Allt du behöver i julstöket

Julens godaste mat och bak hittar du här. Vi har samlat massor av recept och produkter så att du kan planera och förbereda dig i köket för all härlig matlagning.
 

Jansson med jordärtskocka

2 stora gula lökar
600 g potatis av mjölig sort
500 g jordärtskockor
1 burk ansjovisfiléer
3 dl vispgrädde
2 msk ströbröd
Smör
Ugn 200°
1 Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i smör utan att den tar färg.

2 Skala potatis och jordärtskockor och strimla tunt. Tänk på att jordärtskockorna har något längre tillagningstid, så skär dem lite tunnare än potatisen.

3 Varva potatis, jordärtskockor, lök och ansjovis i en ugnsfast form.

4 Droppa över lite ansjovisspad och häll på grädden. Strö över ströbröd och klicka på 2 msk smör. Grädda mitt i ugnen cirka 50 minuter.
 

Hemgjord sill gör succé

8 urvattnade sillfiléer
1 dl ättiksprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 rödlökar i skivor
1 morot i skivor
15 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 rödlök i ringar
Krossade kryddpepparkorn
portioner
1 Koka upp ingredienserna till ättikslagen.
 
2 Låt den kallna.
 
3 Lägg de väl avrunna sillfiléerna i lagen.
 
4 Låt stå i kyl minst ett dygn.
 
5 Servera sillen skuren i bitar i lag färgad med rödbetsspad. 
 
6 Garnera med rödlök i ringar och ett par krossade kryddpepparkorn.
 

Julens godaste karameller

Olja till formen
60 g smör
125 g rörsocker
1,5 dl vispgrädde
½ dl salt lakritssirap
½ tsk flingsalt
20 karameller
1 Lägg bakplåtspapper i en form 10x15 cm och pensla det med olja.

2 Koka upp smör, socker, grädde och lakritssirap i en kastrull. Koka på medelvärme under omröring tills temperaturen är 122-124°C. Använd en sockertermometer.

3 Häll karamellmassan i formen. Låt det svalna lite och sedan stå i kyl ett par timmar.

4 Vänd upp karamellen på skärbräda och skär i bitar 2x2 cm. Strö på flingsalt och servera. Förvara sedan i kyl.