Brygg världens bästa kaffe

 
Vi älskar verkligen vårt kaffe! Sverige ligger i topp när det gäller kaffekonsumtion, i genomsnitt dricker svenskarna runt nio kilo kaffe om året per person. Men att brygga världens bästa kaffe hemma kräver rätt redskap!
 
 
 

Utvalda kaffebryggare

 

Kaffeguiden

 

Filterbryggare

Det förmodligen vanligaste sättet att brygga kaffe i Sverige. Det går snabbt, smidigt och resultatet blir precis så starkt som man själv önskar. Filterbryggningen kan man nästan alltid lita på när man vill ha en mer eller mindre okomplicerad kopp kaffe.

Pressobryggare

Charmen med att använda en pressbryggare är att det är inget som kommer emellan kaffet och vattnet, detta gör att du verkligen tar del av hela smaken och aromen. Använd gärna en kvarn och mal kaffebönorna grovt själv. Fyll sedan på med 90 till 96 gradigt vatten och vänta någon minut innan du pressar ner. Prova dig fram till den bästa smaken!

Presskannan började användas i slutet av 1800-talet i Frankrike men patenterades i Italien först 1929. Den populära varianten vi ser idag, med filter i rostfritt stål, blev populär på 1930-talet. Fast då med kanna i metall istället för glas som dagens kannor.
 

Espressobryggare

För att få till en god espresso bör du mala bönorna själv. Har du en helautomatisk espressomaskin, som maler bönorna åt dig, behövs förstås ingen kvarn alls. Att ha en espressomaskin hemma ger dig många möjligheter, du kan bjuda dina gäster på en lyxig efter maten-espresso men också njuta av cappuccino, latte eller macchiato då de flesta kaffedrycker använder espresso som bas.

Tekniken som gjorde espresson möjlig uppfanns i Italien under sent 1800-tal. Den bygger på att vattnet bryggs genom kaffet med ett högt tryck. När man gör espresso bör man ha riktigt finmalt kaffe - och ska självklart avnjutas i en liten espresso-kopp!
 

Mokabryggare

Togs fram av italienaren Alfonso Bialetti 1933 och revolutionerade på många sätt hur man brygger kaffe. Längst ned ligger vattnet, i mitten kaffet och högst upp hamnar det färdigbryggda kaffet som sedan hälls upp. När vattnet i det nedersta lagret blir tillräckligt varmt ångas det genom kaffelagret och upp i det översta lagret.

Bialetti är än idag ledande inom Mokabryggare även om det tillkommit andra märken och elektroniska mokabryggare från till exempel Alessi. Kaffet som används i en mokabryggare ska vara finmalt. Resultatet blir ett espressoliknande kaffe.
 

Espresso

En espresso gör man snabbt genom att dra en liten mängd vatten genom nymalda bönor. Tekniken som gjorde espresson möjlig uppfanns i Italien under sent 1800-tal. Den bygger på att vattnet bryggs genom kaffet med ett högt tryck. När man gör espresso bör man ha riktigt finmalt kaffe. Espresso är starkt kaffe som drick ur en liten kopp.

Cappuccino

Är en vidareutveckling på espresso då en cappuccino görs genom att använda en rejäl espresso, mjölkskum och ångad mjölk. För att lyckas med den skummade mjölken kan det vara en bra idé att ha en mjölkskummare. Med en sådan får man perfekt skum till sin cappuccino varje gång. På många espressomaskiner finns det mjölkskummare inbyggt.

Macchiato

En Caffe Macchiato är snarlik en cappuccino men innehåller inget mjölkskum, utan bara ångad mjölk. Skillnaden på ångad och skummad mjölk är i stora drag att den skummade värms längre och därför får sitt skum.

Latte

En Caffellatte som det heter på italienska är helt enkelt en kaffe med mjölk. Skillnaden mot en cappuccino är att man vanligtvis använder en fjärdedel espresso och tre fjärdedelar varm lättskummad mjölk.
 

Favoriter till kafferepet

 

Baka med kaffe

Man behöver inte bara dricka kaffet. Ett gott kaffe fungerar utmärkt i många olika bakverk, speciellt i denna sockerkakan med chokladsmak. Kaffet förhöjer smaken av choklad samtidigt som kakan blir mer porös. Prova detta recepet från cookiesandsweet.se - supergott!
 
 
 
Ingredienser:
2 1/2 dl bryggt kaffe
1 3/4 dl kakaopulver
5 dl strösocker
1 tsk salt
2 ½ tsk bikarbonat
3 ägg
2 1/2 dl buttermjölk (blanda mjölk med 2 msk äppelvinäger och låt det stå i 5-10 minuter)
2 dl rapsolja eller annan olja neutral i smaken
1 tsk vaniljextrakt eller socker
6 1/4 dl siktat vetemjöl

Chokladglasyr
100 g choklad
4 msk osaltat smör
1/2 dl vispgrädde
 
Antal:
ca 16 bitar
 
Gör så här:
1. Förvärm ugnen till 175º C.  Smörj en stor form med smör eller olja och strö på ordentligt med mjöl. Ställ åt sidan.

2. Blanda i en liten skål bryggt kaffe och kakaopulver till en jämn smet.

3. Kombinera socker, salt, bikarbonat och ägg i en annan större skål och vispa luftigt i ca en minut. Tillsätt buttermjölk, olja och vaniljextrakt och blanda väl. Sikta i mjöl och vispa på låg hastighet i någon minut. Tillsätt kaffeblandningen och blanda väl.

4. Häll i formen och baka längst ner i ugnen för ca en timme. Gör tandpetartestet innan eftersom tiden för gräddning varierar från ugn till ugn. Låt kakan svalna helt innan du tar ut den ur formen och vänder den över ett serveringsfat.

5. Värm smör och grädde i en kastrull på spisen, se till att grädden inte kokar upp. Ta bort från spisen och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen har smält och du får en len glasyr. Är glasyren för tunn låt den stå en stund och svalna. Häll glasyren över kakan, låt den droppa från kanterna och låt kakan stå kallt någon timme innan serveringen. Innan du glaserar kakan kan du täcka den med plastfolie och frysa in eller ställa kallt i kylskåpet någon dag eller två. Tina upp och sen glasera den i så fall minst någon timme innan den ska ätas.

Recept av: cookiesandsweets.se
 
Produkter i receptet: Philips Espressomaskin, Lekue Bakform