Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Sous Vide - den enkla metoden som ger dig perfekt resultat varje gång! Tillhör du en av de som inte har vågat
testa Sous Vide ännu? Då är det dags att börja nu! Vi har tagit kontakt med Pontus Karén som är matkreatör och
fotograf (instagram: pontus.karen), men även kock som jobbat i branschen i 16 år. Han går igenom fördelarna med
tekniken, ger sina fem bästa tips och delar med sig av 5 goda recept!

Hej Pontus!

Jag heter Pontus Karén, jag är 32 år gammal och bor i Funäsdalen. Till vardags jobbar jag som matkreatör & matfotograf, där mitt mål är att utnyttja mina 16 års erfarenhet från restaurangköken jag jobbat på runt om i Sverige för att inspirera fler människor att variera sin mat men även att ta fram inspiration att prova nytt! Här kommer jag skriva lite om den allt populära matlagningsmetoden Sous Vide där jag dessutom tagit fram några recept åt er att prova på en gång.

Vad är Sous Vide?

Att använda Sous Vide-metoden i sin matlagning handlar kort och gott om att man “stänger” in alla råvaror med kryddor, dofter och smaker i en vacuumpåse och sedan tillagar i ett vattenbad med hjälp av en cirkulator på låga temperaturer under lång tid. Denna teknik är det kanske allra enklaste sättet för att få ett lyckat resultat varje gång, oavsett om du är en rutinerad kock eller nybörjare in matlagningens värld.

Tänk på att verkligen använda metoden fullt ut!

Du kan använda en Sous Vide till SÅ MYCKET mer än vad vi egentligen gör. Vanligast är att man kör kött eller fisk till en viss innertemperatur för att sedan “attackera” råvaran med hög hetta precis innan servering, t.ex. grillning eller ugnsbakning.

Med hjälp av en Sous Vide fångar du upp och tvingar in dofterna och smakerna rakt in i din råvara på ett helt annat sätt än vad du kan göra vid andra typer av matlagning. Genom att försluta och stänga in råvarorna tillsammans med smaksättningarna så har smakerna och dofterna ingen annan stans att ta vägen än in i råvaran.

Våga prova!

Tack vare mina långa år i restaurangköket så har jag fått lära mig att man ska aldrig sluta experimentera och det är just precis sånt du kan göra med en sousvide. Du kan smaksätta dina egna oljor, baka olika desserter eller få till den där perfekta innertemperaturen och garantera att köttet/fisken/kycklingen aldrig blir överbakad. Du kan även ta dina inlagda grönsaker till en helt ny nivå, testa t.ex. att pickla rödkål Sous Vide. Rödkålens smaker har aldrig trätt fram så mycket!

Kyckling är en råvara som många räds att tillaga för lite och tyvärr oftast steker över tills den blir torr. Därför har jag tagit fram ett recept med en ny metod som gör att du aldrig mer behöver äta torr kyckling! Läs receptet här!

Här kommer 5 tips för att börja laga mat med Sous Vide

  1. Våga experimentera – Det kommer vara lite svårt i början, MEN VÅGA!
  2. Tänk utan för boxen – Testa göra dina egna inläggningar - du kommer uppleva nya och högre smaker från råvaran i sig.
  3. Variera proteinet – Se till att skifta emellan kött, fisk och kyckling i receptet. Olika smaker och livsmedel reagerar på helt olika sätt, än fast du tillämpar samma recept!
  4. Köp vacuumpåsar på rulle – Det finns inget värre än att behöva kasta ¾ av en vaccpåse bara för att du vill göra en liten mängd. Med en vacuumpåse-rulle kan du enkelt göra dina egna storlekar på vaccpåsarna.
  5. Sist men inte minst - Tänk på temperaturerna. Kör du t.ex. en köttbit i ett vattenbad på 54℃ så kommer den aldrig bli varmare än det = du uppnår EXAKT det resultatet du vill.

RECEPT

Smörbakad majskyckling med rosmarin och soltorkad tomat

Fördelen med detta recept är att kycklingen går att förbereda, servera kall eller bara smörstekas i skivor när ni
ska äta. Servera förslagsvis med smörbakad potatis och en syrlig rödkålssallad. Det går också bra att servera denna
kyckling kall i en god pastasallad.

Du behöver

2 portioner

  • 1 fryst majskycklingfilé
  • ca 40g smör
  • 3 st rosmarinkvistar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,5 msk salt
  • 3 st soltorkade tomater i lag

Gör så här

  1. Gör i ordning en vacuumpåse med smör, rosmarin, salt, soltorkade tomater.
  2. Lägg i kycklingfilén fryst.
  3. Vacuumförpacka kycklingen.
  4. Hetta upp ditt vattenbad till 72’C.
  5. Kör kyckling i minst 1h, känner du dig osäker på att kycklingen är klar. Stick i en termometer och kolla att kycklingen har kommit över 70’C. Låt vila i ca 10 minuter i påsen innan du serverar.
  6. Tranchera upp kycklingen i skivor och fördela för 2 personer.

Olivolja smaksatt med rosépeppar, citron och vitlök

Smaksätt din egen olivolja enkelt med en Sous Vide!

Du behöver

  • 1 flaska olivolja
  • 1 msk hel rosépeppar
  • 4 st rosmarinskvistar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 tjock cestskiva från 1 citron

Gör så här

  1. Häll ner alla ingredienser i en vaccpåse.
  2. Förslut påsen med hjälp av din vaccmaskin.
  3. Hetta upp ditt vattenbad till 65’C och kör oljan i 45 minuter.

Ta upp vaccpåsen och låt oljan få svalna. Antingen silar du oljan ner i olivoljeflaskan eller så sparar du allt innehåll och häller upp i en fin flaska. Genom att du hettat upp oljan så länge så har oljan en hållbarhet på minst 4 månader.

Tips! När du använt ca hälften, fyll på med ny olivolja och låt den stå. (detta går att göra ca 2 gånger innan hållbarheten riskeras att försämras).

Picklad rödkål i Sous Vide

Att sousvide-köra din picklade rödkål innebär två bra saker: du förhöjer smakerna extremt mycket eftersom du
"stänger in" alla dofter och smaker i påsen, och du förlänger din hållbarhet på rödkålen. Dessutom är det supersmidigt
att göra ett gäng påsar åt gången, förvara i din matkällare eller i skafferiet. Hållbarheten kan nå upp emot 6 månader!

Du behöver

  • ¼ rödkålshuvud
  • 0.5 dl ätttika
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 4 grönpeppar korn
  • 4 rosépeppar korn
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Strimla rödkålshuvudet fint.
  2. Lägg ner i en vaccpåse.
  3. Mortla pepparn och häll ner i påsen.
  4. Blanda i sockret, vattnet, saltet och ättikan i vaccpåsen.
  5. Förslut påsen och kör rödkålen i 45 minuter på 70´C.
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken
Behöver du hjälp?
Då är du välkommen att ringa eller chatta med oss. Du kan alltid skicka ett email till oss.
031-25 22 22 Gå till kundtjänst