Häng med på en spännande matresa genom Asien. Vi tipsar om allt från spännande Pho bo till varma
smakupplevelser på Balis kaffeplantager och kryddig indisk mat. Vi har även samlat recept så att du fånga
en del av Asien alla smaker hemma i ditt egna kök. Häng med!
Tsukemono, uttalas Skey-moh-moh, är japanska och betyder inlagda saker. Efter allt vad sushi, sashimi och yakitori innebär är det dags att lägga ett nytt ord på minnet! Det är en häftig trend av picklade och fermenterade grönsaker som verkligen ger karaktär åt det spännande, japanska köket.
Tsukemono bygger på urgamla japanska konserveringstekniker som ger livsmedel god smak och arom, en spännande textur och längre hållbarhet samtidigt som näringsvärdet och nyttighetspotentialen höjs. Tsukemono omfattar nästan alla slags grönsaker och frukt, tång, fisk, skaldjur och till och med ätbara blommor. Det säga att din finns omkring 4 000 olika slags tsukemono i Japan att prova. Jämför det med ostnationen Frankrike som ”bara” erbjuder 400 slags ostar. Spännande va?
Vietnamesiska Pho bo är nudlar och biff i en nyttig och smakrik buljong. Det ska servas i djupa skålar med nudlar i botten och toppat av lövtunna skivor av fin biff eller skivor av kyckling. Att äta Pho är lika mycket en ritual som en smakupplevelse. Först blandar du runt toppingen, sen fyller du den djupa skeden med nudlar, kött, garnering och buljong. Det blir en explosion av smaker från färska grönsaker, en buljong som kokat till perfektion och en lövtunn bit biff.
Pho bo
En vietnamesisk soppa som finns i oändligt många varianter. Här är ett bra grundrecept, prova gärna att blanda i det du tror passar!
1 kg köttben
1 kg revben från nöt
1 kg oxsvans
800 g oxbringa
2 gula lökar
150 g ingefära
10 stjärnanis
4-5 kanelstränger
5 kardemummakapslar
5 vitlöksklyftor
1 ½ tsk korianderfrön
2 msk rörsocker
800 g lövbiff
Servera med
Salladslök, tunt skivad silverlök, koriander, böngroddar, thaibasilika, lime- eller citronklyftor, skivad chili, risnudlar, hoisin och chilisås.
Om du är i Bali och vill uppleva varma smaksensationer är det små, men tyvärr turistiska, kaffeplantager du ska besöka för att provsmaka balinesiskt kaffe och te. Vi kan tipsa om citrongräste, starkt rött ingefärste, balinesiskt kaffe och ett mer sött kokoskaffe. Detta är verkligen smaker som du troligtvis aldrig stött på någon annanstans i världen!
Ett annat häftigt te är balinesiskt mangostante som är sött precis som jordgubbste. Tepulvret är gjort av mangostanfrukten som är ungefär lika stor som en klementin. Skalet är brunlila och fruktköttet vitt. Balineserna själva tror att mangostan förebygger såväl åldrande, depression och olika typer av utslag. En superfrukt helt enkelt!
1. Skala och hacka löken. Skala och riv vitlöken. Skär stjälksellerin i små tärningar. Skala och tärna äpplet.
2. Hetta upp kokosoljan i en gryta. Fräs lök, vitlök, selleri och äpple i oljan. Tillsätt gurkmeja, riven ingefära, spiskummin, curry och garam masala. Rör om och tillsätt kardemumma, kanel, limeblad, krossade tomater och buljong. Låt soppan koka på medelvärme i 1 timme.
3. Tillsätt linser och kokosmjölk och låt soppan koka i 45 minuter till. Smaka av med limesaft och salt. Ta upp kardemumma, kanel och limeblad innan servering. Garnera med koriander.
Thairullar med chili
1 lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
1/4 spetskål
1 msk rapsolja
1 msk grön currypasta
200 g köttfärs, kalv-och fläskfärs
125 g skalade räkor
2 msk riven ingefära
1 msk sweet chilisås
Saft av 1 lime
Salt, peppar
12 st vårrulledeg
Rapsolja till stekning
Misolax i ugn
600 g laxfilé, skinnfri
1 dl vit misopasta
4 tsk japansk soja
2 tsk flytande honung
1 msk finriven färsk ingefära
Stekt pak choy
4 pak choy
Olja till stekning
Chiliflakes
Salt
Limesyrade groddar
2 dl alfalfagroddar
Färskpressad juice från 1 lime
Salt