Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Tiden som ligger framför oss brukar innebära festliga tillfällen att ses, och midsommar är ett av dem!
Fyll faten med läcker sommarmat, häng på uteplatsen och njut av svalkande dryck med nära och kära.

DUKNINGSTIPS

 
Duka med tygservetter istället för pappersservetter, gärna i ett lite rustikare tyg som t.ex. linne.

 
I den här dukningen används olika serier från Rörstrand, ett enkelt sätt att både skapa lite liv och harmoni i dukningen.

 
Dekorera med yviga björkkvistar för att få in sommaren och matcha ljusen med dukningen!

MENYFÖRSLAG

Menyförslag för en enklare midsommarlunch

  • Lyxigt sillfat, med dillpicklad gurka, ägg och rädisor
  • Tunnbrödssnittar med lax och pepparrot
  • Knäckebröd med spritsat smör
  • Rostad färskpotatis med dill
  • Olika sorters sill så som senapssill, löksill och skärgårdssill
  • Till efterrätt: En klassisk jordgubbstårta och kaffe

Piffa med ätbara blommor

Blommor är inte bara till för buketter och midsommarkransar, de kan också ätas! Så piffa upp maten med ätbara blommor så som:

  • Äppelblomma
  • Begonia
  • Bellis
  • Krasse
  • Lavendel
  • Lejongap
  • Penséer
  • Ringblomma
  • Salvia
  • Ros

INRED PÅ UTEPLATSEN

Med en SPIN hängande ljuslykta från Höfats är det enkelt att skapa en gemytlig lägereldskänsla. Lyktan
har en smart design med ett luftflöde som skapar en vackert dansande flamma. Den ger dessutom ifrån sig
en härlig värme, och är säker att placera varhelst du önskar – inomhus, på balkongen, på terrassen eller i
trädgården. Perfekt att hänga i taket för att göra långa kvällar ännu längre och mysigare.

RECEPT

Två smarriga sillrecept

Här bjuder vi på sommarens absolut godaste sillrecept. Perfekta att ha med på midsommarbordet!

8 bufféportioner per sort

Prästostsill med löjrom

  • 2 förpackningar 5-minuterssill à 450 g

Sås

  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 1 1/2 dl finriven lagrad prästost
  • 1 dl hackad gräslök
  • 1 msk dijonsenap
  • 1/2 krm cayennepeppar
  • 50 g löjrom
  • Salt
  1. Blanda ingredienserna till såsen och smaka av med salt.
  2. Låt sillen rinna av och skär hela filéer i bitar.
  3. Vänd ner sillen i såsen. Låt smakerna mogna minst några timmar i kylen före servering.

Ginspetsad havtornssill

  • 2 förpackningar inläggningssill à 420 g
  • 1 rödlök
  • 10 cm purjolök
  • 2 dl små blomkålsbuketter
  • 1 dl fryst havtorn

Ättikslag

  • 1 dl ättiksprit, 12%
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 10 krossade enbär
  • 3 msk gin
  1. Koka upp alla ingredienser utom gin till lagen. Ta från värmen, tillsätt gin och låt kallna.
  2. Skölj sillfiléerna i kallt vatten och låt rinna av. Skär dem i bitar.
  3. Skiva rödlöken och purjolöken tunt.
  4. Varva sill, lök, blomkål och havtorn i en väl rengjord burk. Häll över den kalla lagen. Låt sillen stå i kylen minst ett dygn innan servering.

Midsommarpizza med blomkålsbotten och gubbröra

Du behöver:

6 förrättsportioner

Pizzadeg

  • 1 st blomkål
  • 1 dl västerbottensost
  • 1 st ägg
  • 1 dl mandelmjöl
  • Salt och peppar

Gubbröra

  • 400g matjessill
  • 6st ägg, hårdkokta och kalla
  • 1st stor rödlök
  • 30g Gräslök
  • 150g majonnäs
  • 100g crème fraiche
  • Salt och peppar

Topping

  • Hyvlad rädisa
  • Svartpeppar
  • Smörgåskrasse
  • Styvmorsvioler
  • Crème fraiche
  • Svartpeppar

Gör så här:

Pizzadeg

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka ner blomkålen i bitar och riv sedan på största storleken. Mikra blomkålen i 5 minuter.
  3. Skär ner Västerbottensost och riv på nästfinaste storleken.
  4. Blanda blomkålsrivet med ägg, sedan mandelmjöl och sist osten.
  5. Smaka upp med salt och peppar.
  6. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och ta bort det översta.
  7. Grädda i mitten på ugnen tills det precis börjar få färg, cirka 15 minuter.

Gubbröra

  1. Hacka sill, ägg, lök och gräslök fint.
  2. Vänd i majonnäs och sist crème fraiche.
  3. Smaka upp med salt och peppar.
  4. Klicka ut över avsvalnad blomkålspizza.

Topping

  1. Hyvla rädisor på mandolinen (0,5 mm) och strö över gubbröran.
  2. Klicka ut små toppar av crème fraiche.
  3. Klipp smörgåskrassen och strö den och styvmorsvioler över hela pizzan.
  4. Peppra på och njut!

Fläderblomssaft

Cirka 3 liter

Du behöver:

  • Ca 40 fläderblomsklasar
  • 3 ekologiska citroner
  • 50 g citronsyra
  • 2 l vatten
  • 2 kg strösocker
  • 2 krm natriumbensoat

Gör så här:

  1. Skölj blomklasarna. Skaka av vattnet och lägg klasarna i en bunke.
  2. Tvätta citronerna. Dela dem på längden och skiva dem. Lägg citron och citronsyra i bunken.
  3. Koka vatten och socker tills sockret lösts upp. Häll det kokheta vattnet i bunken och rör om. Täck över och låt stå svalt, ca 5 dygn.
  4. Sila saften i en silställning. Tillsätt natriumbensoat, utrört i lite av saften.
  5. Häll upp saften ända upp till kanten i rena kalla flaskor. Sätt på korkar. Förvara saften i kylen.

Tips! Har du inte möjlighet att göra saften just när flädern blommar kan de nyplockade fläderblommorna frysas. Skölj och låt dem rinna av väl innan de förpackas. Använd dem otinade.

Kort om fläder 

Snart är det äntligen dags att gå ut och plocka fläderblommor. Det finns så mycket gott och spännande du kan använda fläder till, allt från att marinera polkabetor och kyckling, till att göra din egen saft. Men det gäller att passa på så fort flädern dyker upp, innan man vet ordet av har den blommat över.

Den äkta fläderblomman har platta blommor som är vita eller svagt gulaktiga och har ljusgula ståndarknappar. Blommorna växer i breda knippen vilket gör att du kan ställa kronan upp och ner. Bären är svarta och kvistens märg har en ljus färg. När du plockar så tänk på att ha markägarens tillstånd, plocka ej i parker och tänk på allemansrätten som säger att man inte får bryta kvistar och liknande. Fläderblommor kan du frysa som de är i fryspåsar (rensa och skölj innan) och sedan plocka fram och använda direkt från frysen.

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken