Härlig stämning, god mat & kall öl

 
Sätter du din fot i München i slutet av september kommer du att mötas av en festligt och härlig stämning kallad Oktoberfest. En tysk ölfestival som gärna kombineras med små tilltugg och gott sällskap. Detta gör Oktoberfest en perfekt tillställning även om du inte är en ölälskare.

Passa på att prova på klassiker som sauerkraut eller baka egna pretzels - glöm bara inte bort att servera rätt öl i rätt glas om du ska bjuda på finöl.
 
 

Allt till Oktoberfest

 

Välj rätt ölglas

Malt, humle, jäst och vatten.. Fyra ingredienser i den gyllene drycken vi kallar för öl. Idag finns det väldigt många olika ölsorter - IPA, Ale och lager är bara några av varianterna. Att använda rätt glas till rätt sorts öl är en stor del av hur den slutliga upplevelsen blir.
 

Veteöl - en riktig klassiker

Eller Weissbier som de säger i Tyskland där veteölen härstammar från. När man kollar på bilder på folk med lederhausen från Oktoberfesten i München är det inte helt sällsynt att man kan skymta ett enormt glas, som förmodligen innehåller weissbier. Veteölen är ofta grumligare än en vanlig ljus lager men kan även vara mörkare eller klarare.
 
Det unika med veteöl är såklart att den innehåller vete. De flesta andra ölsorter innehåller endast kornmalt medan veteöl även innehåller delar av vetemalt. Vetemalt ger ölet en mildare och ofta fruktigare smak än andra ölsorter. Det finns även många olika sorters veteöl och det brukar delas upp i belgisk och tysk veteöl.
 
Eftersom veteöl kommer i så många olika utföranden blir valet av rätt glas inte alltid helt självklart. Nära till hands när det gäller en ljus veteöl, ligger det öltältsdoftande stora glaset. Det traditionella veteölglaset är avlångt och går från smalt i botten till brett i öppningen. Allt för att smaken ska kunna upplevas med både näsa och mun. Generellt sett bör veteöl serveras ganska kallt, med en temperatur på ungefär 8°C.
 

IPA - en favorit bland ölälskare

Indian Pale Ale som det egentligen heter har kommit starkt de senaste åren, även i Sverige. En IPA är söt och har ofta en tydlig humlesmak och stark beska. Ölet uppstod när England under 1700-talet handlade mycket med Indien. Den långa resan med båt krävde ett öl som hade längre hållbarhet. För att nå det tillsatte man mer humle och mer malt.
 
IPA kan drickas i en kupa men gör sig allra bästa i ett speciellt IPA-glas. Precis som det glas det tyska företaget Spiegelau har tagit fram. IPA-glaset ser rätt speciellt ut i formen. Den nedre halvan av glaset är smalt och den övre halvan går ut i ett brett glas vilket får det att se ut lite som ett vinglas med en uppsvullen stjälk. IPA-glaset tar fram det bästa ur ölet i form av citrusaromer och sötma.
 
Temperaturen som en IPA bör serveras vid varierar med tanke på hur mörk, ljus, besk eller söt ölet är. Som riktlinje kan man försöka hålla ljusare IPA-sorter vid en temperatur mellan 8-12°C och mörkare IPA-sorter mellan 10-16°C.
 
 

Välj efter smak

 
 

Välj efter design

 

Recept & inspiration

 

Sauerkraut med morot

Ingredienser:

Ett helt kålhuvud
2 morötter
1 msk Kumminfrön
1 msk Havssalt
 
Antal:
ca 24 portioner
 
Gör så här:
1. Skölj kål och morötter. Skär kålen sedan i fyra delar, ta bort stammen. Skär morötterna i små stavar.

2. Tillsätt ungefär 5 dl kål och morot till din blenderkanna, och tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka kålen. Säkra locket och tryck på " Pulse " 8-12 gånger. Häll av vattnet och lägg allt i en stor bunke och upprepa med resterande.
 
3. Tillsätt kummin och salt och blanda runt med händerna. Låt stå framme i 20 minuter och förvara sedan i en stor skål. Täck skålen med folie och lägg en tyngd på foliet för att få ner allt kål under vatten.

4. Förvara svalt och mörkt i minst 6 veckor. Skumma av ungefär en gång i veckan. När önskad smak uppnåtts kan man förvara surkålen i en vanlig lufttät behållare i kylskåpet. Där kan det hålla upp till ett halvår.
 
Produkter i receptet: Blendtec Blender, Kilner Förvaringsburk