄGEN TILL DEN PERFEKTA KOPPEN

6 steg till perfekt kaffe

Att koka kaffe hemma är en konst. Med bara några små knep lyckas du med en riktigt god kopp kaffe. Vi ger dig rätt tips! 

Steg 1: Färskt kaffepulver. Ju färskare kaffe desto godare. Kaffe är nästan lika känsligt för syra som vin. En öppnad förpackning bryggkaffe håller sig i upp till en vecka om du förvarar den på rätt sätt. Förvara kaffet svalt, mörkt ochtorrt, gärna i kylen. Låt stå kvar i originialförpackningen, förslut den väl och ställ den i den i lufttät kaffeburk.

Steg 2: Rätt temperatur. För att kaffet ska smaka så bra som möjligt krävs en temperatur på omkring 92-96 grader, samtidigt ska plattan som kannan står på aldrig vara varmare än 83 grader. Till det krävs två element. De billigaste bryggarna har ofta ett element med en temperatur på omkring 80-88 grader. Aromämnena frigörs inte tillräckligt, eftersom temperaturen är för låg, samtidigt kan kaffet stå och tappa smak på en för het platta.

Steg 3: Lagom mängd. Överdosera inte kaffet i din bryggare, då blir det beskt. Cirka 7 gram kaffepulver per kopp är lagom. Vill du ha ett starkare kaffe kan du byta till en mer mörkrostad sort.

Steg 4: Kallt vatten. Använd alltid kallt, färskt vatten. Ju hårdare vatten desto snabbare rinner det genom kaffet och smakerna hinner inte att fångas upp. Ett tips är att använda ett mer mörkrostat och finmalet kaffe som bromsar vattnets resa. Är vattnet väldigt mjukt passar ett mer grovmalt kaffe bäst.

Steg 5: Rör om. Rör om i kannan innan du serverar kaffet, eftersom kaffet med mest smak bryggs först. Servera gärna i en tunn porslinskopp.

Steg 6: Rengör. Glöm inte att regelbundet rengöra bryggaren från kalk, fett och eventuella matrester.

VÄLJA KAFFEBRYGGARE

Filterbryggare

Det förmodligen vanligaste sättet att brygga kaffe i Sverige. Det går snabbt, smidigt och resultatet blir precis så starkt som man själv önskar. Filterbryggningen kan man nästan alltid lita på när man vill ha en mer eller mindre okomplicerad kopp kaffe.

Pressbryggare

Charmen med att använda en pressbryggare är att det är inget som kommer emellan kaffet och vattnet, detta gör att du verkligen tar del av hela smaken och aromen. Använd gärna en kvarn och mal kaffebönorna grovt själv. Fyll sedan på med 90 till 96 gradigt vatten och vänta någon minut innan du pressar ner. Prova dig fram till den bästa smaken! Presskannan började användas i slutet av 1800-talet i Frankrike men patenterades i Italien först 1929. Den populära varianten vi ser idag, med filter i rostfritt stål, blev populär på 1930-talet. Fast då med kanna i metall istället för glas som dagens kannor.

Espressomaskin

För att få till en god espresso bör du mala bönorna själv. Har du en helautomatisk espressomaskin, som maler bönorna åt dig, behövs förstås ingen kvarn alls. Att ha en espressomaskin hemma ger dig många möjligheter, du kan bjuda dina gäster på en lyxig efter maten-espresso men också njuta av cappuccino, latte eller macchiato då de flesta kaffedrycker använder espresso som bas. Tekniken som gjorde espresson möjlig uppfanns i Italien under sent 1800-tal. Den bygger på att vattnet bryggs genom kaffet med ett högt tryck. När man gör espresso bör man ha riktigt finmalt kaffe - och ska självklart avnjutas i en liten espresso-kopp!

Mokabryggare

Togs fram av italienaren Alfonso Bialetti 1933 och revolutionerade på många sätt hur man brygger kaffe. Längst ned ligger vattnet, i mitten kaffet och högst upp hamnar det färdigbryggda kaffet som sedan hälls upp. När vattnet i det nedersta lagret blir tillräckligt varmt ångas det genom kaffelagret och upp i det översta lagret. Bialetti är än idag ledande inom Mokabryggare även om det tillkommit andra märken och elektroniska mokabryggare från till exempel Alessi. Kaffet som används i en mokabryggare ska vara finmalt. Resultatet blir ett espressoliknande kaffe.

VÄLJA ESPRESSOMASKIN

Halvautomatisk, automatisk eller helautomatisk?

Det kan vara klurigt att veta vad man ska välja bland alla olika modeller. Här ger vi dig lite hjälp med att trassla ut uttrycken. Oavsett val så är en espressomaskin verkligen något som tar kaffet till nästa nivå. Fundera bara över hur lätt du vill göra det för dig själv!

En halvautomatisk espressomaskin kallas också för en manuell espressomaskin. Med en halvautomatisk espressomaskin investerar du i ett konsthantverk och hela upplevelsen i arbetet med att brygga kaffe. Det kan låta jobbigt att göra mycket av bryggningen själv men när du har förstått principen och tekniken så är det ganska lätt, och resultatet är i en klass för sig själv med den mest optimala aroma och crema.

Vill du istället göra det lite enklare för dig själv finns det automatiska espressomaskiner. Med en automatisk espressomaskin kan du med bara ett knapptryck brygga 1-2 koppar kaffe eller espresso. Maskinen maler först den mängd kaffe som ska användas och därefter rinner kaffet ned i en liten kammare i maskinens bryggenhet. I bryggenheten tampas kaffet och därefter rinner vattnet igenom och kommer ut som färskbryggt kaffe.

Är du fortfarande inte nöjd där kan du kliva upp till nästa bekvämlighetsnivå och välja en helautomatisk espressomaskin. Den stora skillnaden på en automatisk och en helautomatisk maskin är att en helautomatiska maskin har ett automatiskt mjölksystem, så du bara vid ett knapptryck kan brygga cappuccino och latte macchiato! Maskinen är oftast utrustat med en mjölkslang. Maskinen suger sedan själv den rätta mängden mjölk upp, värmer och skummar den. Därefter rinner mjölken ut i din kopp och efter mjölken kaffet. I vissa tillfällen är maskinen utrustad med en mjölkkanna, men det beror på helt på märke och modell.

LILLA GUIDEN OM KAFFEBÖNOR

Även om det på många sätt är praktiskt och enkelt att köpa färdigmalt kaffe från de stora kaffejättarna kan det ändå finnas ett visst mervärde i att mala sina bönor själv. När man maler sitt eget kaffe kan man på ett helt annat sätt få fram kaffe med en högre smaknivå. De där högsta topparna är svåra att nå med det vanliga färdigmalda kaffet. Dessutom är det inte alls svårt att mala kaffe.

Det man behöver för att mala sitt eget kaffe är en kaffekvarn. De finns i olika modeller och varianter, både elektriska och manuella. Vissa kaffeälskare väljer att gå hela vägen och rosta kaffet själv menman kan med gott samvete köpa färdigrostade kaffebönor. Det finns en uppsjö av olika blandningar med färdigrostade kaffebönor som är ett rejält uppköp från de vanliga färdigmalda blandningarna.

Arabica

Är den vanligaste kaffebönan och växer på högre höjd än andra kaffesorter. Därför kommer väldigt mycket av Arabicakaffet från länder som Colombia och Brasilien även om det ursprungligen kommer från Etiopien. I vanliga fall trängs det två bönor i varje Arabicabär men i sällsynta fall finns det bara en böna.

Dessa mycket speciella bönor sorteras ut och kallas Mocka, inte att blanda ihop med Moka som är en bryggmetod. Mockakaffe har en speciell smak som ofta kopieras i olika bakverk.

Robusta

Står för en fjärdedel av all världens kaffe och odlas främst i Afrika. Robusta har en kraftigare smak än vad Arabica har och innehåller även mer koffein. Bönorna odlas med ett mer skiftande klimat jämfört med Arabaci som gillar högre höjder. Robustabönor brukar vara en viktig del av espressoblandningar.

Arten har även korsats med arabiskt kaffe för att få fram friskare kaffeplantor. Dessa hybrider har fått namnet arabustakaffe och är en spännande böna att experimentera med.

KAFFEDRINKAR PÅ TVINKY I GÖTEBORG

Cold Brew, Cold Brew Espresso Martini och Espresso Tonic!

RECEPT

Mochapuckar

Du behöver:

  • 4 st äggvitor
  • 125 g mandelmjöl
  • 4 dl florsocker
  • ½ dl strösocker
  • 2 tsk kakao
  • 110 g mörk choklad (70%)
  • 1,8 dl vispgrädde
  • 2 msk kaffebönor
  • 1 msk glykossirap
  • 50 g smör

Gör så här:

  1. Vispa vitan och häll i strösockret lite i taget, vispa till styv maräng, blanda och sikta florsocker, mandelmjöl och kakao, vänd i ner de torra ingredienserna med marängen och blanda ihop till en glansig smet.
  2. Spritsa ut på plåtpapper stora som en 5-krona. Låt marängerna torka i rumstemp i 30 min. Baka i ca 12 min 150°C.
  3. Koka upp grädden med hela kaffebönor och glykos, ta undan från värmen och låt dra i 30 min.
  4. Värm grädden igen, sila bort bönorna, häll grädden på chokladen och mixa slätt, tillsätt smöret och mixa igen. Lossa bottnarna från plåtpapper.
  5. Häll fyllningen i en spritspåse och spritsa på hälften av marängbottnarna, andra halvan används som lock.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken