Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Kräftskivan - sensommarens stora mathögtid. Fyll faten med allt det goda från havets skafferi och frossa
i kräftor, krabba och räkor! För att få lite extra inspiration har vi tagit hjälp av Linda och Jenny som driver
instagramkontot "pralinsystrarna". De bjuder på sina bästa tips för en lyckad skaldjurskväll i skärgården,
tipsar om dukning och dekorationer samt ger er tips och recept på dippsåser och en passande paj.

Så förbereder du kvällen

Platsen för själva bjudningen det är det första vi planerar, sedan utgår vi därifrån, om man har möjligheten att bege sig ut i skärgården, så är det vårt bästa tips, att sitta bredvid vattnet, känna doften av havet och frossa i skaldjur.

Dukningen, då vi nu har valt havet som vår festplats, så får gärna färgerna på dukningen gå i tema med platsen, vi dukar med blåvitt porslin, en stor vit duk med matchande servetter, en skaldjursplatå för att få den där lilla extra lyxiga känslan, vackra bestick och specialbestick för just skaldjur är ett måste på bordet.

Den vackraste dekorationen på bordet är ju just skaldjuren, placera dem i mitten av bordet på rikligt med is. Garnera med citron och något redskap som en bra skalknäckare. Vidare utgår vi från havet och knyter servetterna med knopar och vasstrån, en vas med vass och några vackra lyktor som lyser fint då skymningen börjar komma. Det behöver inte vara så avancerat för att bli vackert. Ta vad naturen och havet har att erbjuda, växter, blad och vackra stenar gör sig fint på bordet.

Tips! När händerna börjar bli kladdiga är det väldigt fint med vattenskålar med citronskivor i, kanske några rullade små frottéhanddukar och vackra linneservetter.

RECEPT

Västerbottenpaj

En favorit till skaldjur är Västerbottenspajen, vi piffar gärna upp vår paj och
smaksätter med dill och rödlök, serveras med en västerbottenskräm.

Du behöver

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 msk vatten

Stanning

  • 300 g riven Västerbottensost
  • 3 ägg
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • svartpeppar

Västerbottenkräm

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk majonnäs
  • 1 dl riven västerbottensost
  • salt & svartpeppar

Gör så här

  1. Mixa alla ingredienser till pajdegen i en matberedare, låt vila i kylskåpet ca 20 min. Tryck ut degen i en pajform, nagga lätt och grädda i 225° i ca 10 min.
  2. Vispa ägg och grädde, tillsätt ost och peppar. Skär rödlöken i tunna skivor och hacka dillen grovt. Ta ut formen och tillsätt lök och dill, slå på stanningen och grädda ytterligare ca 20 min tills pajen stelnat och fått fin färg.
  3. Västerbottenkräm: Rör om samtliga ingredienser och låt dra någon timma i kylen.
  4. Servera ljummen med Västerbottenskrämen.

 
Både paj och Västerbottenskrämen passar väldigt fint ihop med skaldjur, andra måsten på bordet är en god aioli, ett rustikt lantbröd, knäcke och en ostbricka. Några olika sorters dessertostar, kex och druvor är också väldigt gott till.

 
Allteftersom kvällen går är belysningen viktig, när man sitter ute så får man skapa sina ljuskällor, det gör vi gärna med både uppladdningsbara lampor men även med levande eld. Det värmer gott och ger ifrån sig ett härligt sprakande ljud. Några varma filtar är alltid välkommet.

 
Glöm inte marshmallows! Att grilla marshmallows vid öppen eld, när solen sakta börjar gå ned och färga himlen rosa, det blir liksom pricken över i på en lyckad kväll.

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken