Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Välj rätt skärbräda

Välj rätt skärbräda

Syftet med att ha en skärbräda är att den ska hindra kniven från att skada köksbänken när du hackar och skär i livsmedel. Ju skonsammare skärbrädan är mot knivens egg, desto bättre. Och då finns det egentligen bara två material att välja bland: plast och trä.

Skärbrädor av trendig marmor eller glaskeramik är vackra att ha som uppläggningsfat eller som dekoration, men de är rena döden för knivarna, säger Magnus Sundqvist som är produktchef på Sundqvist. Men det finns ändå en del att tänka på när du väljer skärbräda. Här får du veta vad.

Skärbrädans Storlek

När man ska hacka många olika livsmedel, till en gryta eller liknande, är det skönt med en stor skärbräda. Samtidigt är det bra om skärbrädan ryms i diskhon/diskmaskinen när du ska rengöra den. En tredje aspekt är hur mycket du är beredd att betala för skärbrädan. När du köper en skärbräda av trä är priset oftast direkt relaterad till storleken på produkten. Ett tips är att rita upp ungefär hur stor du tycker att brädan ska vara innan du genomför köpet. Fundera även över tjockleken. En tjock skärbräda går att hyvla ner och använda i decennier, men de ska inte vara så höga att du får ont i axlarna när du ska arbeta på den.

Material

Plast

Plastskärbrädor har en livstid på högst några år. Sedan är tanken att man ska lämna dem till återvinningen. Till en början är de lätta att rengöra, och går att diska i maskin, men efter ett tag är hacken i dem så djupa att det är svårt att få bort alla bakterier efter användning, säger Magnus Sundqvist. Andra fördelar är att de är billiga och inte kräver någon skötsel.

Trä

En skärbräda av trä kan du ha kvar hela livet, om du tar hand om den. Men det finns förstås många varianter av trä att välja bland. Bambu är ju populärt just nu, bland annat för materialet är miljövänligt. Nackdelen är att det går åt mycket lim för att få ihop bambubitar till en hel skärbräda, säger Magnus Sundqvist. Ek och teak är exempel på bra trämaterial, eftersom det är hårda träslag som inte nöts ner så fort. Kolla bara så att träet kommer från hållbart, CSR-märkt skogsbruk, säger Magnus Sundqvist.

Trä från bok, valnöt, körsbär, al, lönn, björk, al och ask fungerar också bra. En annan fråga är huruvida man ska köpa en skärbräda av ändträ eller liggande trä. I en skärbräda av liggande trä löper fiberriktningen hos trät parallellt med skärbrädans yta. Hos ändträskärbrädor ligger fibrerna vinkelrätt mot skärbrädans yta. Skärbrädor av ändträ är lite svårare att producera eftersom det krävs fler träbitar – som ska komplettera varandra på ett sådant sätt att brädan inte slår sig. Det gör att dessa skärbrädor kostar mer. De har också en tendens att suga upp mer vätska. Fördelen är att ytan ”läker sig själv”: fibrerna delar sig när du skär på den och efteråt drar de ihop sig igen, berättar Magnus Sundqvist. En bräda av liggande trä är billigare men slår sig lättare och blir fortare repig, relativt sett – man behöver alltså hyvla eller sandpappra ytan oftare.

Så tar du hand om träskärbrädan

  • Innan första användning: Stryk ut ett lager olja med en bit hushållspapper. Du kan använda en vanlig, neutral matolja. Ännu bättre är livsmedelsgodkänd lin- eller paraffinolja, som härdar och bildar ett bättre skydd för skärbrädan. Bäst av allt är paraffinolja med tillsatt bivax, då bivaxet bildar en ännu tåligare yta. Finns i färgbutiker. Låt verka i 15 minuter och torka av.
  • Vid varje användning: Tvätta av skärbrädan med diskmedel och varmvatten så fort du är klar. Dränk aldrig en träbräda i vatten och spola inte vatten på den längre än nödvändigt.
  • Snabbrengöring: Häll desinficerande vit vinäger eller 5-procentig ättika i en sprayflaska. Spraya på brädan och torka av med hushållspapper.
  • Skrubba med grovsalt för att få bort envisa fläckar.
  • Förvara skärbrädan torrt.
  • Vid behov: Olja in skärbrädan rikligt och låt stå under natten, torka sedan av eventuell överflödig olja.
  • Olja in torra fläckar så snart de upptäcks.
  • Ytan går att slipa eller hyvla för att få fram ny, ren yta efter år av användning.
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken