Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Den turkiska maten är varierad och nyttig med fina råvaror! Börek, falafel, kebab, kofta och baklava är
några av läckerheterna som finns att hitta på gatorna i Turkiet. Dessutom är te-traditionen viktig här!

TURKISKA RECEPT

Falafel med tabbouleh och tahinisås

Du behöver:

4 portioner

FALAFEL

  • 250 g torkade kikärter
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl hackad bladpersilja
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 färsk grön chili
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 5 dl frityrolja, t ex rapsolja

TABBOULEH

  • 1 dl fint bulgurvete
  • 4 stora tomater
  • 4 salladslökar
  • 3 dl hackad färsk bladpersilja
  • 3 dl hackad färsk mynta
  • 2 krm malen kanel
  • 2 krm malen kryddpeppar
  • 1/2 tsk nymald svartpeppar
  • Saften från 2 citroner
  • 4–5 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 dl granatäppelkärnor

TAHINISÅS

  • 1 dl tahini
  • 1 1/2 dl vatten
  • Saften från 1 citron
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Blötlägg kikärterna i rikligt med vatten över natten.
  2. Låt kikärterna rinna av men spara någon deciliter av blötläggningsvattnet.
  3. Skala och hacka lök och vitlök grovt. Mixa de avrunna kikärterna tillsammans med lök, vitlök, persilja, spiskummin, chili, bikarbonat, bakpulver och salt till en slät, fuktig smet som går att forma till bollar. Om smeten är för torr, tillsätt lite av det sparade blötläggningsvattnet och mixa alltihop igen.
  4. Blötlägg bulgurvetet i kallt vatten i cirka 5 minuter.
  5. Mixa under tiden tahini, vatten och citronsaft till en ljus dressing. Smaksätt med salt.
  6. Tärna tomaterna till tabboulehn fint. Skär salladslökarna i strimlor. Skölj bulguren under rinnande vatten och låt den sedan rinna av ordentligt. Lägg den i en stor skål. Tillsätt tomater, salladslök, persilja, mynta, kanel, kryddpeppar, svartpeppar, citronsaft, olja och salt. Blanda om försiktigt. Vänd ner granatäppelkärnorna strax före servering och smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
  7. Hetta upp frityroljan till 180˚ i en kastrull.
  8. Forma bollar av smeten (jag brukar använda två matskedar och ge falafeln formen av en amerikansk fotboll) och fritera några i taget i 3–4 minuter tills de är genomstekta. Låt rinna av på hushållspapper lite snabbt.
  9. Servera falafeln genast med tabbouleh och tahinisås.

Kofta – kryddiga lammfärsspett

De här grillspetten är populära i stora delar av Mellanöstern och Asien samt i Grekland och Turkiet. De kan kryddas på olika sätt och göras på alla slags kött.

 

Du behöver:

4 portioner

  • 400 g lammfärs
  • 1 msk spiskummin
  • 2 tsk mald koriander
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt och peppar
  • 8–10 träspett

TILLBEHÖR

  • Pitabröd
  • Lime
  • Oliver
  • Färsk oregano och mynta
  • Sallat
  • Fetaost
  • Grekisk yoghurt
  • Hummus

Gör så här:

  1. Blötlägg träspetten i kallt vatten ca 10 minuter så de inte fattar eld under grillningen.
  2. Lägg lammfärsen i en bunke och tillsätt kryddorna.
  3. Finhacka lök och vitlök och knåda in det i köttet. Tillsätt salt och peppar och bearbeta köttfärsen så den blir seg och hållbar.
  4. Forma avlånga färsrullar runt träspetten och grilla eller stek dem på hög värme ca 3–5 minuter. Vänd spetten under tiden så de blir jämnt stekta. Servera med pitabröd.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken