Nyårslöfte: Laga mer mat

 
Med ett nytt år kommer massor av ny energi och motivation. Det är också ett perfekt tillfälle att lova sig själv att man ska bli en ännu bättre hemmakock och hitta ännu mer glädje i köket. Kanske är det dags att grotta ner sig i trenden sous vide? Ta reda på vilka vinglas som passar till vilka druvor? Eller lära sig mer om knivar för att hitta en ny bästa kompis i köket. Här har vi samlat guider och experttips som hjälper dig reda ut massor av frågetecken inom några av kökets viktigaste frågor.

Utvalda favoriter

Slow Cooker

Att kombinera ett aktivt liv med en matlagning som är både hälsosam, god och gjord från grunden, är inte helt lätt alla gånger. Men Slow Cooker gör det möjligt! Kanske låter pulled pork eller chili bekant? Det är utmärkta recept att slänga ihop i en slow cooker. Men det finns så mycket mer att utforska, det är nästan bara fantasin som sätter gränser. Och bäst av allt? Att laga mycket mat samtidigt är ekonomiskt, en perfekt lösning för dig som vill göra veckans matlådor eller har en stor familj.

Pastamaskiner

Har man väl ätit färsk pasta är det svårt att gå tillbaka till den torkade. Med en pastamaskin fixar du biffen, eller rättare sagt spaghettin, på ett kick. Många tror att det är svårt och jobbigt att göra egen pasta men det är roligt, smidigt och blir jättegott att göra pasta hemma. Dessutom får man koll på vad pastan innehåller och vad man eventuellt ger till sina barn, vänner eller familj.

Sous Vide

För att laga sous vide behöver du en sous vide-kokare, en vakuumförpackare och en stor kastrull. Du behöver vakuumförpacka råvarorna för att skydda mot vattnet samtidigt som det hjälper till att behålla den naturliga smaken. Tillagningstiden blir lite längre än vid traditionell matlagning men resultatet är värt att vänta på. Råvaran bevarar både näringsämne och smak på ett helt annat sätt - kött och fisk blir mer mört och grönsaker får en perfekt spänst och behåller sin fina färg.

Bli en riktig köksninja

Dela upp varje steg av matlagningen och skriv ned stegen för att få en bra överblick. När du lägger lite extra tid på att preppa noggrant kommer du märka att du sparar tid för allt i köket flyter på bättre. Köksninjan bästa tips? Sluta fippla med mobilen så du inte tappar bort dig och slösar tid. Fokusera på maten så blir det både godare och roligare!
 

Fylld aubergine

2 msk honung
250 g keso
1 msk gräslök
1/2 dl balsamvinäger
1 dl basilika
2 stora auberginer
1 1/2 dl olivolja
4 vitlöksklyftor
1 stor gul lök,
400 g krossade tomater
1 dl couscous
4 PORTIONER
200°C UGN
1 Skär ett rutmönster i snittytan på varje auberginehalva med en vass kniv. Ringla över 1 dl olivolja och strö över finhackad vitlök. Krydda med salt och peppar och linda in varje halva i aluminiumfolie. Baka i ugn i 25 minuter tills de är mjuka.

2 Hetta upp 1/2 dl olja i en kastrull och fräs löken tills den är mjuk. Tillsätt krossade tomater och koka upp. Rör i couscous och honung och blanda om väl. Lägg på ett lock och ta kastrullen av värmen. Låt stå i 5 minuter och fluffa sedan upp couscousen med en gaffel.

3 Rör ihop keso och gräslök. Krydda med salt och peppar.

4 Använd en gaffel och gröp ur lite av inkråmet i auberginerna. Blanda det urgröpta med couscousen och rör i balsamvinäger och basilika. Smaka av med salt och peppar och fördela fyllningen i auberginerna. Toppa med keson och ringla över lite olivolja och toppa med basilika.