Nyårslöfte: Bli mer hälsosam

 
Vi har alla varit där någon gång, när det nya året kommer lovar man sig själv att bli mer hälsosam och sen glöms det ganska snabbt bort igen när vardagen kommer tillbaka. Men misströsta inte! Här har vi samlat massor av tips som gör det både enklare och roligare att bli mer hälsosam i vardagen. Vi är övertygade att med hjälp av rätt pordukter, lite inspiration som hjälp på traven så kommer det nya året bli riktigt hälsosamt.

Utvalda favoriter

Ät mer frukt & grönt

 Frukt och grova grönsaker innehåller många hälsofrämjande ämnen och om du äter tillräckligt mycket minskar risken för många olika sjukdomar drastiskt. Du bör äta 600 gram frukt och grönt om dagen eller cirka fem stycken. Frukt och grönt innehåller mycket nyttigheter - till exempel antioxidanter, fytokemikalier, kostfibrer och vitaminer.

Det behöver inte vara krångligt. Gör en sallad med rödkål till middagen, ät äpple till mellanmålet eller ha lite ruccola i din smoothie!

Borlottibönor

De gräddfärgade borlottibönorna med den vackra marmoreringen är milda och aromatiska med en krämig konsistens. Borlottibönor passar bra i grytor, soppor, gratänger och risotto. Det är också got att göra bönröra på dem. Lägg i blöt över natten och koka i cirka 40 minuter.

Cannellini

Medelstora vita bönor med nötaktig smak och mjuk krämig konsistens. De passar utmärkt i sallader, soppor och grytor. Bönorna behåller sin form vid kokning. Lägg i blöt över natten och koka i cirka 40 minuter.

Kikärtor

Kallas även för garbanzobönor och liknar gul ärta, men har en skrynklig yta. De är rika på proteiner, mineraler och kostfiber och har en nötliknande smak. De mosar sig inte vid kokning utan ska kokas väl. Kikärter använd i grytor, sallader, soppor , pastejer, hummus och i falafel. Lägg i blöt över natten och koka i 1 timme.

Linser

Tillhör familjen ärtväxter och odlar framför allt för sina linsformade fröer. Fröerna (linserna) finns som röda, gröna, gula och bruna. Linser passar i soppor, grytor, sallad, röror och i vegetariska biffar. Du behöver inte blötlägga linserna utan kan koka dem direkt i 35-45 minuter.

Kidneybönor

Kidneybönor är vackra och smakrika bönor som lämpar sig särskilt väl till kryddiga rätter. De är mycket vanliga i det maxikanska köket. Kidneybönor finns också som vita, svarta eller bruna. Goda även i grytor och sallader och dessutom härliga att marinera! Lägg i blöt över natten och koka i cirka 40-60 minuter.

Black eye-bönor

Black eye-bönor, black eyed peas, är en spelvara i sydstaterna i USA. De små krämvia bönorna med sit svara öga kallas även vignabönor och har en mild nötig smak och tunt skal. Lägg i blö över natten och koka i cirka 30-45 minuter.
 

Bananplättar

2 mogna bananer
4 ägg
250 g Keso
1,5 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
2 tsk bakpulver
2 krm salt
Kokosolja
500 g Kesella
2 st lime
3/4 dl lönnsirap
Kokoschips
6 BUFFÉPORTIONER
1 Mosa bananerna. Vispa ner äggen, ett i taget. Rör i Keso. Blanda de torra ingredienserna och blanda sedan i. Låt smeten svälla i 10 minuter.

2 Heta upp koksolja i en stekpanna. Stek till plättar, ungefär 1-2 minuter per sida.

3 Blanda Kesella, limeskal och lönnsirap.

4 Servera pannkakorna tillsammans med limekrämen, bär och kokoschips.