Blender

 
Inget modernt kök är komplett utan en blender! En blender skapar nya möjligheter för dig att laga goda och nyttiga måltider eller mellanmål. Olika blenders har olika förutsättningar beroende på vad man vill ha ut av den. Det finns lite enklare mixers som är perfekta om man vill göra smoothies av frukter och bär.

I andra änden av skalan finns höghastighetsblenders, eller high speed blenders med Vitamix och Blendtec i spetsen. Med dem får man andra möjligheter och en högre prestanda, till exempel möjligheten att blanda i nötter och frön i din smoothie eller laga rawfood. 

Blender

Vilken blender ska jag välja?

Perfekt för fräscha smoothies

Tack vare blendern har smoothies blivit populärare än någonsin. Det är inte bara gott, en smoothie är också ett hälsosamt val när du har bråttom och vill få i dig ett snabbt mellanmål. Mixa frukt och bär med yoghurt, kokosmjölk eller kvarg eller gör en egen grön juice med hjälp av spenat, lime och äpplejuice. 
 
Innan du köper en blender, tänk genom vad du vill använda den till. Det finns en mängd olika blenders på marknaden och funktionerna varierar mellan olika modeller. Om det främst är smoothies, proteindrinkar och cocktails du ska använda blendern till kan du börja med en enklare variant. Har du ofta bråttom finns det blenders som mixar en portion i taget.
 

Starka motorer klarar det mesta

Är du beredd att lägga lite mer pengar på din blender finns det många modeller som kan ge dig det där lilla extra när det gäller kvalitet, funktion och design. Blenders från märken som KitchenAid, SMEG och Kenwood finns i flera färger och i snygg retrodesign. Höghastighetsblenders, från bland annat Vitamix och Blendtec, är omtyckta då deras starka motorer kan pulvrisera nötter, isbitar och hårda grönsaker. Vill du använda din mixer till matlagning är en sådan modell perfekt för dig.
 

Söta muffins & smarkrika soppor

Med en bra blender på köksbänken kan du alltid laga snabba och näringsrika måltider, men även söta desserter. Mixa frukt till en härlig röra och ställ i frysen - vips, så har du sorbet. Slipp kladd genom att blanda alla ingredienser till muffinssmeten i blendern och häll sedan smeten i formarna direkt från kannan. Snabbt och smidigt!
 
Med en blender kan du också laga smakrika grönsakssoppor. Varma eller kalla, experimentera med dina favoritråvaror. En krämig blomkålssoppa går hem hos de flesta. Skär blomkålen i mindre buketter och låt dem småputtra i lite mjölk eller grädde. Mixa sedan den mjuka blomkålen med vätskan i blendern, smaka av med salt och peppar. Servera med färskt bröd och stekt bacon.

Underbara Smoothies

 
Lätt jordgubbsdrink
En lätt smoothie som får lite extra friskhet från den mixade basilikan. 

1 banan
2 dl frysta jordgubbar
Vatten
Några blad färsk basilika
 
Gör så här:
Mixa bananen slät i en blender med lite vatten. Lägg i jordgubbarna, några i taget. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs. Mixa till sist ner några blad färsk basilika. Servera i ett högt glas.
 
 
 
Chokladsmoothie med kokos
Finns det något bättre än att kombinera choklad med kokos i smoothie? Skulle inte tro det!

2 dl kokosmjölk
1 dl vatten
1 banan
1/2 avokado
1 msk kokosolja
1-2 msk kakao

Kokos till garnering
 
Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en blender och mixa ett par minuter. Släng ner några isbitar för att få den riktigt kall och god. Lägg lite kokos på toppen - klart!
 
 
 
Blåbärssmoothie med kanel
Blåbär tillsammans med lite kanel piggar upp och smakar fantastiskt gott. Blanda med ditt proteinpulver för extra massa.

2 dl kvarg
1 dl frysta blåbär
1 tsk kanel
1/2 banan
 
Gör så här:
Börja med att mixa kvarg och kanel, tillsätt vatten om det behövs. Lägg i blåbär och banan. Mixa i en minut. Perfekt efter träningen!