Vilken kniv passar dig?

11 April 2016 Liselotte Lundström
 

Hitta rätt kniv för rätt uppgift!

Är du nybörjare – eller en sådan som ägnar en stor del av din tid åt att stå i köket? Oavsett vilket så finns det en kniv för dig. Här får du veta vad du har kockknivar, trancherknivar, santokuknivar med flera till.
 
Global G-2 Kockkniv 20 cm
Sabatier Lion International Santoku...
Sabatier Lion International Brödkni...
 
Kockkniv
Längd: 20-25 cm. Funktion: Högt blad för att man ska slippa slå knogarna i underlaget när man hackar med den. Man kan både dela, hacka och skära med den. Funkar till både grönsaker och kött. Bör finnas i varje kök.

Kockkniv
Global G-2 Kockkniv 20 cm
KÖP
 
Allkniv
Längd: 11-15 cm. Funktion: Lättare att hantera jämfört med kockkniven när man ska hacka/strimla grönsaker. Funkar också bra till putsning av köttbitar, med mera. Bör finnas i varje kök.

Wüsthof Ikon Allkniv 12 cm
Wüsthof Ikon Allkniv 12 cm
KÖP
 
Skalkniv
Längd: 8-12 cm Funktion: Liten kniv med pilformat blad. Används till att skala lök, frukt med mera men är också bra till att öppna plastförpackningar med eller att peta bort ”ögon” på potatisar och rotfrukter med. Bör finnas i varje kök.

Victorinox Grand Mâitre Skalkniv 10 cm
Victorinox Grand Mâitre Skalkniv 10 cm
KÖP
 
Brödkniv
Längd: 18-26 cm (en hyfsat lång är mer allround) Funktion: Har ett rejält långt, tandat blad som till exempel är bra att ha när man ska dela ett stort vitkålshuvud på mitten och vill slippa göra en massa omtag för komma igenom. Det tandade bladet behövs också för att ta sig igenom hårda brödytor utan att mosa brödet. Bör finnas i varje kök.

Zwilling Four Star Brödkniv 20 cm
Zwilling Four Star Brödkniv 20 cm
KÖP
 
Filékniv
Längd: 16-24  cm (de längre är bra när man t ex filéra lax, de kortare när man putsar fläskfilén) Funktion: Knivbladet är långt, smalt och lätt böjligt för att man ska kunna följa skinnet på till exempel fisken och separera det från köttet. För den som gillar att laga mat från grunden i stället för att köpa färdigfiléat.

Global G-30 Filékniv 21 cm flexibel
Global G-30 Filékniv 21 cm flexibel
KÖP
 
Santokukniv
Längd: 14-19 cm Funktion: "San" betyder tre och "Toku" betyder uppgifter. En del hävdar att det betyder att det är en kniv som kan användas till kött, fågel och fisk, andra att den ska användas till att skära, tärna och strimla. Hur som helst kan man använda kniven till det mesta. Ungefär likvärdig med en allkniv, men med världskänd japansk kvalitet.

Global G-30 Filékniv 21 cm flexibel
Tramontina Design Collection Santokukniv 18 cm
KÖP
 
Trancherkniv
Längd: 20-27 cm Funktion: Att tranchera är att skära upp en bit kött, kyckling eller stek innan den ska serveras. Ibland vill man ha tunna skivor, som med en julskinka, och ibland vill man ha jämna centimetertjocka skivor som med en flankstek. Oavsett hur man vill ha sitt kött så underlättar en bra trancherkniv, eller förskärare, arbetet. Till den som gärna lagar och serverar kött på ett snyggt sätt. Det finns även knivar som bara är anpassade till exempelvis fågel.

Wüsthof Classic Trancherkniv 23 cm
Wüsthof Classic Trancherkniv 23 cm
KÖP
 
Grönsakskniv
Längd: 14-18 cm Funktion: Det är långt ifrån självklart hur en grönsakskniv ska se ut. Det finns stora grönsaksknivar med höga (ofta lite tunga) blad som är gjorda för att hacka grönsaker eller mindre grönsaksknivar som används på samma sätt som skalknivar eller till att skiva små grönsaker. För den som gillar att ha specifika knivar som underlättar ett specifikt arbetsmoment. Det finns varianter som till exempel bara är till för tomater.

Tamahagane San Kyoto Grönsakskniv 16 cm
Tamahagane San Kyoto Grönsakskniv 16 cm
KÖP
 
Sashimikniv
Längd: Långa, ofta 25-30 cm Funktion: Kniven är anpassad för att skära lövtunna skivor av kött eller fisk i ett enda drag, för att få en så fin skäryta som möjligt. Slipas för höger eller vänster hand. Till den som gillar att servera exempelvis sashimi eller carpaccio.

Mac Japanese Sashimikniv 30 cm
Mac Japanese Sashimikniv 30 cm
KÖP
 
Tournierkniv
Längd: 6-8 cm Funktion: En krokformad variant av skalkniven. Dess svängda blad gör att den är perfekt till att skala rundade frukter och grönsaker med. I stället för potatisskalare.

Global SAI-F03 Tournierkniv 6,5 cm Helsmidd Enkelstål
Global SAI-F03 Tournierkniv 6,5 cm Helsmidd Enkelstål
KÖP
 
Ostron- och skaldjurskniv
Längd: 5-8 cm  Funktion: Små knivar som är vassa och hårda nog att bryta upp det hårda skalet på kräftor och krabbor, men med smala knivblad som ändå kommer åt inuti skaldjuren. Kniven har ofta ett hål i mitten av bladet så att man ska kunna knäcka klor och dylikt. Ett måste hemma hos skaldjursfantasten.
Opinel Ostron och Skaldjurskniv No9 6,5 cm
Opinel Ostron och Skaldjurskniv No9 6,5 cm
KÖP

 
 
Rätt material till bladet:
Stål
Kvaliteten på stål kan variera väldigt mycket. De knivar som betecknas som rostfria innehåller en liten andel kol, samt krom som ökar rostskyddet. Men bladen är relativt mjuka. Hårdare knivblad innehåller en större andel kol och rostar därmed lättare – men håller skärpan mycket längre. Går att slipa flera gånger om. HRC är ett mått som anger stålets hårdhet. Det står inte alltid på förpackningen men bör ligga kring 58-59 om man vill ha en bra kniv. Priset hör ofta ihop med hårdheten: Ju bättre stål desto dyrare kniv. I gengäld håller kniven en livstid – om du tar hand om den på rätt sätt.
Keramik
Keramiska knivar håller skärpan länge och är väldigt vassa och hårda. Det sistnämnda gör också att de är känsliga för stötar. Tappar du en keramisk kniv i golvet går den sannolikt sönder. Går ofta att diska i diskmaskin, men inte att slipa med en vanlig knivslip (det krävs en diamantslip).