När det gäller grekisk mat handlar allt om färska smaker och gemenskap - den är som skapt för att avnjutas i sällskap.
Tzatziki, moussaka, grekisk sallad - lägg till ett lätt kylt vin så har du allt du behöver för en härlig sommarfest.
Saftiga grillspett med lammytterfilé. Citronsaften gör köttet ännu mörare, och tillsammans med
pitabröd, hummus, sallat och fetaost är det som att vara på en strandrestaurang i Grekland.
4 portioner
Enklare än så här kan middagen knappast bli! Blanda ihop alla goda ingredienser och underbara smaker, servera sedan direkt ur pannan.
4 portioner
SÅS
Det kan nästan inte bli mer grekiskt än så här! Klassisk moussaka med aubergine är ett måste på en grekisk afton.
6 portioner
BECHAMELSÅS
Ugn 180°
Melitzanosalata är en kall aubergineröra, god att doppa brödet i medan du smuttar på det lokala vita vinet och laddar inför huvudrätten. Auberginen sotas över öppen eld och kokas mjuk späckad med hela vitlöksklyftor. Innehållet gröps ur, mixas och blandas därefter med pressad citron och majonnäs eller yoghurt.
Tillagat på rätt sätt, som hos den gamla farbrorn i skjulet på Nissyros, slår denna allt som serveras på finkrogarna.
En kall och mild kaviarröra gjord på torkad rom från karp eller torsk som blandas med potatis eller brödsmulor, olivolja och pressad citron. Äts som förrätt med några bitar segt och bubbligt grekiskt bröd – och ger behövlig sälta efter en dag i solen.
Imam bayildi (den avsvimmade imamen på turkiska) serveras också i Turkiet, och var rätten egentligen hör hemma är en infekterad fråga. Hur som helst är det en underbar vegetarisk varmrätt med aubergine som fått koka länge med den klassiska medelhavskombinationen tomater, vitlök, persilja, citron och olivolja.
I många gathörn i Grekland finns gyros-kiosker där en sorts kebab på fläskkött karvas av från ett roterande köttstycke och läggs i ett stekt pitabröd tillsammans med ett par friterade potatisbitar, tomat, rödlök och tsatsiki. Kostar sällan mer än ett par euro. Den perfekta snabbmaten.
Den här köttgrytan var min mammas och pappas grekiska favoriträtt, och jag håller med. Grytbitar av nöt får koka i många timmar med lök, vitlök, tomater, lagerblad, kanelstång, nejlika och syltlök. Köttet brukar vara så mört att det smälter i munnen. Serveras ofta med rostad potatis. Beroendeframkallande.
Inte sådana där industrifabricerade ringar, utan hela små minibläckfiskar med armar, sugkoppar, kropp och allt. Äts friterade med pressad citron. Ser kanske lite läskiga ut, men testa! Spänstigt, salt och knaprigt. Mums!
En pastagratäng med långa makaroner, köttfärs och bechamelsås, oftast kryddad med kanel och ibland också nejlika. Mild och okomplicerad. Mina barns och säkert många andra unga Greklandsresenärers favorit.
Citron- och olivoljemarinerad ugnsgrillad – eller träkolsgrillad – hel kyckling är ett säkert kort på den grekiska tavernan. På taverna Platanos i Plaka i Aten och strandkrogen på Mikri Viglia-stranden på Naxos uppnår rätten himmelska dimensioner. Serveras med ugnsbakad potatis, som också den gärna får vara indränkt med pressad citron.
Min grekiska favoritdessert. Inget krångel, bara råvaror. Det är kombinationen av dem som ger smak- och textursensationen. Krämig, gräddig grekisk yoghurt, rikligt med valnötter och generösa serpentiner gyllenbrun grekisk flytande honung.