Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Norra Kroatiens matkultur är något influerad av Italien med mycket pasta, men i de centrala delarna av landet
är inflytandet från centraleuropa större med mer kött, korvar och paprika. Längst kusten frossar man i fisk och
skaldjur. Tänd grillen och testa på någonting nytt!

KROATISKA RECEPT

Grillade cevapcici

Du behöver:

  • 300 gram nötfärs
  • 200 gram lammfärs
  • 2 msk ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk bikarbonat (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)

Servera med 

  • 1 strimlad gul lök
  • 4 pitabröd eller plattbröd
  • 200 gram vitost som kajamak, travnicki i saltlag eller fetaost
  • 8 cocktailtomater, delade
  • 10 cm tärnad gurka
  • 20 gram babyspenat eller grönsallad
  • 1 dl matyoghurt
  • 1 dl ajvar
  • 1 röd paprika att grilla i bitar

Gör så här:

  1. Blanda nöt- och lammfärs med ägg, mjölk, ströbröd, salt, peppar, bikarbonat och pressad vitlök i en bunke.
  2. Stek gärna ett smakprov med en liten bit av färsen i lite olja eller smör i en stekpanna. Smaka med salt och peppar.
  3. Dela färsen i fyra delar.
  4. Tryck fast och forma färsen runt fyra platta grillspett. Eller dela i åtta delar och använd åtta spett om du inte ha stora platta spett.
  5. Hit kan du förbereda och rulla in i bakplåtspapper samt förvara i kylen.
  6. Grilla spetten runt om i ca 15-20 minuter tills de har fin färg och är genomstekta. De kan också grillas i ugnen på 225 grader runt om i ca 20 minuter. Lägg dem då på ett grillgaller och lägg en ugnsplåt under med folie eller bakplåtspapper som fett kan droppa ner på.
  7. Servera med valfria tillbehör.

Grillade pilgrimsmusslor

Du behöver:

  • 10 pilgrimsmusslor med skal
  • 1½ dl vitt vin
  • 1½ dl smält smör
  • ½ dl olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • 1 finhackad vitlök
  • 1 näve riven parmesanost
  • Persilja

Gör så här:

  1. Själva musselköttet är inlindat i en slemmig hinna. Detta tar man loss och slänger. Kvar ska finnas själva pilgrimsmusslan med sin romsäck.
  2. Rengör musselskalen.
  3. Förbered marinaden: smör, salt, peppar, vitt vin och olivolja.
  4. Först grillas själva musslan på grillen, sedan lägger man köttet i sina snäckor och fördelar marinaden över dem. När marinaden börjar koka och vinets syra kokat bort tar man snabbt bort snäckorna från grillen. De får inte koka för länge för då blir köttet som gummi. Nu duttar man på lite vitlök och strör på nyriven parmesanost och persilja.

Servera på stort fat tillsammans med bröd som man kan doppa i marinaden. 

Burek – Filopaj med fetaost

Du behöver:

6 portioner

  • 1 pkt färdig filodeg ca 500g
  • 4 st ägg
  • 500 g Keso helst ekologisk
  • 300 g fetaost, inte lightvarianten
  • 1 dl mjölk eller mineralvatten
  • smält smör, att pensla med eller neutral matolja, typ solrosolja.

Gör så här:

  1. Öppna filodegspaketet och bädda långpannan med 2-3 lager smör- eller oljepenslade filoark.
  2. Vispa ihop fyllningen: ägg, keso och fetaost med lite mjölk eller mineralvatten. (Om man vill kan man blanda i ett par matskedar upptinad hackad spenat. Då får man filopaj med fetaost och spenat!)
  3. Bred ut fyllningen över de första filodegsarken i långpannan, smörpensla och bre på mer fyllning. Fortsätt så tills allt är slut. Det översta lagret ska vara ett par smörpenslade filoark.
  4. Grädda i ugnen i 180 grader ca 30 min.
  5. Servera som varmrätt med en god sallad eller som mellanmål: kall filopaj med ett glas yoghurt.

Tips på dessertfyllning: Rivna syrliga äpplen med kanel och socker efter smak. Körsbärskompott på syrliga sockrade moreller och hackad valnöt. Experimentera med egna fyllningar!

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken