Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Nyårslöfte: Lev mer hållbart

Det blir fler och fler som vill börja leva mer hållbart och grönt - vegetariskt, ekologiskt och att "laga från
grunden" börjar bli allt mer populärt. En kost med mer frukt och grönt är inte bara hälsosamt utan också mer
hållbar. Här har vi samlat lite grön inspiration som förhoppningsvis kan hjälpa dig leva lite mer hållbart!

BLI MAT-SMART

Få koll på ditt skafferi

Visst är det lätt hänt att handla hem matvaror som du redan har hemma. Fota av din kyl, frys och ditt skafferi med mobilen innan du går och handlar så kan du lätt kolla upp vad du har hemma när du väl är i affären.

Låt maten ta slut

Prova att vara kreativ med den mat du har hemma istället för att hela tiden handla nytt. Då får du en bra omsättning på dina matvaror och hinner märka om maten blir gammal.

Skapa dina egna recept

Om du lagar mat utifrån ett recept är det stor risk att du får över råvaror som du inte är van att använda. Öva dig i att laga mat utan recept med de råvaror du har hemma istället.

Hitta smarta resträtter

Ha en uppsättning smarta rätter som du kan ta till när du får rester över. Lite kokt pasta kan gå ner i en soppa, ris kan stekas till fried rice med lite curry. Lök och potatis och kött blir en utmärkt pyttipanna.

MIXA MER

Med en blender, matberedare eller stavmixer kommer du långt i köket och kan på sätt och vis ta några genvägar. Att från att snabbt få såsen lite fluffigare till goda (och nyttiga) smoothies, eller varför inte mixa soppan slät (och i vissa fall även varm) eller purea barnmat som du sedan kan frysa in i isbitslådor. Ett bra tips är att mixa överbliven sallat blandat med vinäger till en kall grön sås. Innan du köper en blender eller mixer, kolla att den tål både kalla och varma vätskor och att den klarar av att mixa det du är ute efter. T ex är det inte alla blenders som klarar nötter och is.

ANVÄND EN SLOW COOKER

Ska du göra långkok gör du vanligtvis i en gjutjärnsgryta på låg värme på spisen eller i ugnen. Eller varför inte i en slow cooker som är framtagen specifikt för ändamålet och som bara använder lite mer energi än en vanlig glödlampa*. Ett långkok tar visserligen lång tid att bli klart, men eftersom maten tillagas på låg värme går det inte åt så mycket energi. Passa också på att göra storkok när du ändå är igång. Frys in det som blir över! Använder du dig av en vakuumförpackare tar det dessutom inte så stor plats i frysen och håller längre.

(Källa boken Eat Good – Recept som förändrar världen, av Johan Rockström)

25 tips som hjälper dig att ta tillvara maten

Ingen vill betala dyrt för att sedan slänga mat. Här får du smarta tips som hjälper dig att få ut mest av dina matkassar.

1. Gör ströbröd av torrt bröd, rosta det i ugnen och mixa i en matberedare.
2. Söta skorpor kan du enkelt fixa genom att skiva upp och rosta bullar på svag värme i ugnen.
3. Krutonger till soppan får du om du steker brödtärningar i lite olivolja. Använd gammalt bröd. Även mörkt bröd är gott.
4. Fattiga riddare. Doppa torrt bröd i mjölk och ägg och stek.
5. Linda in en torr baguette i blött hushållspapper och mikra på full effekt i 10 min.
6. Överbliven tårta kan mixas ihop och rullas till cakepops. Frys in bollarna och ta fram och doppa i choklad när de ska användas.
7. Torra småkakor blir en fantastisk cheesecakebotten om de mixas med lite smält smör.
8. Frys in överbliven grädde i iskuber och ta fram till matlagning.
9. Kylskåpet är kallare längst ner så förvara köldkänsliga saker högst upp och mjölken längst ner
10. Förvara nötter i kylskåp så härsknar de inte så fort.
11. Gör en pesto på babyspenat eller rucola som börjat sloka.
12. Förvara dina färska örter som snittblommor. Skär av deras snittyta och förvara i ett glas med vatten i kylskåpet.
13. Får du potatisgratäng över kan du koka den i buljong och mixa till en soppa.

14. Har du mycket tomater kan du torka dem i ugnen på svag värme över natten så får du soltorkade tomater.
15. Koka en buljong på örtstjälkar och grönsaker som börjar bli ledsna. Sila och använd buljongen i soppor och såser.
16. Frys in avokado och använd i smoothies och guacamole.
17. Frys in vinslattar i iskuber och ha till matlagning.
18. Använd överbliven grönsaksjuice som degvätska till morgonbrödet.
19. Ägg kan hålla flera månader efter utgångsdatum. Testa om ägget är färskt genom att lägga det i ett glas med vatten. Flyter det är det för gammalt.
20. Har du olika typer av kött, korv och biffar kvar i kylen kan du steka dem med kokt potatis till en pyttipanna.
21. Testa om bikarbonat eller bakpulver är gammalt genom att blanda lite med vinäger. Bubblar det så är den schysst…
22. Mjöl är en färskråvara som kan frysas.
23. Gör fried rice av gammalt kokt ris.
24. Överbliven tacosås och tortillabröd blir en schysst pizza dagen efter.
25. Häng överblivna tortillabröd på gallret i ugnen och rosta på svag värme så får du hårda tacoskal som håller till kommande fredagar. Eller rosta med olja i ugnen till chips.

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken