Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Här hittar du tips på hur du blir svinnsmart, komposterar i köket och förvarar maten rätt. Vi vill också
inspirera till att äta mer vegetariskt och ge konkreta tips! Sist men inte minst går vi igenom vilka råvaror
som är i säsong under kommande säsong. Självklart hittar du också noga utvalda produkter som hjälper
dig leva lite grönare.

Livesändning på Instagram

Starta året med våra dietister den 10 januari kl. 19.00!

På kvällens tema står "Nytt år - preppa för nya goda vanor" Caroline och Johanna kommer dela sina favoritrecept och såklart bästa tips och trix för att få till god, enkel och hälsosam vardagsmat. Skriv upp 10 januari kl 19 i kalendern nu så ses vi!

Under sändningen kör vi även fina priser kopplat till temat. Allt du behöver göra är att kika in under sändningen och dela (i en kommentar) vad du vill lägga till för bra vana 2024. Vinnares utses i slutet av live-sändningen. Vi ses!

Caroline och Johanna - två dietister och kokboksförfattare som älskar hummus och semlor och som helhjärtat lever efter få måsten och noll förbud. Vill ni lära känna Caroline och Johanna redan nu kan ni kika in på deras matkonto @dietistensval. 

SE KVÄLLENS RECEPT HÄR

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

DIETISTERNAS TIPS

Inspireras med de legitimerade dietisterna Johanna och Caroline!

Tillsammans driver de instagramkontot @dietistensval och här ger de dig nycklarna till ett matmönster som inte bara hjälper till att stärka dina friskfaktorer utan dessutom att må bra.

Låt oss introducera deras favoritmatkoncept i vardagen: "2 i 1". Här stavas ena dagen "Rödbetsotto med stekta äpplen och valnötter" och andra dagen, som är en ny maträtt, "Rödbetspuckar med pepparrotskräm". Konceptet kräver en minimal insats - för det ska var gott och enkelt att äta hälsosamt i vardagen. Underbara vanor att ta efter! 

Som om det inte vore nog, ger de även sina bästa matsvinnstips - ta till vara på maten och spara pengar.

LÄS MER HÄR

STORKOK MED SLOW COOKER

Slow cookern älskar att puttra och koka i flera timmar. Oftast är allt du behöver utöver en slow cooker ett
gott recept, bra råvaror, en kniv och skärbräda - sen är det bara att börja! Många goda recept i en slow cooker
sköter sig själv medans du är iväg och jobbar, gör ärenden på stan eller bara njuter av att vara ledig. När du
kommer hem igen möts du av en doft av färdiglagad mat, finns det något bättre?

MATSVINN & MATFÖRVARING

Idag slänger vi mat alldeles i onödan - inte bra vare sig för plånbok eller miljö! Här kommer våra bästa
tips på hur du blir svinnsmart, förvarar maten rätt och tar tillvara på rester på bästa tänkbara sätt!

Rätt förvaring

Förläng livslängden på maten genom att förvara den rätt!

  • Kaffe - Viktigt att skydda kaffet från syre för att bevara smak och arom! Använd klämma eller kaffeburk så bevaras smaken.
  • Olivolja - Förvara oljan i mörker för att undvika att den härsknar.
  • Grönsaker - Undvik trötta rädisor, morötter eller sallad genom att lägga dem i vatten i kylen så piggnar de till igen. De kommer dra åt sig vattnet och bli härligt spänstiga igen. 

Kylskåpet

Dags för nytt kylskåp? Satsa på en energisnål variant och spara pengar på elräkningen. Titta också efter ett kylskåp med klimatzoner. Om en del av kylen kan vara nollgradig kan kött och fisk hålla mycket längre. I svalzonen (8-12 grader) trivs frukterna och grönsakerna toppen. De klarar sig bättre där än i den normala kyltemperaturen (4-8 grader).

"Bäst före" betyder inte "dålig efter"

Bäst före-datum betyder inte hur länge ett maten är säker, utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet. Maten kan därför vara fullt ätbar även om datumet passerat. "Sista förbrukningsdag" däremot - innebär att livsmedlet inte är säkert att äta efter datumet passerats.

Fem svinnsmarta tips - spara mat och pengar!

  • Packa om storpack till mindre portioner och frys in så den inte blir dålig innan du hunnit äta upp.
  • Använd en termos och slipp brygga om kaffe som stått på eftervärme och blivit beskt. 
  • Med en mixer kommer du långt i köket! Fluffa upp såsen, gör smoothies på trötta bananer eller mixa sallad med vinäger till en kall grön sås! 
  • Laga långkok i en slow cooker - den använder bara lite mer energi än en vanlig glödlampa! Gör storkok på långkoket och frys in.
  • Vakuumpacka! Genom att vakuumförpacka mat förvaras den på ett praktiskt sätt som gör att vitaminer samt näringsämnen bibehålls. 

Rester över? Ingen fara - så här tar du tillvara på maten!

  • Ris: Gör en kålpudding eller fried rice som du kan blanda ut med allt möjligt du har hemma - man kan kalla det en asiatiskt pyttipanna!
  • Kokt potatis: Gör stekt potatis - ingen stekt potatis blir så god som den som görs på kylskåpskall kokt potatis. Du kan också tärna ner den i en omelett, rosta i ugnen med parmesan eller släng ner i en tunn soppa.
  • Havregrynsgröt: Gör fröigt havreknäcke på överbliven gröt, eller mixa ner i en pannkakssmet.

Kompostera mera med Bokashi

Hoppas att detta har inspirerat till fler matsvinnsmarta mönster i köket. Men om du ändå har mat som måste slängas, såsom kaffesump och bananskal kan du lägga det i en Bokashi kökskompost! Det är ett enkelt och smart sätt att omvandla matavfall till jord och gödning helt utan kemikalier. Dessutom, varje gång du gräver ner ditt bokashi-avfall skapar du en kolsänka då dess goda bakterier binder kol och kväve till marken.

VEGETARISK MAT ÄR BRA FÖR HÄLSAN

Hur du kommer igång med den vegetariska matlagningen

Ett bra tips är att fortsätta laga dina vanliga maträtter, men byt ut köttet mot t.ex. bönor, rotsaker eller köttsubstitut. Testa att göra nästa stroganoff med svamp eller halloumi, tacos med bönor eller lasagne med linser. Vegetariskt är så mycket mer än bara sallad! På det här sättet brukar det också gå hem hos barnen - som kanske inte tycker det är så roligt med helt nya vegorätter.

Skillnaden mellan vegetarisk och vegansk mat

  • Vegansk mat: Innehåller ingenting från djurriket. Inget kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg eller honung.
  • Lakto-vegetarisk mat: Innehåller vegetabilier och mjölkprodukter.
  • Lakto-ovo-vegetarisk mat: Innehåller vegetabilier, mjölkprodukter och ägg.

VILL DU HA MER VEGOINSPIRATION OCH SMARRIGA RECEPT?

ÄTA EFTER SÄSONG

Vad innebär det att äta efter säsong?

I bilden kan du se vilka råvaror som är i säsong under hösten. Under den här härliga årstiden, passa på att upptäcka nya goda kålsorter och frossa i olika rotfrukter! För att fortsätta äta efter säsong även under resten av året – följ vår säsongskalender nedan:

Vilken mat är i säsong?

I bilden kan du se vilka råvaror som är bra att äta under vintern. Övriga säsonger kan du fokusera på följande:

  • Vår (april-juni): Blomkål, broccoli, fänkål, isbergssallad, kålrot, lök, mangold, morötter, palsternacka, potatis, purjolök, rabarber, rotselleri, rödbeta, salladskål, sparris, vitkål.
  • Sommar (juli-september): Blomkål, broccoli, färska bönor, fänkål, gurka, isbergssallad, kronärtskocka, kålrabbi, kålrot, lök, mangold, majs, morot, palsternacka, paprika, potatis, purjolök, rotselleri, rädisor, rödbetor, salladskål, sockerärter, sparris, spenat, stjälkselleri, tomater, vitkål, zucchini. Rabarber, vinbär, melon, nektarin, körsbär, krusbär, jordgubbar, hallon, blåbär, plommon, päron, persika. 
  • Höst (oktober-december): Aubergine, blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot, lök, morot, palsternacka, paprika, potatis, purjolök, rotselleri, rödbetor, rödkål, savojkål, självselleri, spenat, vitkål, äpple.

Favoriter i köket

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken