Bohusläns landskapsrätt.
Äggostestjärnan från Flatön;
Mått: D: 25 cm H: 4 cm.
Äggostestjärnan från Flatön är en äggostform där gamla tiders vackra mönster kombineras med moderna matrials lättskötta egenskaper. För att göra äggost krävs speciella formar. En äggostform måste ha hål där vasslan kan rinna ut. Förr var formen oftast gjord i trä, handskuren i ett vackert mönster. Äggostestjärna och äggosteros var vanliga namn på formarna. Idag är de kulturföremål och finns på museum- eller vårdas ömt inom släkten.
Originalet till denna äggostform kommer från Flatön och är i björk. Den gjordes i slutet på 1800-talet av Martin Andersson till gården Väster. Där har den använts i flera generationer och har med tiden fått en fin blank yta. ”Får ej säljas” skrev farmor. Den uppmaningen följer vi gärna. Istället har vi nu gjort en likadan i ett lättskött material som passar för dagens hushåll.
Materialet är polypropen.Produkten är möjlig att återvinna.
Recept medföljer.
Recept på Karl Alfreds Äggost.
Receptet kommer från Orust i Bohuslän.
2 l standardmjölk
3 dl vispgrädde
6 dl gräddfil
10st ägg
Värm mjölk och vispgrädde, men låt det inte koka.
Vispa ihop ägg och gräddfil till en fin massa.
När mjölk och vispgrädde uppnått 60 grader hälls äggsmeten i.
Rör om tills det börjar skära sig, när massan börjar klumpa sig, ta av kastrullen från spisen.
Låt stå 5-10 minuter.
Använd en hålslev och ös upp hälften av massan i en äggostform. Strö över 2 msk socker och lägg i resten av massan. Avsluta med att strö över ytterligare 2 msk socker.
Låt stå över natten.
Ät äggosten med hallon, hjortron eller drottningsylt.
Bohusläns landskapsrätt.
Äggostestjärnan från Flatön;
Mått: D: 25 cm H: 4 cm.
Äggostestjärnan från Flatön är en äggostform där gamla tiders vackra mönster kombineras med moderna matrials lättskötta egenskaper. För att göra äggost krävs speciella formar. En äggostform måste ha hål där vasslan kan rinna ut. Förr var formen oftast gjord i trä, handskuren i ett vackert mönster. Äggostestjärna och äggosteros var vanliga namn på formarna. Idag är de kulturföremål och finns på museum- eller vårdas ömt inom släkten.
Originalet till denna äggostform kommer från Flatön och är i björk. Den gjordes i slutet på 1800-talet av Martin Andersson till gården Väster. Där har den använts i flera generationer och har med tiden fått en fin blank yta. ”Får ej säljas” skrev farmor. Den uppmaningen följer vi gärna. Istället har vi nu gjort en likadan i ett lättskött material som passar för dagens hushåll.
Materialet är polypropen.Produkten är möjlig att återvinna.
Recept medföljer.
Recept på Karl Alfreds Äggost.
Receptet kommer från Orust i Bohuslän.
2 l standardmjölk
3 dl vispgrädde
6 dl gräddfil
10st ägg
Värm mjölk och vispgrädde, men låt det inte koka.
Vispa ihop ägg och gräddfil till en fin massa.
När mjölk och vispgrädde uppnått 60 grader hälls äggsmeten i.
Rör om tills det börjar skära sig, när massan börjar klumpa sig, ta av kastrullen från spisen.
Låt stå 5-10 minuter.
Använd en hålslev och ös upp hälften av massan i en äggostform. Strö över 2 msk socker och lägg i resten av massan. Avsluta med att strö över ytterligare 2 msk socker.
Låt stå över natten.
Ät äggosten med hallon, hjortron eller drottningsylt.