Nyårslöfte: Lära mig något nytt

 
Detta året är det dags att lära sig massa ny matlagningsteknik och avancera till en riktig köksninja. Här har vi samlat roliga produkter, lite guider, några tips och ett recept som sätter hemlagad mat på bordet på mindre än 20 minuter!

Utvalda favoriter

Lär dig mer om Sous Vide

 
Nu kan vi alla njuta av gourmetmat hemma. Laga mat som proffsen och imponera på vänner och familj med ett perfekt resultat - varje gång. Sous vide är franska för "under vakuum". Det är en matlagningsteknik där du tillagar maten vid en jämn temperatur under en längre tid. Vanligtvis förpackas maten i vakuum som du sedan placerar i ett vattenbad med en vatten cirkulator, sous vide, som håller en jämn temperatur under hela tillagningen. Länge var denna teknik endast för mästerkockar på fina restuaranger men idag finns det maskiner av hög kvalitet som inte gräver ett hål i plånboken.

Lär dig mer om knivar

 
Med en bra kniv går matlagningen som en dans. Du hackar, skalar och tärnar som ett proffs. Men hur väljer du rätt verktyg till rätt tillfälle? Vi guidar dig! Europeisk eller japansk. Keramik eller stål. Långt eller kort blad. Det finns verkligen en del att ta ställning till när man ska köpa kniv. Du kommer ganska långt med en riktigt bra kockkniv, men ska du ta dig an kökets alla utmaningar med finess är det dags att välja rätt kniv till rätt ändamål. Har du redan hittat dina favoritknivar så är det underhåll som står högt på listan och självklart hittar du knivslipstips lite längre ner på sidan.

Kockkniv

Den fungerar till det mesta - dela, hacka, skära. Bladet är cirka 20-25 cm långt, högre längre ner mot handtaget för att du ska slippa slå knogarna i skärbrädan när du hackar. Kan användas med fördel till både kött och grönsaker.

Skalkniv

Liten kniv med 8-12 cm långt blad, oftast i pilformat. Använd för att skala till exempel lök och frukt, men också bra till att öppna plasförpackningar eller peta bort "ögon" på potatisar med. Krokformade skalknivar fungerar extra bra till grönsaker med runda former.

Brödkniv

Har ett rejält långt, tandat blad för att ta sig igenom hårda brödytor utan att mosa brödet. Är också bra att ha när du ska dela till exempel ett stort vitkålshuvud på mitten och vill slippa göra massa omtag för att komma igenom.

Allkniv

En kniv med cirka 12 cm långt blad. Lätt att hantera när du hacka eller strimla grönsaker. Funkar också bra till putsning av köttbitar. Även här är bladet högre längst ner mot handtaget.

Slipa kniven vass

Risken att du slinter är alltid större om kniven är slö. Använd dig av en klassisk slipsten med två olika grovlekar för att enkelt arbeta upp eggen på din kniv. När du slipat din kniv vass är det enkelt att underhålla den med några drag i en våtslip eller på en skärpstav efter varje användning. Det kommer hålla kniven vass och säker länge framöver.

Lär dig mer om stekpannor

 
Med en bra kniv går matlagningen som en dans. Du hackar, skalar och tärnar som ett proffs. Men hur väljer du rätt verktyg till rätt tillfälle? Vi guidar dig! Europeisk eller japansk. Keramik eller stål. Långt eller kort blad. Det finns verkligen en del att ta ställning till när man ska köpa kniv. Du kommer ganska långt med en riktigt bra kockkniv, men ska du ta dig an kökets alla utmaningar med finess är det dags att välja rätt kniv till rätt ändamål. Har du redan hittat dina favoritknivar så är det underhåll som står högt på listan och självklart hittar du knivslipstips lite längre ner på sidan.

Belagda

Belagda pannor är enkla att hålla efter och rengöra och därför den perfekta allround-pannan. Du behöver inte heller oroa dig över att maten ska fastna och brännas vid. Allra bäst passa de till stekning av ingredienser som ska tillagas vid låg temperatur utan tillsatt fett.

Gjutjärn

Gjutjärnspannan blir bara bättre med tiden! En vän för livet som kommer att ge dig köksglädje många år framöver. Gjutjärn använder värmen optimalt och fördelar den jämnt och effektivt. Detta betyder att du får bästa möjliga resultat samtidigt som du faktiskt sparar energi.

Rostfria

I en rostfri stekpanna kan du använda alla typer av redskap. Med en lång livslängd och utmärkta stekegenskaper hittar man ofta rostfria stekpannor i restaurangkök. Rostfria pannor finns med olika mängd lager stål men generellt är värmespridningen bättre än flesta belagda pannor.

Lär dig mer om vinglas

 
Dricker du ur ett glas med mindre öppning koncentreras vinet på tungspetsen, där vi känner sötma. Har glaset däremot en bredare öppning blir de syrliga smakerna mer framträdande. Samma vin smakar alltså olika i olika glas. Det finns vinglas som anpassats för olika druvor och för att optimera upplevelsen av vinet. Att köpa glas för varje druva är möjligt men kan vara svårt. Börja med din favoritdruva och njut av skillnaden och bygg sedan på din samling för att kunna välja rätt glas till rätt druva hemma.