Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

 

 

Lär dig laga asiatiskt

Häng med på en spännande matresa genom Asien. Vi tipsar om allt från spännande Pho bo till varma
smakupplevelser på Balis kaffeplantager och kryddig indisk mat. Vi har även samlat recept så att du fånga
en del av Asien alla smaker hemma i ditt egna kök. Häng med!

 

 

 INSPIRATION FRÅN ASIEN

 

 

Picklade och krispiga råvaror

Tsukemono, uttalas Skey-moh-moh, är japanska och betyder inlagda saker. Efter allt vad sushi, sashimi och yakitori innebär är det dags att lägga ett nytt ord på minnet! Det är en häftig trend av picklade och fermenterade grönsaker som verkligen ger karaktär åt det spännande, japanska köket.

Tsukemono bygger på urgamla japanska konserveringstekniker som ger livsmedel god smak och arom, en spännande textur och längre hållbarhet samtidigt som näringsvärdet och nyttighetspotentialen höjs. Tsukemono omfattar nästan alla slags grönsaker och frukt, tång, fisk, skaldjur och till och med ätbara blommor. Det säga att din finns omkring 4 000 olika slags tsukemono i Japan att prova. Jämför det med ostnationen Frankrike som ”bara” erbjuder 400 slags ostar. Spännande va?

 

 

 

Lär dig laga Pho bo

Vietnamesiska Pho bo är nudlar och biff i en nyttig och smakrik buljong. Det ska servas i djupa skålar med nudlar i botten och toppat av lövtunna skivor av fin biff eller skivor av kyckling. Att äta Pho är lika mycket en ritual som en smakupplevelse. Först blandar du runt toppingen, sen fyller du den djupa skeden med nudlar, kött, garnering och buljong. Det blir en explosion av smaker från färska grönsaker, en buljong som kokat till perfektion och en lövtunn bit biff.

 

Pho bo
En vietnamesisk soppa som finns i oändligt många varianter. Här är ett bra grundrecept, prova gärna att blanda i det du tror passar!

1 kg köttben
1 kg revben från nöt
1 kg oxsvans
800 g oxbringa
2 gula lökar
150 g ingefära
10 stjärnanis
4-5 kanelstränger
5 kardemummakapslar
5 vitlöksklyftor
1 ½ tsk korianderfrön
2 msk rörsocker
800 g lövbiff

Servera med
Salladslök, tunt skivad silverlök, koriander, böngroddar, thaibasilika, lime- eller citronklyftor, skivad chili, risnudlar, hoisin och chilisås.

 

 

Gör så här:
1. Spola köttben, revben, oxsvans och bringa i kallt vatten och lägg dem sedan i en stor gryta med kokande vatten. Koka upp och häll av och spola allt i kallt vatten igen.
 
2. Hetta upp en grillpanna och stek lök och ingefära tills de fått färg, 5–7 minuter.
 
3. Torrosta kryddorna i 5 minuter. Lägg dem i en bit väv och knyt ihop.
 
4. Koka upp 7 1/2 l vatten och lägg i ben och bringa, lök och ingefära och kryddamed socker och 2 tsk salt. Koka upp och koka på medelvärme, skumma väl. Ta upp bringan efter 1 timme och låt den kallna. Koka i 2 1/2–3 timmar. Tillsättkryddorna och låt allt stå och dra i 1 timme.
 
5. Ta upp kött och ben ur grytan och låtkallna. Kyl buljongen i vattenbad. Skärbringan i tunna skivor. Gröp ur märgen ur benen och skär köttet från oxsvansen i mindre bitar.
 
6. Sila buljongen och koka upp 6 liter, frys in resten, med ingefäran och kryddpåsen. Tillsätt fisksås och sjud tills det är dags att servera.
 
7. Strimla lövbiffen och strimla det gröna på salladslöken och skär det vita i tunna strimlor.
 
8. Lägg upp böngroddar, örter, lime, citron och skivad chili på ett fat. Fördela nudlarna i skålarna. Toppa med biff, salladslök, silverlök och koriander. Häll på kokande buljong och rör om. Servera med resten av köttet och fatet med groddar, salladslök, lime, citron och chili och såserna.
 
 

 

 

 

 

 

Kaffe och te från Bali

Om du är i Bali och vill uppleva varma smaksensationer är det små, men tyvärr turistiska, kaffeplantager du ska besöka för att provsmaka balinesiskt kaffe och te. Vi kan tipsa om citrongräste, starkt rött ingefärste, balinesiskt kaffe och ett mer sött kokoskaffe. Detta är verkligen smaker som du troligtvis aldrig stött på någon annanstans i världen!

Ett annat häftigt te är balinesiskt mangostante som är sött precis som jordgubbste. Tepulvret är gjort av mangostanfrukten som är ungefär lika stor som en klementin. Skalet är brunlila och fruktköttet vitt. Balineserna själva tror att mangostan förebygger såväl åldrande, depression och olika typer av utslag. En superfrukt helt enkelt!

 

 

TESTA NÅGOT NYTT

 

 

Indisk morotssoppa
 

2 msk kokosolja
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
4 stjälkar stjälkselleri
1 äpple
2 tsk gurkmeja
15 g färsk ingefära
2 tsk malen spiskummin
1 tsk stark curry
1 msk garam masala
4 kardemummakapslar
1 bit kanel
4 torkade limeblad
400 g krossade tomater
Ca 10 dl buljong av tärning
100 g röda linser
1 dl kokosmjölk
Limesaft
Salt
 
Gör så här:

1. Skala och hacka löken. Skala och riv vitlöken. Skär stjälksellerin i små tärningar. Skala och tärna äpplet.

2. Hetta upp kokosoljan i en gryta. Fräs lök, vitlök, selleri och äpple i oljan. Tillsätt gurkmeja, riven ingefära, spiskummin, curry och garam masala. Rör om och tillsätt kardemumma, kanel, limeblad, krossade tomater och buljong. Låt soppan koka på medelvärme i 1 timme.

3. Tillsätt linser och kokosmjölk och låt soppan koka i 45 minuter till. Smaka av med limesaft och salt. Ta upp kardemumma, kanel och limeblad innan servering. Garnera med koriander.

  

 

 

Thairullar med chili

1 lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
1/4 spetskål
1 msk rapsolja
1 msk grön currypasta
200 g köttfärs, kalv-och fläskfärs
125 g skalade räkor
2 msk riven ingefära
1 msk sweet chilisås
Saft av 1 lime
Salt, peppar
12 st vårrulledeg
Rapsolja till stekning

  

Gör så här:
1. Skala och hacka löken. Pressa vitlöken. Skala och riv morötterna grovt. Ta bort de yttersta bladen på spetskålen och stocken och strimla den fint.

2. Hetta upp oljan i en wok. Tillsätt currypasta och stek lök och vitlök ett par minuter. Tillsätt köttfärs, räkor och ingefära. Hacka eventuellt räkorna innan. Tillsätt grönsakerna.

3. Stek tills fyllningen är klar och fått fin färg. Rör i chilisås och limesaft och smaka av med salt och peppar.

4. Fyll en vårrulle i taget. Lägg ett degark på en skärbräda med en hörna mot dig. Lägg 3 msk fyllning mitt på och rulla samman, rulla spetsen som ligger mot dig över fyllningen. Vik in ändarna mot mitten och rulla sen samman som en rullad. Pensla spetsen med olja innan den rullas in. Gör likadant med resten av rullarna.

5. Häll oljan i en hög stekpanna tills det är 2 1/2 cm olja i den. Stek rullarna några i taget på hög värme tills de är spröda och fått fin färg. Servera med limeklyftor och chilisås.

 

 

 

Misolax i ugn

600 g laxfilé, skinnfri
1 dl vit misopasta
4 tsk japansk soja
2 tsk flytande honung
1 msk finriven färsk ingefära
Stekt pak choy
4 pak choy
Olja till stekning
Chiliflakes
Salt
Limesyrade groddar
2 dl alfalfagroddar
Färskpressad juice från 1 lime
Salt

 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150°.

2. Blanda misopasta, soja, honung och ingefära till en lös smet. Kladda in hela laxbiten och lägg den i en ugnsfast form. Stek laxen i ugnen tills innertemperaturen är 40°, då har proteinet just stannat och fisken ser halvrå ut men upplevs som mycket saftig. Eller stek laxen till 50° eller mer, om du föredrar ett mer traditionellt tillagat laxkött.

3. Ta ut ur ugnen och låt vila fram till serveringen.

4. Hetta upp en stekpanna med lite olja och stek pak choyen hastigt så att den får färg och är tillagad på ytan men fortfarande spänstig inuti. Krydda med chiliflakes och salt. Lägg över den med laxen i serveringsformen.

5. Blanda groddarna med limejuicen och salta lätt (gör detta strax före servering). Servera groddarna till laxen och pak choyen.

 

 

 

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken