Rätt öl i rätt glas

15 June 2016 Av: Bagaren och Kocken
 

Sättet vi konsumerar öl på har förändrats stort de senaste åren. Öl är inte längre bara något vi dricker för att släcka törsten eller berusa oss. Ett glas öl kan vara ungefär som ett glas vin. Något man dricker i mindre mängd och under en längre tid. Mikrobryggerierna ökar lavinartat över hela Sverige vilket bidragit till ett större utbud av olika ölsorter och en större medvetenhet runt öl. Detta ökade utbud och ökade medvetenhet runt öl gör det ännu viktigare att man behandlar ölet på rätt sätt innan, under och efter att man dricker det.
 
Spiegelau Beer Classic Tasting Kit ...
Spiegelau Beer Classic Connoiseur K...
Arne Jacobsen Royal Glas Presentkar...
 

Att använda rätt glas till rätt sorts öl är en stor del av hur den slutliga upplevelsen blir. Tillsammans med rätt temperatur och en förkunskap om ölets egenskaper kan smaken ta sig till oanade höjder. Vi hjälper dig att välja rätt glas till några av de vanligaste ölsorterna.

Ale

Ordet Ale är besläktat med ordet öl men avser öl som blivit överjästa. Överjäsning innebär inte att ölet jäser för länge utan att jästen flyter upp till ytan och lägger sig. Detta gör att jästen ger mer smak till ölet än om jästen ligger på botten. Olika typer av ale är porter, stout, IPA och veteöl. När det gäller porter och stout så rostas en del av malten innan bryggning vilket ger en väldigt mörk färg och en väldigt besk smak. 

IPA

Indian Pale Ale som det egentligen heter har kommit starkt de senaste åren, även i Sverige. En IPA är söt och har ofta en tydlig humlesmak och stark beska. Ölet uppstod när England under 1700-talet handlade mycket med Indien. Den långa resan med båt krävde ett öl som hade längre hållbarhet. För att nå det tillsatte man mer humle och mer malt vilket skapade IPAns speciella smak.

IPA kan drickas i en kupa men gör sig allra bästa i ett speciellt IPA-glas. Precis som det glas det tyska företaget Spiegelau har tagit fram. IPA-glaset ser rätt speciellt ut i formen. Den nedre halvan av glaset är smalt och den övre halvan går ut i ett brett glas vilket får det att se ut lite som ett vinglas med en uppsvullen stjälk. IPA-glaset tar fram det bästa ur ölet i form av citrusaromer och sötma. Skumkronan blir även den optimal i ett sådant IPA-glas.

Temperaturen som en IPA bör serveras vid varierar med tanke på hur mörk, ljus, besk eller söt ölet är. Som riktlinje kan man försöka hålla ljusare IPA-sorter vid en temperatur mellan 8-12°C och mörkare IPA-sorter mellan 10-16°C. Med en mörkare IPA kan det alltså vara en bra idé att försöka värma ölen lite med händerna innan man dricker den. En kupa kan därför vara ett bra val vid en mörkare IPA.

Veteöl

Eller Weissbier som de säger i Tyskland där veteölen härstammar från. När man kollar på bilder på folk med lederhausen från Oktoberfesten i München är det inte helt sällsynt att man kan skymta ett enormt glas, som förmodligen innehåller weissbier. Veteölen är ofta grumligare än en vanlig ljus lager men kan även vara mörkare eller klarare. Är en form av ale men är ändå underjäst vilket annars kännetecknar lageröl.

Det unika med veteöl är såklart att den innehåller vete. De flesta andra ölsorter innehåller endast kornmalt medan veteöl även innehåller delar av vetemalt.  Vetemaltet ger ölet en mildare och ofta fruktigare smak än andra ölsorter. Det finns även många olika sorters veteöl och det brukar delas upp i belgisk och tysk veteöl. I Belgien är det till skillnad från i Tyskland tillåtet att krydda öl, vilket har lett till veteöl som kryddats med koriander eller pomerans.

Eftersom veteöl kommer i så många olika utföranden blir valet av rätt glas inte alltid helt självklart. Nära till hands när det gäller en ljus veteöl, ligger det öltältsdoftande stora glaset som man ofta ser på bild från Münchens Oktoberfest. Det traditionella veteölglaset är avlångt och går från smalt i botten till brett i öppningen. Allt för att smaken ska kunna upplevas med både näsa och mun.

Generellt sett bör veteöl serveras ganska kallt, med en temperatur på ungefär 8°C. Kylskåpskallt med andra ord.


Lager

Begreppet lageröl omfattar öl som jäser under lång tid och med en låg temperatur. Till skillnad från Ale-sorter är Lageröl underjästa vilket betyder att jästen lägger sig i botten under jäsning. Lageröl är den öl som dricks mest i världen, framförallt i form av ljus pilsner men lager kan även vara mörkare. Den ljusa pilsnern är antagligen det första som dyker upp i huvudet när folk tänker på öl. Begreppet ”en kall öl” avser sällan någonting annat än en kall pilsner. De mörka lagerölen kallas även för bayersk lager från den tyska regionen Bayern. I Danmark avser lager bara den mörkare Bayern-lagern vilket kanske kan göra begreppet lager något förvirrande mellan olika ölproducenter. Mörk och ljus lager är antagligen de begrepp som är enklast att förstå, även mellan landsgränser.

En pilsner drick bäst i ett högt och smalt glas som ger ölet den majestätiska skumkrona som det förtjänar. Om glaset sedan är på en liten fot eller helt rakt är mer en smaksak. En ljus lager ska serveras kall mellan 8-12°C.  

 


Ölglasguide


IPA-glas
Ölkupa  IPA, Lager

lagerölglasglas till ljus lager  Lageröl, Porter, Stout

veteölglasVeteöl