Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Njut av nybakta baguetter, coq au vin, bouef bourguignon eller moules marinières tillsammans med ett
glas gott vin. Det franska köket står för den genuina matkulturen med ett gott hantverk och fina råvaror.

FRANSKA RECEPT

Fransk fisksoppa

En fransk soppa att laga när man har gott om tid.

Du behöver:

4 portioner

  • 1 kg tinade räkor med skal
  • 2 msk olivolja
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1 gul lök
  • 2 tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • Ett par timjankvistar
  • 1 msk tomatpuré
  • 7 dl vatten

SOPPA

  • 2 1/2–3 dl fiskfond av vatten och koncentrerad fiskfond
  • 2 1/2 dl grädde
  • Salt, peppar
  • De skalade räkorna
  • 600 g torskfilé i bitar
  • 125–150 g lax i bitar
  • Kokta musslor, ca 500 g
  • Krasse

Servera med fullkornsbaguette

Gör så här:

  1. Skala räkorna och spara dem i kylen. Fräs räkskalen i olja i en gryta. Tillsätt hackad stjälkselleri, hackad lök, tärnade tomater, hackad vitlök, timjan och tomatpuré. Fräs i 8–10 minuter under omrörning.
  2. Tillsätt vatten och låt soppan småkoka under lock i 20 minuter. Sila bort skal och grönsaker och koka upp buljongen med grädde. Smaka av med salt och peppar.
  3. Lägg i fiskbitarna och koka dem på svag värme tills de är klara. Lägg räkorna i soppan och häll upp den i en stor skål. Lägg i musslorna och strö över krasse och servera med ljummen baguette.

Moules marinières

Du behöver:

4 portioner

  • 1 nät färska blåmusslor, ca 1 kg
  • 2 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1/2 fänkål
  • 1 morot
  • 2 msk olivolja till stekning
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Kontrollera att musslorna är levande, skalen ska vara hela och stängda. Knacka lätt på musslor med öppet skal – om de sluter sig är musslorna bra. Släng musslor som inte stänger sig eller som har trasigt skal.
  2. Skrubba skalen noga för att få bort eventuellt grus och tångrester. Skär eller dra med en vass kniv bort den lilla grustofs som kan sitta på skalen.
  3. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Skär fänkålen och moroten i fina strimlor.
  4. Häll oljan i en stor, hög kastrull och värm den. Lägg i lök, vitlök, fänkål och morot och fräs dem i oljan tills de mjuknat men inte fått färg.
  5. Häll ner musslorna i kastrullen, höj värmen och låt dem »svettas« på hög värme i 2 minuter. Häll sedan i vatten och grädde och lägg på locket. Koka i cirka 5 minuter, skaka kastrullen några gånger under tiden.
  6. Häll upp musslorna i en stor skål och strö färsk persilja över. Släng musslor som inte har öppnat sig.

Baguetter

Du behöver:

2 baguetter

  • 25 gram jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 2 msk olivolja
  • 13 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.
  2. Rör ut jästen i vattnet.
  3. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet.
  4. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
  5. Jäs under duk cirka 1 timme.
  6. Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte.
  7. Dela den i 4 delar. Forma till baguetter och lägg dem på plåtar med bakpapper.
  8. Pudra över lite mjöl.
  9. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
  10. Sätt ugnen på 275 grader.
  11. Skåra bröden på snedden med en vass kniv. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
  12. Låt svalna på galler utan duk.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken