Pressa din egen superjuice

 
Fördelarna med att äta mer grönt och frukt är många. Din kropp kommer att må bättre, du kommer att få en piggare hy och du hjälper till att ta hand om vår planet. Allt detta genom att bara sätta färg på det du äter - kan det bli bättre?
 
Men vi vet att det kan vara svårt att komma igång ibland. Vart börjar man när det är så mycket som är nytt... Här har vi samlat produkter, fakta om superfoods, härligt recept på smoothie och inspiration!
 

Utvalda favoriter

Vad är superfoods?

Perfekt i juice & smoothie

Pressad och stressad? En smoothie eller juice med superfoods är ett perfekt sätt att starta dagen på. Smoothie och juice är populärare än någonsin tidigare och vi blir allt fler och fler som besöker juicebarer eller trendiga hak med smoothies på menyn. Skillnaden på en juice och smoothie är framförallt fibrerna. När du gör en smoothie mixar du frukt och grönsaker hela vilket gör att fibrerna bevaras. Du blir mättare och får i dig mer näring medan en juice varken innehåller skal eller fruktkött, men kan vara ett utmärkt och nyttigt sätt att släck törsten istället för läsk eller smaksatt vatten på flaska.

Vi tror att förändringen börjar i köket. Vill du äta mer superfoods? Bli nyttigare? Prova att detoxa eller hoppa på det senaste trenderna? Här hittar du svar på alla frågor!
 
 

Bär

I färgerna blått, rött och lila indikerar att de innehåller antioxidanter. Färgen kommer från antocyaniner (från flavonoid-familjen) och studier visar att ett högt intag av antocyaniner från bär har en positiv effekt på hjärtat och hälsan samt minskar risken för cancer.
 

Citrusfrukter

De är mest kända för sin C-vitaminhalt och en enda apelsin innehåller 1,5 gånger dagsbehovet. Eftersom C-vitamin är vattenlöslig kan de inte lagras i kroppen och vi måste därför få i oss dagsbehovet varje dag för att hålla oss friska. C-vitamin stärker hud och skelett och behövs för att hålla nervsystemet och immunförsvaret på topp.
 

Exotiska bär

Som goji- och acaibär må ha fantastiska antioxiderande egenskaper, men det finns massor av bär här hemma som är minst lika nyttiga. Avnjut dem färska eller frysta och välj sorter som finns där du bor. Gör bär till ett nyttigt inslag i din vardagsmat.
 

Tangeriner

Och apelsiner toppar listan över livsmedel som innehåller en karotenoid-antioxidant som kallas betakryptoxanthin. Det finns studier som visar på minskad risk för lung- och tjocktarmscancer, och forskare kopplar anticancereffekten till beta-kryptoxanthinets antioxiderande egenskap. Tangeriner innehåller även höga halter vitamin A.
 

Grapefrukt

Den blonda grapefrukten är rik på den flavonoida antioxidanten naringin som skyddar lungorna från cellskador orsakade av luftföroreningar. Naringin kan även minska risken för tjocktarmscancer. Den rosa grapefrukten och blodgrapefrukten har antioxiderande egenskaper.
 

Spenat

Är en av de mest mångsidiga gröna bladgrönsakerna och den är enkel att använda som en daglig näringsboost. Den innehåller många av de näringsämnen som finns i grönkål, om än i lägre halter. Spenat innehåller dock mer folsyra vilket är särskilt viktigt för gravida eftersom det skyddar fostrets celler och DNA från missbildningar.
 

Gröna blad

Är något av det bästa du kan lägga till i din vardagsmat. De är bland de näringstätaste livsmedel som finns, samtidigt som de är kalorifattiga och har antiinflammatoriska egenskaper. Goda nyheter för alla som tänker på hälsan och vikten!
 

Grönkål

Är en riktig superhjälte bland superfoods. Den är särskilt rik på karotonoider som omvandlas till vitamin A i kroppen. Två av dess karotonoider spelar en livsviktig roll för ögonen och ett högt intag kan minska risken för åldersrelaterade ögonsjukdomar som förändringar i gula fläcken och grå starr.
 
 
Grön frukostsmoothie
Börja dagen med en riktig energikick, rik på fibrer. Fylld med A, C och K-vitamin och kalcium!

2 portioner

1 medelstor lime (90 g)
1 medelstort äpple (150 g)
½ gurka (130 gram)
½ medelstor avokado (125 g)
320 ml kokosvatten
30 g babyspenat
50 g späd grönkål
1 tsk färsk, finriven ingefära
 
 
Gör så här:
1. Skala och kärna ur limen. Hacka fruktköttet grovt och gör sedan likadant med äpplet, gurkan och avokadon.
 
2. Mixa ingredienserna till en slät smoothie. Fördela i två glas och toppa gärna med krossad is. Servera genast.
 
 

Smarta saker till köket

 
 

1. Slowjuicer

Med en slowjuicer får du ut 30% mer juice ur frukter och grönsaker än med en juicecentrifug. Juiceskruven snurrar med en låg hastighet på 43 varv/minut. Detta leder till att vitaminerna och enzymerna bevaras i juicen. Med silikonborstar i silen får du också en mycket renare juice.
 

2. Stavmixer

Med en praktisk kvalitetsstavmixer kan du mixa smoothies och puréer, mala nötter eller hacka grönsaker direkt i en kastrull eller i en bunke. Med sina många användningsområden blir stavmixern ett måste i köket, om den inte redan är det, förstås.
 

3. Ingefära

Mota förkylningen och förbättra matsmältningen med uppiggande ingefära! Ingefärans många näringsämnen kan rädda dig från förkylningen och verkar anti-inflammatoriskt. Den är dessutom fantastiskt god i allt från smoothies och juicer till soppor och wokar!
 
 

Lär dig mer om Raw Food

 

 Vad är raw food?

Raw foods huvudsakliga innebörd handlar om att bevara så mycket som möjligt av råvarornas ursprungliga näringsämnen. Man använder sig av olika tekniker och redskap för att optimera matens potential – och för att ge kroppen det den behöver för att må bra förstås.

Genom att inte överhetta maten överlever de ämnen som i mer traditionell matlagning försvinner och med tillagningssätt som blötläggning och torkning aktiveras näringsämnen man annars går miste om. Kosten ska även vara vegansk och helst ekologisk.

Är det svårt att laga raw food?

Jag tror att människor älskar att känna sig som del av grupper och tenderar då att kanske gå lite för helhjärtat in i saker. Att äta raw food, att äta näringsrik och hälsosam mat gör oss alla gott men vi är också olika och den kost man mår bäst av skiljer sig åt. Sen gäller det att inte bli för uppskrämd av ingredienslistan. Det är inte ovanligt att man gör misstaget att läsa massa ingredienser man inte känner igen och plötsligt är det ett komplicerat recept. Läs tillvägagångssättet istället, det kanske endast står: släng ner det i blendern. Jag lagar mycket raw food för att jag är lat, för att det är lätt.

Vilka redskap behöver jag ha?

Det är lätt att fastna i fällan och tänka ”nu ska jag göra raw food och då måste jag ha de här maskinerna”, utan att fundera över vad maskinerna egentligen gör, varför de är en tillgång i köket. Men för att rada upp de redskap som verkligen underlättar just raw food-matlagningen behöver du:

Blender - Gynnar din raw food mycket men fungerar precis lika bra till att göra ett schysst mos eller kräm till husmanskosten.

MatberedareEn matberedare kan du göra det mesta med och är guld värd. Om den hamnar på första eller andra plats i denna listan vet jag däremot inte.

MandolinSpiralizer eller mandolin, det är egentligen vilket som. Du kan få till fantastiska tunna skivor att leka med för allt från zucchinipastan till rödbetschipsen.