Allt till påsk

 
En av årets stora mathelger och ett utmärkt tillfälle att samla vänner och familj. Sätt på dina köksredskap på prov och bjud på en härlig påskbuffé. Vi har samlat tips, recept och inspiration!
 
 

Utvalda favoriter

Samla familj & vänner på påsk

Påskpyssel

Påskpyssla med familjen, fyll hemmet med färgglatt påskpynt, plocka björkris och måla äggen tillsammans.

Prova på att gör eget påskgodis till påskäggen. Låt påskharen gömma äggen fyllda med hemmagjorda praliner, marangänger och choklad. Vi har allt för baka eget hemma. Investera i en redig köksassistent så har du en hjälpreda inte bara till påsken utan till resten av årets högtider och tar du hand om den kommer den säkert gå i generationer vidare till flera påskar längre fram.
 

Påskbuffé med äggstra allt

Glöm det vanliga och traditionella. Det behöver inte vara sill och halstrad lax. Det behöver inte vara förrätt, varmrätt och efterrätt. Prova på att duka upp till en härlig påskbuffé med nya, spännande smaker!

Här har vi samlat massor av recept du kan ta med dig till påsken. Du behöver inte göra alla. Prova några du tycker låter spännande, behåll favoriter och lägg till nya nästa påsk. När man dukar upp till buffé är det roligt att servera allt på fina fat och skärbrädor. Att duka med naturen blir extra fint under påsk. Ta med inslag som påskris och liljor, det ger en rustik och härlig känsla vid bordet. Våga utmana och prova på!
 

Recept & inspiration

 
Örtfrittata med valnötter
Den perfekta bufférätten som blir extra snygg serverad i en gjutjärnspanna.

4 portioner

 200 g potatis
 1 gul lök
 8 ägg
 2 dl grädde
 450 g fryst bladspenat, tinad
 0.5 kruka dill, finhackad
 0.5 kruka koriander, grovhackad
 2 dl valnötter, finhackade
 1 tsk salt
 0.5 tsk svartpeppar
 
Gör så här:
1. Skala och riv potatis och lök grovt. Vispa lätt upp ägg och grädde i en stor skål. Krama ur överflödig vätska ur potatis, lök och spenat. 

2. Rör ner allt i äggvispet och tillsätt örter, valnötter, salt och peppar.
 
3. Häll smeten i en insmord ugnsform eller ugnssäker stekpanna och grädda mitt i ugnen ca 30 min.
 
 
 
Pocherat ägg med grantinerad sparris
Ett roligare alternativ än kokt ägg. Servera på en bädd av parmesangrantinerade sparris.

4 portioner

2 buntar grön sparris, 500 g
100 g riven parmesan
50 g smör
Salt, peppar
4 ägg
2 l vatten
1 dl ättiksprit, 12%
 
Ugn 200°
 
Gör så här:
1. Bryt av nedersta biten på sparrisen och koka dem i 2–3 minuter. Häll av vattnet och spola dem kalla i kallt vatten.
 
2. Smörj en form med 1 msk smör och lägg i sparrisen. Strö på riven parmesanost. Skär resten av smöret i tärningar och fördela över. Krydda med salt och peppar.

3. Gratinera i ugnen i 10–12 minuter mitt i ugnen tills osten smält och börjar få fin färg.
 
4. Knäck äggen ett i taget i en kopp. Koka upp vattnet med ättika i en traktörpanna.
 
5. Sänk värmen så det bara sjuder. Häll i äggen ett i taget. Samla vitan runt om äggulan. Det ska pochera i 3–4 minuter. Ta upp äggen med en hålslev. Skär eller klipp bort fnasiga kanter. Lägg äggen ovanpå den gratinerade sparrisen.
 
 
 
 
Gorgonzolatarte
Du gör tarten enkelt av smördeg. Fyll den med gorgonzola och päron. Garnera med valnötter!

6–8 portioner
 
1 rulle smördeg
4 ägg
2 dl grädde
1 litet knippe timjan
Havssalt och nymalen peppar
1 rödlök
300 g gorgonzola
1 päron
50 g valnötter
 
Ugn 180˚
 
Gör så här:
1. Tina och rulla ut smördegen. Smörj en pajform med en diameter på ca 24 cm och klä den med degen.
 
2. Vispa ihop ägg och grädde med timjan, salt och peppar. Skala och hacka rödlöken fint och blanda i äggsmeten. Häll äggsmeten i formen.
 
3. Skär gorgonzolan i små bitar. Skölj och skär päronet i tunna klyftor. Fördela gorgonzola och päron i pajformen. Strö över valnötter.
 
4. Grädda pajen tills den är gyllene och har satt sig, det tar ungefär 20–25 min. Blir ytan för mörk innan tillagningstiden är över, täck den med folie. Låt pajen svalna på galler.